Hlavní obsah

Matka odsouzená, že bila děti pěstmi, čelí další obžalobě

Foto: Kristina Ciroková

Lenku K. doprovází justiční stráž k pražskému krajskému soudu.

Případ z malého středočeského města, o němž úřady věděly a nezasáhly. Matka i její druh bili dva chlapce pěstmi nebo je zavírali do sklepa. Žena byla nyní znovu obžalována, dva roky neplatila na své děti výživné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případem matky, která se dopouštěla na svých dětech hrubého násilí a byla za to i pravomocně odsouzena k sedmi rokům vězení, se bude znovu zabývat soud.

V případu, který loni na podzim zveřejnily Seznam Zprávy, byla matka dvou týraných chlapců Lenka K. letos na konci července opět obžalována. Jak uvedla náměstkyně nymburského okresního státního zástupce Jana Baumgartnerová, zanedbala výživu o své děti.

Podle paragrafů hrozí matce odsouzené za násilí za tento trestný čin až dva roky vězení. První jednání v novém případu nařídil Okresní soud v Nymburce na začátek září.

Trestní oznámení kvůli neplacení výživného podal na Lenku K. otec chlapců, jemuž byly děti po odhaleném násilí svěřeny. Seznam Zprávám řekl, že od října 2022, kdy utekla se svým druhem na Ukrajinu, neplatila matka na děti měsíční výživné ve výši tří tisíc korun.

„Tvrdila, že neměla číslo bankovního účtu a že nemohla peníze z Ukrajiny posílat,“ uvedl otec František Š.

Advokát Bohuslav Sedlatý, který Lenku K. zastupuje, se novou obžalobu své klientky nekomentoval –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ uvedl, že nemá její svolení, takže se k případu nemůže vůbec vyjadřovat.

Podle už pravomocnému rozsudku, který ji poslal za násilí na dětech do vězení, Lenka K. se svým druhem Ivanem F. nejméně dva roky bili chlapce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jimž bylo na začátku tři a pět let –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pěstmi nebo vařečkou. Škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát bez přikrývky jenom na vycpaném pytli.

Na to, že si chlapci stěžují, že jsou doma biti, upozorňoval dlouhodobě úřady jejich skutečný otec. Zlom však přišel až ve chvíli, kdy starší z chlapců začal chodit do školy a učitelka si všimla, že nemůže skoro chodit. Převezli ho tedy do nemocnice a tam personál zjistil, že dítě má modřiny po celém těle, oteklá chodidla nebo vytrhané vlasy.

Děti byly podle otce nejspíš týrány déle než dva roky, o kterých se mluví v rozsudku. Dokládal to i videonahrávkami, na kterých například děti hystericky plakaly, když se vracely z otcovy péče zpět k matce, a mluvily o tom, že je její přítel „bouchá“.

Že je žena vina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a také trest odnětí svobody vynesený u soudu první instance –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ potvrdil i Vrchní soud v Praze. Navíc rozhodl, že má oběma chlapcům zaplatit nemajetkovou újmu: staršímu 200 tisíc a mladšímu 150 tisíc.

Ke stejnému tresty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sedm let ve vězení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ byl odsouzen také její partner. V jeho případě však není rozsudek pravomocný, protože Ivan F. se odvolal a i jeho případ tak ještě posoudí pražský vrchní soud. Obžalovaný muž se však v současné době před českými úřady a soudy skrývá na Ukrajině, odkud pochází.

Doporučované