Hlavní obsah

„Nezákonné.“ Žalobce od Bradáčové podal stížnost v Redlově kauze

Foto: Seznam Zprávy

Michal Redl a Petr Hlubuček patří k hlavním obžalovaným kauzy Dozimetr.

Žalobcům se nelíbí, jak se soudce z Prahy 9 pro podjatost vyloučil z projednání obžaloby na Michala Redla a expolitika STAN Petra Hlubučka. Stížností, kterou podali, se bude zabývat Městský soud v Praze.

Článek

Pražské vrchní státní zastupitelství nesouhlasí s rozhodnutím soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 Jakuba Kriebela, který se pro podjatost vyloučil z projednání obžaloby podané v korupční kauze Dozimetr.

Žalobci proti tomu podali blanketní stížnost bez odůvodnění. „Usnesení soudu je podle našeho názoru nezákonné. Blíže se k tomu vyjádří státní zástupce v odůvodnění stížnosti, které bude teprve vypracováno,“ potvrdila Seznam Zprávám pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

O tom, že byla stížnost podána, už soudce Kriebel informoval také obviněné a jejich advokáty. Zároveň jim napsal, že řeší rovněž námitku Redlova advokáta na podjatost přísedících i náhradních přísedících.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová se zatím k novému vývoji kolem procesu s Redlovou skupinou vyjadřovat nechtěla. Seznam Zprávám pouze napsala, že lhůta k podání stížností proti zmíněnému usnesení dosud neuplynula.

Soudce Kriebel se z projednání této kauzy vyloučil s odůvodněním, že se přede dvěma roky účastnil jako soudce výslechu tehdejšího náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáše Knížka. Ten byl nejdříve v kauze svědkem, loni však byl v jedné z částí rozsáhlé korupční kauzy Dozimetr rovněž obviněn.

V desetistránkovém usnesení, které Seznam Zprávy získaly, pak soudce uvádí detaily toho, co Knížek během své výpovědi uvedl. Kriebel argumentuje tím, že Knížek bude nejspíš u soudu vypovídat, a nelze podle něho vyloučit, že se může jednat v této souvislosti o podstatný výslech. Zároveň však soudce do usnesení o svém vyloučení pro podjatost napsal, že se v kauze považuje za nezaujatého a nikterak ovlivněného.

„A přestože má subjektivně za to, že je schopen rozhodovat ve věci všech obžalovaných i obviněných zcela objektivně, objektivně musí být vyloučeny jakékoli pochybnosti (byť je předseda senátu sám nemá) o jeho nestrannosti a o tom, zda si předseda senátu v přípravném řízení nevytvořil byť jen předběžný úsudek o tom, zda byl spáchán trestný čin a zda jsou jeho pachateli obžalovaní, respektive obvinění,“ uvedl soudce Kriebel.

Rozhodnutí soudce dříve veřejně komentoval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Mimo jiné na sociální síti X napsal, že vyvolává spoustu spekulací.

Naopak podle advokáta Daniela Voláka, který v této kauze zastupuje obžalovaného podnikatele Pavla Kose, se soudce rozhodl správně.

„Soudce, který byl přítomen u výslechu svědka, byť v jiné trestní věci, jež je ale provázaná s osobami a jejich vztahy s trestní věcí, ve které má vést hlavní líčení coby předseda senátu, tak objektivně musí vyslovit svou podjatost. Pan předseda se zachoval profesionálně a korektně,“ uvedl Volák.

Operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Hlavní aktéři případu Dozimetr.

Ve středu 15. června 2022 ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství, šéf civilní rozvědky a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Doporučované