Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Lhala Babišova finanční ředitelka u soudu? Policie si vzala čas na odpověď

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petra Procházková se svým advokátem během soudního jednání v kauze Čapí hnízdo.

Policisté se rok zabývají tím, zda finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková a člen představenstva firmy Imoba František Šlingr křivě vypovídali u soudu v kauze Čapí hnízdo. Zda se dopustili trestného činu, zatím neřekli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražští policisté si vzali další čas na prověřování případu, který se týká dvou svědků z kauzy Čapí hnízdo. Již zhruba jeden rok se v této souvislosti zabývají tím, jestli finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková a člen představenstva firmy Imoba František Šlingr lhali u soudu.

Původně měli policisté čas do 4. května, aby rozhodli, jestli oba obviní. Nestalo se tak a podle informací Seznam Zpráv požádali o prodloužení lhůty.

Jak redakci sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda, nově mají policisté čas do začátku července. „Vzhledem k počtu plánovaných úkonů prověřování určitě dříve neskončí,“ napsal Svoboda.

S podnětem se na policisty loni obrátil soudce Jan Šott. Do písemného rozsudku, v němž prvně zprostil obžaloby bývalého premiéra a poslance ANO Andreje Babiše a tehdejší manažerku Agrofertu Janu Nagyovou, napsal, aby se policie vypovědí Procházkové a Šlingra zabývala.

„Je namístě, aby se orgány činné v trestním řízení zabývali případnou trestní odpovědností za trestný čin křivé výpovědi,“ napsal Šott. A ve druhém rozsudku v kauze Čapí hnízdo, který nyní v uplynulých dnech dopsal, to zopakoval.

Šott výpověď Procházkové vyhodnotil jako úmyslně nepravdivou. Zdůvodnil to tím, že Procházková u soudu mimo jiné řekla, že nikdy neslyšela nic o vztahu Farmy Čapí hnízdo s Babišovou rodinou. Pak také uvedla, že působila jen jako zprostředkovatel pro obžalovanou Janu Nagyovou.

V případě Šlingra jde o to, že v soudní síni jako svědek popisoval, že mezi lety 2010 až 2013 jezdil Andrej Babiš na Čapí hnízdo jen jako host. A jen jako prostředník pak podle Šlingra řešil Babiš problematiku marketingu tohoto multifunkčního areálu.

Jenže jiní svědci – konkrétně marketingoví specialisté Tereza Svěráková s Jakubem Antošem – u soudu ale vypověděli, že Babiš nebyl žádný prostředník, že marketing řešili přímo s ním.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Doporučované