Hlavní obsah

Ministr Výborný nepřiznal byt. Porušil zákon, ale nic se mu nestane

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný.

V roce 2022 si koupil ministr zemědělství Marek Výborný byt v Pardubicích. Nákup měl zveřejnit loni v majetkovém přiznání, ale udělal to až s ročním zpožděním. Ač porušil zákon o střetu zájmů, pokuta ho mine, případ je promlčen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se dostal do konfliktu se zákonem o střetu zájmů. V povinném přiznání majetku loni neuvedl, že si koupil v roce 2022 byt.

Seznam Zprávy to zjistily při prověrce přiznání, která o svém majetku podali ministři Fialovy vlády. Ministr Výborný redakci přiznal, že koupi bytu v majetkovém přiznání loni neuvedl. Tvrdí, že zapomněl. „Bylo to opomenutí. Nic za tím nehledejte,“ řekl Výborný.

Zákon o střetu zájmů uvádí, že politik, který uvede v přiznání majetku nepřesné nebo neúplné údaje, může dostat pokutu od jednoho do padesáti tisíc korun. Marek Výborný se však nemusí bát, že by byl potrestán.

Ministerstvo spravedlnosti na dotaz Seznam Zpráv uvedlo, že případ je již promlčený.

„Pokud by v důsledku takového opomenutí byl spáchán přestupek, tento by již byl k dnešnímu dni promlčen (s ohledem na jednoletou promlčecí lhůtu v případě tohoto typu přestupků). Ministerstvo spravedlnosti přitom neoznamuje správním orgánům přestupky, které jsou již promlčené, neboť tyto přestupky nelze v souladu se zákonem projednat,“ napsal mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Dům, kde vlastní byt ministr zemědělství Marek Výborný.

Nákup bytu přiznal Marek Výborný až v letošním roce.

Za nemovitost v pardubické čtvrti Zelené Předměstí podle kupní smlouvy, která je dostupná v katastru nemovitostí, zaplatil 2,6 milionu. „Koupil jsem ten byt od své tety,“ uvedl Výborný. Koupi financuje také díky hypotéce, která byla na konci loňského roku ve výši 1,22 milionu korun.

Nyní ministr byt pronajímá. „Jsou to Ukrajinci, kteří žijí a pracují v Česku,“ doplnil Výborný.

Z jím zveřejněných údajů v přiznání za rok 2023 vyplývá, že mu rodina loni zaplatila za nájem celkově 181 tisíc korun.

Doporučované