Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Největší úplatky v justici: Nekuřte a zhubněte, vzkázal soudce obžalovanému

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Zdeněk Sovák, bývalý soudce Vrchního soudu v Praze, může dostat za úplatky až 12 let vězení.

Soudní proces v největší úplatkářské kauze české justice se zadrhává – a to ještě ani pořádně nezačal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý vrchní soudce a svého času uznávaný trestní právník Zdeněk Sovák a jeho přítel Milan Bíba, mnohokrát trestaný podvodník.

Podle obžaloby plánovali, že stavební společnosti Metrostav zařídí snížení trestu za korupci v kauze hejtmana Davida Ratha. A že za to vyinkasují až 150milionový úplatek.

Soudní proces s nimi měl začít v polovině března. Jenomže do tohoto čtvrtka se státnímu zástupci ani nepodařilo přečíst celou obžalobu.

V březnu se obžalovaný Bíba omluvil kvůli problémům se srdcem. Soudce Libor Holý proto přeložil začátek procesu na tento týden.

V úterý se skutečně začalo. Ale během čtení obžaloby si Bíba vyžádal dvě přestávky – při mluvení sípal a stěžoval si, že se mu špatně dýchá.

Potom se přerušovalo kvůli Sovákovi. Nakonec mu advokáti zavolali záchranku a bylo po jednání. Sovák skončil v nemocnici, kde mu podle lékařské zprávy naměřili extrémně vysoký tlak.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Obžalovaný Milan Bíba ve čtvrtek k soudu nepřišel – lékař mu nařídil týdenní klid kvůli extrémně vysokému tlaku.

Pokračovalo se ve čtvrtek, Sovák, jemuž hrozí až dvanáct let vězení, k soudu dorazil. Naopak jeho bývalý pobočník Bíba nikoli. Nepřítomnost doložila jeho advokátka zprávou od praktického lékaře, den před jednáním naměřili vysoký tlak zase Bíbovi – podle lékaře doslova „životohrožující“.

„Pan Bíba se chce hlavního líčení účastnit,“ řekla advokátka Lenka Hnilicová, čímž padla možnost, že by soud ve čtvrtek pokračoval bez Bíby.

Soudce Holý – viditelně nerad – tedy jednání odložil na začátek července.

Současně dal soudce najevo, že si Bíbův zdravotní stav důkladně ověří: například že ho bude zajímat, jak se obžalovaný dostal z ordinace domů – protože jestli sám řídil auto, těžko mohl být v „životohrožujícím“ stavu.

A také Bíbovi vzkázal, ať dodržuje rady lékařů. Tedy ať zhubne a přestane kouřit. To vše proto, aby v červenci mohl už konečně proces hladce běžet.

Pohrozil vazbou

Soudce také naznačil, že kdyby se zjistilo, že Bíba potíže jen hraje nebo přefukuje, může rozhodnout o vzetí do vazby.

Zároveň je možné, že zdravotní potíže Sováka i Bíby se budou opakovat. Třiašedesátiletý Bíba je obézní kuřák, který se kromě tlaku léčí s plícemi. Čtyřiasedmdesátiletý Sovák má nemocné ledviny a pravidelně musí chodit na hemodialýzu.

Policií objednaný znalec už předloni uzavřel, že Sovák kvůli chatrnému zdraví není schopen procesu. Druhý expert však následně výsledek otočil: Sovák podle něj je nemocný, ale ne tak, aby nedokázal u soudu sedět.

Klíčovým důkazem o údajné korupci jsou podle obžaloby odposlechy. Bíba měl policejní mikrofony tajně namontované v mercedesu, jímž Sováka vozil do práce. Právě v autě probírali podle policie detaily, jak Metrostav „stáhnou“ o obrovské peníze.

„Když jsem se seznámil s tím, co mi policie klade za vinu, tak jsem byl doslova udivený: já si ty svoje bludné řeči z odposlechů vůbec nevybavuju. Nic z toho. Byl jsem absolutně udivený,“ vysvětloval Sovák v roce 2021 v rozhovoru pro Seznam Zprávy a dodával, že v té době kvůli úmrtí manželky hodně pil.

Prostředníka mezi Sovákem, Bíbou a Metrostavem měl dělat bývalý detektiv Ladislav Kirschner. V únoru 2020 ale vše oznámil a osm měsíců nato Sováka s Bíbou zatkla policie. Metrostav ani jeho manažeři nebyli obviněni, policie nezjistila, že firma bývala chtěla úplatek poskytnout.

Doporučované