Hlavní obsah

Nová zpráva BIS: Rusko našlo náhradu za vyhoštěné špiony

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ředitel BIS Michal Koudelka.

Sabotáže, kyberútoky, falešné zprávy. Rusko se podle výroční zprávy BIS pokoušelo v roce 2023 ovlivnit volby, rozklížit českou společnost a oslabit podporu Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Snaha Ruska přepsat geopolitickou mapu světa a vybudovat „nový světový řád“ je v současnosti největší hrozbou a zároveň největší výzvou pro světové společenství.“

Touto větou začíná ředitel Michal Koudelka výroční zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2023.

„Ruská federace vedle konvenční války proti sousední zemi vede proti západním demokraciím permanentní hybridní útoky,“ pokračuje ředitel kontrarozvědky v úvodu dokumentu, kde popisuje operace za minulý rok.

Zároveň upozorňuje, že proti stabilitě, demokracii a svobodě využívá Rusko stále častěji moderní technologie. Kontrarozvědka upřesňuje, že Rusové museli své operace v Česku v posledních letech přizpůsobit tomu, že jim byla vyhoštěna velká část diplomatů – po odhalení, že agenti ruské tajné služby GRU vyhodili do povětří muniční sklady ve Vrběticích.

Rusové vyhoštěním přišli o mnohé zpravodajce, kteří v Česku působili pod diplomatickým krytím.

Do takzvaných hybridních útoků tak Rusové stále více zapojují moderní technologie. „Jejich cílem je oslabit podporu Ukrajiny, oslabit důvěru občanů ve stát, podporovat rozdělení společnosti generováním nepřátelské propagandy na všech platformách od takzvaných zpravodajských webů přes masivní působení na sociálních sítích až po kybernetické útoky na kritickou infrastrukturu státu,“ vypočítal Koudelka.

Podle BIS se také pokouší Putinův režim spolupracovníky verbovat přes sociální sítě – mimo jiné komunikační aplikaci Telegram, jejíhož zakladatele Pavla Durova nedávno zatkly francouzské úřady.

Kdo je Pavel Durov?

Pro ruskou společnost platí Pavel Durov za jednoho z nejvlivnějších mužů. Síť Telegram, která vznikla pod jeho rukama, využívá 70 milionů Rusů a zůstává poslední dostupnou sociální sítí v Rusku, která nespadá pod kontrolu režimu prezidenta Vladimira Putina.

„Zaznamenané případy potvrdily záměr ruských zpravodajských služeb využívat je mimo jiné při přípravě subverzivních útoků proti subjektům ze zemí NATO i EU, které se podílejí na distribuci pomoci pro Ukrajinu. Stejnému riziku jsou vystaveny i subjekty v Česku a stejně tak prvky naší kritické infrastruktury,“ varuje výroční zpráva BIS, a potvrzuje tak, že české bezpečnostní složky zaznamenaly více takových případů.

Na veřejnost se dostal jeden – policie v červnu zadržela a obvinila z terorismu Kolumbijce, který přicestoval do Prahy a pokusil se tam zapálit jedno z klíčových dep pražského dopravního podniku.

Falešný zpravodajský web řízený blízkým Putina

V poslední výroční zprávě kontrarozvědka také připomíná další odhalený projekt Rusů, který využíval virtuální prostor. A to web Voice of Europe, který se pod dojmem zpravodajství o zemích EU snažil rozklížit západní pomoc Ruskem napadené Ukrajině.

„Bylo to předmětem vlivové operace řízené z Ruska Viktorem Medvedčukem, ukrajinským oligarchou úzce napojeným na kremelský režim,“ konstatuje BIS s tím, že Medvedčuk využíval síť politiků a novinářů.

„Snaha Ruska ovlivnit nejen veřejné mínění, ale dokonce i přímo volby do Evropského parlamentu byla brutálním zásahem do suverenity evropských států. Postup proti této zpravodajské platformě byl mimořádným úspěchem BIS, ale jedním dechem je třeba dodat, že není pochyb, že podobných aktivit vyvíjí Ruská federace v Evropě jistě mnohem víc,“ okomentoval to ve výroční zprávě sám ředitel Koudelka.

Zpráva BIS také upozorňuje, že pro vytváření dezinformací budou jejich autoři používat čím dál tím více umělou inteligenci. Stisknutím tlačítka tak bude možné vytvořit třeba i celé falešné zpravodajské weby naplněné lživými články nebo takzvané deepfakes – tedy falešná videa či nahrávky různých osob, například politiků či celebrit.

