Hlavní obsah

My nemlžíme, říká ministr. Kdy zjistili, že ve škole je vrah?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Rakušan hájí policii.

Ministr vnitra se zastal policejních funkcionářů, kteří v posledním půlroce informovali o postupu při pátrání po střelci z filozofické fakulty. Seznam Zprávy přinášejí přehled, jak se výroky policie v průběhu času měnily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byl 11. leden letošního roku a na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost chválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) policii za to, jak transparentně informuje o okolnostech střelby na Filozofické fakultě UK.

Veřejnost v té době byla stále ještě silně otřesena vraždou 14 lidí ve škole a tím, že David K. nedlouho před ní zavraždil svého otce a že má na svědomí i vraždu muže s dvouměsíčním děvčátkem v klánovickém lese.

„Chtěl bych policii ocenit, že se od té první fáze pokoušela informovat velmi otevřeně a transparentně v limitech toho, o čem v této fázi informovat může. Je to živé trestní řízení. Jistě jsou limity, že na některé otázky nemůže být v této chvíli odpovězeno,“ prohlásil tehdy Vít Rakušan.

Přitom otazníků kolem postupu policie bylo od začátku dost. Nejvíce se řešilo, zda policie už před útokem na fakultě tušila, že David K. zabil svého otce, a proč vyslaná policejní hlídka neprohledala důkladně celou hlavní budovu filozofické fakulty na Palachově náměstí. Anebo proč v ní nesetrvala a odešla.

Seznam Zprávy už informovaly o tom, že z úředních záznamů, které sepsali velitelé hlídek, plyne, že pátrali po muži podezřelém z vraždy svého otce. Vedoucí představitelé policie přitom od prosince tvrdí, že Davida K. v tu chvíli z vraždy nepodezírali.

Ministr vnitra Rakušan se policistů zastal. A na otázky, proč toto nepřiznali hned při první tiskové konferenci a proč v podstatě při informování mlží, odpověděl: „Policie nemlží. Informace se postupně zpřesňovaly a doplňovaly a byly okamžitě předávány všem složkám, které zasahovaly.“ Ministr doplnil, že vražda v Hostouni byla definitivně potvrzena až po zásahu na fakultě.

Pojďme si tedy detailně ukázat, co policie říkala tehdy a co víme teď.

Pátrání po sebevrahovi

Už na první tiskové konferenci den po útoku vedoucí představitelé pražské policie mluvili o tom, že od chvíle, kdy dostali upozornění, že David K. má sebevražedné úmysly, až do prvního oznámení střelby, pátrali po sebevrahovi.

„My jsme pracovali neustále s verzí, že je to člověk, který chce spáchat sebevraždu,“ uvedl ředitel pražské policie Petr Matějček.

Hlídka přitom přijela do budovy poté, co středočeští policisté nalezli v rodinném domě v Hostouni tělo otce Davida K. a věděli už, že hledaný je držitelem řady střelných zbraní.

Informace, že policie vyslala hlídku do hlavní budovy fakulty, zazněla poprvé a přinesla řadu dalších otázek.

I 9. ledna na druhé tiskové konferenci policejních špiček pražský ředitel Matějček opakoval, že hledali sebevraha. „Pro mě to byl člověk, který chce spáchat sebevraždu, který může mít u sebe legálně drženou zbraň, což by mohl být relativně nebezpečný,“ popisoval Matějček.

To samé na tiskové konferenci opakoval i Michal Tikovský - šéf odboru vnitřní kontroly policejního prezidia, který postup policie prověřoval. Při popisování časové linky uváděl, že policie našla tělo mrtvého otce ve 12:33 a ve 13:11 rozjela pátrání po možném sebevrahovi. „Hledá se osoba se sebevražednými úmysly, u níž doma se našel mrtvý muž, jehož příčina úmrtí je dosud neznámá,“ uvedl Tikovský s tím, že následně bylo upřesněno, že hledaný student je také držitelem zbraní.

Že by policie měla indicie, že jde o podezřelého z vraždy, nikdo neřekl. Stejně tak se veřejnost nedozvěděla ani to, že ve chvíli, kdy se policejní hlídka pohybovala po hlavní budově filozofické fakulty a ptala se po Davidovi K., byl už vrah uvnitř.

