Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Neprodali jsme pod cenou, říká arcibiskupství. O vyšetřování nechce mluvit

Foto: Arcibiskupství pražské

Jednou z transakcí, kterou arcibiskupství vysvětluje, je i prodej zámku Clara Futura v Dolních Břežanech.

Arcibiskupství se zbavilo nemovitostí za Prahou, policii zajímá, jestli při tom nebyl spáchán trestný čin. Na všechno máme posudky, ujišťuje vedení katolické církve.

Článek

Pražské arcibiskupství tvrdí, že všechny prodeje stamilionových majetků z posledních let byly pro něj jednoznačně výhodné. Podle arcibiskupství existuje několik znaleckých posudků, které dokládají, že se majetek neprodával pod cenou.

Právě způsob, jak se církev zbavila nemovitostí na okraji Prahy, však podle ověřených informací Seznam Zpráv vyšetřuje policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu si minulý týden došli do sídla arcibiskupství pro dokumenty a další důkazy.

Podrobnosti podezření, jež policie kolem prodejů má, odmítlo arcibiskupství komentovat. „Nevyjadřujeme se k akci policie. Tam jsou všichni z arcibiskupství vázáni mlčenlivostí,“ řekl v pátek generální vikář Jan Balík.

Transakce s pozemky, které katolická církev získala v restitucích, popsaly před dvěma lety Lidové noviny. Podle článků je podezření, že církev prodělala desítky milionů, neboť parcely prodávala pod tržní cenou. Parcel v Dobřejovicích, Cholupicích a v Dolních Břežanech v tržní hodnotě 320 milionů se podle deníku církev zbavila za 32,4 milionu.

Arcibiskupství dnes říká, že si sice po prodejích nechalo zpracovat znalecký posudek, který mluvil o tom, že pozemky přešly na nové majitele příliš levně. Další posudky od zavedených firem v rámci vnitřního prověřování prý však ukázaly, že původní znalec odvedl špatnou práci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například že nevhodně pracoval s cenami pro určení hodnoty parcel.

„Všechny posudky prokázaly, že pozemky byly prodány za cenu obvyklou. Tedy za cenu, za kterou se tehdy prodávaly podobné nemovitosti,“ řekl generální Vikář Balík.

Arcibiskupství v pátek novinářům poskytlo i vyjádření jedné ze znaleckých kanceláří, která tahle pochybení původního znalce potvrdila.

Ne zlato. Spíš pozlátko

Policisté se podle informací Seznam Zpráv zajímají rovněž o prodej zámku Clara Futura v Dolních Břežanech za Prahou. Církev památku opravila za 250 milionů a pronajala jako hotel, který ale ekonomicky skomíral. Loni zámek prodala za 308 milionů firmě, která jej měla v nájmu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Generální vikář arcibiskupství Jan Balík přiznává, že církev byla začínajícím podnikatelem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a některých záměrech prodělala.

„Investice se zpětně ukázala jako dobrá,“ prohlásil generální vikář Balík s tím, že výnos z prodeje půjde do církevního školství.

Na prodej zámku se neuskutečnilo otevřené výběrové řízení, podle Balíka nebylo potřeba. Říká, že tvrdým jednáním se podařilo církvi dosáhnout nejlepší ceny. A že při jejím stanovení hrálo roli i to, že po rekonstrukci se stále řešily některé závažné reklamace. „Musel jsem si být vědomý, že neprodávám zlaté vejce, ale trochu pozlátko,“ dodal Balík.

Vikář: Byznys, který nevyšel

Arcibiskupství také už v letech 2018 a 2019 opravilo zámek v Mostově u Chebu, který koupilo za 27 milionů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ další miliony do objektu se špatnou střechou a stojícím v záplavovém území vložilo. Opět s plánem, že v něm bude fungovat hotel. Jenže nakonec se zámek prodal za 55 milionů (při znaleckém posudku, který zněl na 10,3 milionu).

„Mostov byl určitý byznysový záměr, který se začínajícímu byznysmenovi příliš nepodařil. Tak se ho zbavil – jako by to udělal každý podnikatel,“ vysvětlil Balík.

Seznam Zprávy letos v lednu napsaly, že arcibiskupství vyzvalo faráře ze středních Čech, ať do zmíněné nadace vloží lesy patřící farnostem. Někteří se to zdráhali udělat a neposlechli, jiní si nechali dát pokyn písemně. Pochybovali totiž, jestli se nejedná o vyvádění církevního majetku – mluvili dokonce o podezření z tunelování.

Vedení arcibiskupství ale ujišťovalo, že mu jde jen o to, aby lesy vydělávaly víc peněz: po převodu do nadace by církev směnila rozdrobená území se státními Lesy ČR za ucelené porosty, na nichž se snáz a efektivněji hospodaří.

Arcibiskupství také prohlásilo, že i v nadaci zůstávají lesy dál církevním majetkem.

Doporučované