„BIS experimentálně ověřovala možnosti vytváření syntetického obsahu, který by byl přizpůsobený českému prostředí. Zlepšování velkých jazykových modelů potvrdilo, že vzniku syntetického textu v masivním měřítku již nic nebráni. Zároveň je syntetický text téměř nemožné odhalit,“ píší experti kontrarozvědky, že specializované nástroje brzy dokážou vytvořit i hodnověrně znějící hlasové nahrávky v češtině.

Ukrajinci nepřinesli zločin

Kontrarozvědka ve výroční zprávě dementuje některé konstrukce šířené dezinformační scénou.

„České bezpečnostní složky v souvislosti s příchodem vysokého počtu uprchlíků z Ukrajiny nezaznamenaly významnější nárůst kriminality. BIS také nedisponuje informacemi, které by v souvislosti s jejich příchodem svědčily o zvyšování aktivit organizovaných zločineckých skupin v Česku,“ píše tajná služba s tím, že zvládnutí bezprecedentní migrační vlny z Ukrajiny je možné označit za mimořádný úspěch české společnosti.

Tajná služba zároveň doplňuje, že v roce 2023 nedisponovala ani poznatky, že by ve větším měřítku docházelo k nelegálním dovozům zbraní dodaných na Ukrajinu zpět do EU.

BIS ale shrnuje i další ruské operace týkající se Česka. Varuje před kyberútoky zaměřenými na citlivou infrastrukturu a veřejné instituce – třeba vyřazení webů Českého rozhlasu v době pořádání loňské červnové konference o Ukrajině.

Ale také pokusy Rusů si v Česku opatřit technologie a výrobky, které pak Putinův režim používá ve válce na Ukrajině.

Druhá největší hrozba: Čína

BIS však kromě Ruska také důrazně varuje před Čínou, která mimo jiné Putinův režim, vedoucí válku na Ukrajině, posiluje.

„Čína představuje zásadní hrozbu pro euroatlantický civilizační okruh včetně Česka,“ uvádí BIS s tím, že komunistická diktatura je rozkladná vůči základním principům západní civilizace, jako jsou demokracie a volný trh.

A v Česku se Čína podle BIS pokouší rovněž krást technologie a provádět kybernetické útoky a špionáž. Kontrarozvědka uvádí, že příslušníci čínských zpravodajských služeb v Česku „kultivovali vztahy s vlivnými osobami“.

BIS v této souvislosti specificky popisuje čínské operace zaměřené na české akademiky.

Scénář je následující – odborníka osloví přes profesní sociální síť LinkedIn falešný zaměstnanec headhunterské či konzultantské společnosti se sídlem v Singapuru či v Hongkongu s nabídkou placené spolupráce – tvorby zpráv či studií z oblastí, v nichž má Čína svoje zájmy. Pak začnou „konzultanti“ požadovat dodání konkrétních informací a může následovat i pozvání do Číny na kompletně placenou cestu.

Vylepšování obrazu přes regionální televize

Podle výroční zprávy se i v roce 2023 Čína pokoušela v Česku vylepšovat svůj obraz. A to například pomocí spolupráce s místními médii.

„V průběhu roku 2023 BIS sledovala pokračování spolupráce české a čínské mediální scény, při které dochází k distribuci čínské produkce zejména do menších českých televizních stanic. Čínské pořady slouží k ovlivnění vnímání Číny českou veřejností a zobrazují jen pozitivní stránku komunistického režimu, zatímco pošlapávání lidských práv, utlačování národnostních menšin či teritoriální agrese jsou zcela vynechány či popírány,“ uvádí BIS s tím, že ale Čína naopak neváhá i potírat všechny informace, které by její pozitivní image poškozovaly.

„Kdykoliv se čínská strana dozví o nějaké akci v Česku, na které by se mohly objevit negativní komentáře o Číně, začne podnikat systematické kroky s cílem získat citlivé informace o místě konání, obsahu a účastnících události,“ píše BIS.

Letos Seznam Zprávy například upozornily, že čínského diplomata policie přistihla, jak v Praze málem způsobil dopravní nehodu, když sledoval viceprezidentku Tchaj-wanu Hsiao Bi-khim, která do Prahy přicestovala na návštěvu.

Doporučované