Co jsme věděli v lednu, co víme dnes

LedenČerven
12.26 Podle Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia bylo přijato první oznámení, že pozdější střelec chce spáchat sebevraždu a že míří do Prahy.12:20Kamarádka Davida K. oznámila na linku 158, že její známý chce zřejmě spáchat sebevraždu.
12:33Policisté z krajského ředitelství policie Středočeského kraje našli v místě pachatelova bydliště mrtvé tělo. Zjistili, že se nejedná o střelce, ale nemohli místo blíže ohledat, protože v domě našli nástražný výbušný systém.
13:11Policie hledá osobu se sebevražednými úmysly.13.10 Pražská policie dostává informaci od středočeských kolegů mrtvém otci Davida K. v Hostouni. V policejním usnesení o odložení případu se píše, že bylo zřejmé, že s tělem někdo hýbal a že v jeho blízkosti ležela sekera.
13.20 Policie zjistila, že hledaný muž je držitelem několika střelných zbraní.13.15 Pražská policie vyhlašuje pátrání po Davidu K..
13.22 Do hlavní budovy Filozofické fakulty byly vyslány dvě tříčlenné policejní hlídky. První z nich vešla dovnitř, druhá se pohybovala kolem budovy. Následně bylo potvrzeno, že hledaný je skutečně studentem FF UK a ve 14.00 mu začíná výuka v budově v Celetné ulici.13.22 Vyslány dvě hlídky do hlavní budovy filozofické fakulty na Palachově náměstí. Jedna z nich v úředním záznamu sama uvádí, že pátrali po muži podezřelém z vraždy svého otce. Tuto informaci potvrzuje i dokument sepsaný další hlídkou, která jela do Celetné ulice.
13.30 Proděkan filozofické fakulty Daniel Berounský podle svého vyjádření zastihl policisty u vrátnice. Zeptal se jich, jestli něco nepotřebují. S policisty se setkal také další proděkan Jakub Rákosník. Policistům podle svého svědectví řekl, že probíhá jednání děkanky a mohou se na ni okamžitě obrátit. Podle něho vzal policista tuto informaci na vědomí.13.23Vrah vstupuje do hlavní budovy filozofické fakulty. Pár minut poté tam přijíždějí policisté.
13.32 Do pátrání po Davidu K. byli nasazeni další policisté. Část z nich prohledávala budovu fakulty v Celetné ulici a část okolí a další vytipovaná místa v Praze a mimo hlavní město.13.30 Policisté na vrátnici ukazují fotografii Davida K. a ptají se, jestli tam nevešel. Hovoří i se dvěma proděkany, kteří je oslovili na chodbě a s dalšími zaměstnanci fakulty. Nepožádají o kamerové záběry.
14.38 Policii se podařilo lokalizovat mobilní telefon hledaného. Byl aktivní v okolí ulice Pařížská, proto policie začala operovat v jejím okolí, ale i v okolí Staroměstského náměstí a starého Židovského města.
14.52 Policie dostala první oznámení o střelbě. V tu chvíli se o útoku dozvědělo i vedení fakulty.14:57Podle usnesení o odložení případu dostává policie první oznámení o střelbě.

Zdroje: Tisková konference policie z 9. ledna, usnesení o odložení případu

Co víme dnes

Že střelec vstoupil do budovy fakulty už ve 13:23, tedy hodinu a půl před útokem, policie zveřejnila až po půl roce. Opět to rozvířilo pochybnosti a přineslo otázky typu - co přesně hlídka na fakultě zjišťovala a proč budovu neprohledala?

Policie tento časový detail napsala do usnesení o odložení případu, které mají Seznam Zprávy k dispozici a posléze to potvrdil pražský policejní ředitel Matějček minulý čtvrtek na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost.

Dokument o odložení případu:

„Budete mi říkat: ‚Pane řediteli, vy jste říkal, že jste pátrali po sebevrahovi.‘ Já se nechci vyviňovat. Řekl jsem to, vím to, ale také jsem zároveň řekl, že postupně, získáváním dalších informací, jsme zjistili, že ta osoba může být nebezpečná,“ hájil se Matějček.

Jenže jak zjistily Seznam Zprávy z už zmíněných úředních záznamů sepsaných policejními hlídkami pátrajícími po vrahovi v obou budovách filozofické fakulty na Palachově náměstí a v Celetné ulici, policie už tehdy hledala podezřelého z vraždy.

„Hlídka měla prověřit výskyt muže jménem David K. podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň,“ shrnuli svůj úkol policisté, kteří byli ve 13.20 vysláni do hlavní budovy.

A podobně to líčí i druhá hlídka: „Měl být podezřelý z vraždy svého otce, přičemž zároveň vyhrožoval sebevraždou. Podle dalších informací by se mělo jednat o psychicky narušeného člověka, který je zároveň držitelem několika zbraní.“

Jak se měnily výroky:

  • „My jsme pracovali neustále s verzí, že je to člověk, který chce spáchat sebevraždu.“

Petr Matějček, ředitel pražské policie, tisková konference 22. 12. 2023

  • „Hledá se osoba se sebevražednými úmysly, u níž doma se našel mrtvý muž, jehož příčina úmrtí je dosud neznámá.“

Michal Tikovský, šéf vnitřní kontroly policejního prezidia, tisková konference 9. 1. 2024

  • „Pro mě to byl člověk, který chce spáchat sebevraždu, který může mít u sebe legálně drženou zbraň, což by mohl být relativně nebezpečný.“

Přesto policejní ředitel na bezpečnostním výboru před poslanci vysvětloval, že policisté nemohli před útokem vědět, že otec Davida K. byl zavražděn, protože kvůli nálezu výbušného nástražného systému ve sklepě nestihli tělo ohledat. Museli prý čekat, až pyrotechnici po domácku vyrobenou bombu zneškodní. „Takže oni zjistili jenom, že je po smrti. Nebylo zjištěno, jaký má typ zranění, jak potom vyšlo najevo,“ tvrdil pražský policejní ředitel.

V policejním usnesení o odložení případů Davida K. se přitom píše, že podle polohy, v jaké tělo bylo, je zřejmé, že ho někdo musel přesouvat a ještě jinak s ním manipulovat. Navíc tam policisté našli i sekeru.

Petr Matějček rovněž sám od sebe na výboru mluvil i o tom, proč si hlídka neprohlédla kamerové záběry, na nichž, jak víme dnes, byl vrah při vstupu do budovy zachycen.

Policejní ředitel ale tvrdil, že kamerový systém je zastaralý a umožňuje náhled pouze online. Fakulta to později vyvrátila s tím, že záznam šlo jednoduše přehrát v jedné z kanceláří. Na dotaz Seznam Zpráv, zda hlídka o prohlédnutí záběrů projevila vůbec zájem, se ukázalo, že nikoliv. „Úkolem prvosledové hlídky bylo pátrat po horké stopě. Vytěžování kamerových systémů tedy nebylo namístě,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Seznam Zprávy žádaly Petra Matějčka prostřednictvím tiskového oddělení pražské policie o rozhovor. Odmítl. Stejně jako jej odmítl i policejní prezident Martin Vondrášek s tím, že poté, co informovali 20. června poslance a pak měli tiskovou konferenci, nechtějí už další mediální výstupy.

Doporučované