Hlavní obsah

Obviněný z korupce převáděl byt na soudkyni. Žalobce to nakonec zablokoval

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Podnikatel Tomáš Burian před zasedáním soudu, který rozhodoval o tom, jestli skončí ve vazbě.

Podnikatele Tomáše Buriana považuje policie za hlavní postavu rozsáhlé korupce v krajských nemocnicích. Zajistit jeho byt, který si koupil za 7,5 milionu korun a chtěl ho převést na partnerku-soudkyni, však nebylo jednoduché.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyšetřovatelům se na druhý pokus podařilo zajistit majetek Tomáše Buriana, který je obviněn za korupci při zakázkách v nemocnicích na Ústecku a v Jihlavě. Nakonec mu však byt na pražském Žižkově, který si před devíti roky koupil, zablokovali.

Podnikatel Burian podal proti zajištění bytu stížnost, avšak pražský vrchní soud ji zamítl.

Seznam Zprávy to zjistily z informací zveřejněných v katastru nemovitostí a potvrdil to i soud. „V této věci rozhodoval Vrchní soud v Praze o stížnosti obviněného podané proti usnesení evropského pověřeného žalobce, kterým bylo rozhodnuto o zajištění majetku. Vrchní soud v Praze stížnost zamítl,“ uvedla mluvčí vrchního soudu Pavlína Vážanová.

Státní zástupce Lukáš Jindra, který případ dozoruje, další podrobnosti neuvedl s odvoláním na probíhající vyšetřování. „Bohužel nemohu v přípravném řízení komentovat problematiku věcí zajištěných pro účely trestního řízení,“ napsal Seznam Zprávám Jindra.

Burianův advokát Radek Jilg pak nebral od pondělí telefon a nereagoval ani na zaslané dotazy.

Tomáš Burian byl obviněn a poslán do vazby letos v únoru. Policisté ho označují za hlavní postavu případu, v němž korupční ovlivňování veřejných zakázek nemocnic na Ústecku a v Jihlavě vyšetřují. Jak dále uvádějí vyšetřovatelé v obvinění, Burianova firma A Pharm Česká republika inkasovala jako úplatek zhruba deset procent z rozdělených zakázek.

Když se pak obviněný dostal po zhruba třech měsících z vazby na svobodu, policie zjistila, že chtěl svůj žižkovský byt o 96 metrech čtverečních s terasou, sklepem a garáží převést na svoji partnerku –⁠⁠ soudkyni z Obvodního soudu pro Prahu 9 Terezu Malou.

Tehdy vyšetřovatelé prvně zasáhli a nemovitost mu prvně zajistili. Jenže pražský vrchní soud poté vyhověl stížnosti, kterou Burian podal. Teď se ale policejní plomba objevila na tomto bytě znovu a tentokrát, jak bylo zmíněno, už podnikatel se svojí stížností u vrchního soudu neuspěl.

Kde se podle policie uplácelo?

  • Nakládání s odpady pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 197 milionů korun bez DPH). Podle policie mělo dojít postupně k předání úplatků ve výši 13,8 milionu korun.
  • Operační stůl Maquet Magnus (celková hodnota zakázky 6,6 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 580 tisíc.
  • Operační sály pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 20,5 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 216 tisíc.

Není to ale jediná majetková operace, která se mezi partnery Malou a Burianem uskutečnila. Seznam Zprávy letos v srpnu popsaly, že v policejním spise je založen dokument, v němž vyšetřovatelé uvedli, že Malá ve dvou dnech –⁠⁠ v květnu a červnu 2023 –⁠⁠ odeslala celkově 1,9 milionů korun na Burianův účet. Z toho byla podle policistů část –⁠⁠ 400 tisíc –⁠⁠ vybrána v hotovosti a zbytek peněz odeslal Burian na účet své firmy A Pharm Česká republika.

A ve stejné době, kdy na účet této jeho společnosti měly téct –⁠⁠ jak tvrdí detektivové –⁠⁠ úplatky z trestné činnosti, zaplatila 2,4 milionů korun za nákup luxusního auta BMW X7. „Policejní orgán došel k závěru, že nákup vozidla byl částečně financován z finančních prostředků, jež byly zaslány z účtu Terezy Malé, a to ve výši 1 500 000 korun,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 9 Tereza Malá na zaslané dotazy opakovaně neodpověděla. Předsedkyně tohoto soudu Ilona Benešová v červnu jen napsala, že nemá informace o zajištěném majetku a ani o tom, jak policie a státní zástupce tuto kauzu vyšetřují. Od té doby už na další dotazy také nereaguje.

Úřady navíc míní, že zmíněný byt v Praze není jediným majetkem, jímž Tomáš Burian disponuje. Žalobce Jindra v odůvodnění návrhu na vazbu uvedl, že podle zajištěných odposlechů obviněný pravidelně jezdí do Monaka nebo do lázeňského střediska Bad Ragaz ve Švýcarsku.

„Z jeho komunikace dále plyne, že zde (ve Švýcarsku) disponuje uloženými peněžními prostředky i nemovitým majetkem a tuto zemi označuje jako svůj domov,“ napsal žalobce Jindra. Podle žalobce policisté ještě zjistili, že Burian má bankovní účet také v Řecku.

Burianův advokát Radek Jilg však dříve odmítl, že by Tomáš Burian v Monaku a ve Švýcarsku nějaké nemovitosti měl. „Z toho, co klient řekl, nic takového nevyplývá. To znamená, že budit tady zdání, že má klient nějaké mansardy a vyšší částky v zahraničí – tak to prostě není,“ řekl Jilg.

Doporučované