Hlavní obsah

Na Zemana byla podána další žaloba. Opět řekl, že Šarapatku „vyhodili“

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman navzdory verdiktu opět zopakoval věci, které soud pravomocně označil za pomluvu.

K Okresnímu soudu v Rakovníku podal Zdeněk Šarapatka žalobu na bývalého prezidenta Miloše Zemana. Šarapatka tvrdí, že ho Zeman opět pomluvil, a proto po něm chce omluvu a jeden milion korun.

Článek

Soud bude řešit nový spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho někdejší poradcem z Úřadu vlády Zdeňkem Šarapatkou.

Důvodem je další výrok, který Zeman na adresu Šarapatky pronesl a který je podle bývalého poradce pomlouvačný. V rozhovoru pro Parlamentní listy Zeman řekl, že „Šarapatka se může chlubit tím, že je jediný poradce, kterého vyhodili dva premiéři“.

Přitom kvůli výroku, že „byl vyhozen pro neschopnost“, už Šarapatka jednou Zemana žaloval a to s úspěchem. Soudy pravomocně rozhodly, že slova pronesená v roce 2017 jsou pomluvou a Zeman se musel bývalému poradci omluvit. Což letos v dubnu učinil.

Přesto nyní kvůli podobnému tvrzení podal Šarapatka ve čtvrtek na Zemana žalobu k Okresnímu soudu v Rakovníku. Tentokrát požaduje po bývalém premiérovi a prezidentovi nejen omluvu, ale finanční satisfakci ve výši jednoho milionu korun.

„Předmětný výrok, který byl uveřejněn na webových stránkách internetového portálu Parlamentní listy, je natolik závažný, že je objektivně způsobilý očernit žalobce (Zdeňka Šarapatku), jakožto uznávaného a váženého žurnalistu, publicistu a politického komentátora v očích širší veřejnosti a dosáhnout tak jeho profesní a společenské dehonestace,“ argumentuje Šarapatkův obhájce Artur Ostrý v žalobě, kterou Seznam Zprávy získaly.

Soudy v prvním sporu Šarapatka–⁠⁠⁠Zeman uznaly argumentaci bývalého poradce, že ve skutečnosti odešel z Úřadu vlády z vlastní vůle, protože nesouhlasil s tím, jak Zemanovi poradci pracovali pod vedením bývalého aparátčíka Miroslava Šloufa.

„Osobně považuji opakované dehonestační výroky Miloše Zemana adresované panu Šarapatkovi za nesmírně smutné a nehodné dříve ceněného politika. Jako bývalý prognostik si musí být vědom, kam jeho jednání povede,“ uvedl advokát Ostrý, který Šarapatku zastupuje.

Miloš Zeman se zatím k podané žalobě nevyjádřil. Advokát Marek Nespala, který bývalého prezidenta ve sporu se Šarapatkou v minulosti zastupoval, jen uvedl, že o nové žalobě nemá žádné informace.

Foto: Žaloba Zdeňka Šarapatky, Seznam Zprávy

Úvodní stránka žaloby na Miloše Zemana.

Doporučované