Hlavní obsah

Měli dostat peníze, dali jim poukázky. Poškodilo to lidi i erár, míní odbory

Foto: Profimedia.cz

Hygienik na dlouhé akci má dostat na jídlo hotovost, potvrdil i finanční úřad.

Kontrola finančního úřadu potvrdila, že hygienici nedostávali peníze „na ruku“ určené na stravování. Spočítala, že stát přišel o 658 tisíc. Další statisíce podle odborů náleží zaměstnancům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Finanční úřad vstoupil do vyhroceného sporu mezi odboráři a vedením pražské hygieny.

Kontrola finančního úřadu odhalila, že hygiena špatně rozdávala zaměstnancům stravenky. A spočítal, že stát tím přišel o 658 tisíc korun. Které teď velmi pravděpodobně bude chtít vrátit.

Stravenky jsou podstatou vleklé pře mezi odbory a vedením Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Odboráři už několik měsíců tvrdí, jak už Seznam Zprávy psaly dříve, že zaměstnanci dostávali příspěvek na stravné během služebních cest nevýhodně - místo peněz na ruku jim dávali stravenky. Odbory říkají, že to je v rozporu se zákonem a také že tím hygiena připravila vlastní zaměstnance i stát o více než milion.

A právě čerstvý nález finančního úřadu dává odborářům za pravdu v tom, že systém stravenek byl skutečně vadný. Podle protokolu z kontroly, který Seznam Zprávy pročetly, se hygiena dopustila „neoprávněného použití prostředků státního rozpočtu“.

Úřad: Měli nárok na peníze

Co je - velmi zjednodušeně - podstatou: Pakliže jde hygienik do terénu na déle než pět hodin (třeba když kontroluje restauraci nebo školní kuchyň), dostává jednu stodvacetikorunovou stravenku, na kterou si zaměstnanci přispívají 23 korunami. Další peníze přidává fond, kam přispívají rovněž zaměstnanci.

Podle odborů ale zákony říkají, že při takto dlouhých služebních akcích musejí zaměstnanci obdržet 140 korun v hotovosti. Odboráři počítali, že při počtu několika tisíců takových služebních cest přišli jen během dvou let úředníci i rozpočet fondu o 700 tisíc.

Odboráři navíc dali podnět ke kontrole finančnímu úřadu. A ten v červnovém protokolu potvrdil, že výklad odborářů je správný. Tedy že zaměstnancům měla hygiena vyplácet 140 korun v hotovosti. „Dle názoru správce daně jednoznačně vznikl nárok zaměstnance na poskytnutí stravného,“ uzavřel finanční úřad.

„Takže se ukázalo, že jsme od začátku měli pravdu,“ řekl Jiří Pěkný, šéf odborové organizace. Odboráři také upozorňují, že tenhle případ přichází v době, kdy se hygiena potýká s nedostatkem peněz.

Finanční úřad rovněž vyčíslil, že vedení hygieny tedy ze státního rozpočtu neoprávněně odčerpalo 658 tisíc. V podobných případech se finanční úřad následně rozhoduje, jestli nařídí zaplacení peněz do státní pokladny. Když se připočítá ještě 700 tisíc, o něž podle odborářů přišli zaměstnanci a fond, škoda přesahuje 1,3 milionu.

Hygiena si najala advokáty

I přes výsledek kontroly hygiena trvá na tom, že systém služebních cest byl v pořádku. „Hygienická stanice hlavního města Prahy zastává názor, že k porušení rozpočtové kázně nedošlo,“ uvedl mluvčí Ondřej Smílek.

Podle mluvčího ještě kontrola neznamená pravomocný výrok o vrácení peněz do státního rozpočtu. To může být až výsledkem správního řízení, v němž by se hygiena bránila.

Mimochodem že je výklad odborářů o stravenkách správný, už dříve oficiálně potvrdilo i Ministerstvo vnitra, které je garantem služebního úřednického zákona.

O doplacení peněz za stravné zatím na pražské hygieně požádali jen dva lidé - předseda odborů Pěkný a místopředsedkyně organizace. „Zaměstnanci se totiž bojí, že z toho budou mít problémy,“ řekl Pěkný, který po hygieně požaduje přibližně 4500 korun. On a ani jeho kolegyně zatím neuspěli, hygiena si navíc na spor s nimi najala externí advokátní kancelář, které platí 3500 korun za hodinu. Přitom má vlastní právníky.

Podle mluvčího Smílka je to proto, že manželka předsedy odborů Pěkného vede na hygieně právní oddělení. A tedy není vhodné, aby byla zapojena do sporu týkajícího se jejího muže.

Doporučované