Hlavní obsah

„O obžalobě nic nevím,“ tvrdí lékařka. Ale z kandidátky ANO zmizela i s číslem

Foto: Město Čáslav - TV Čáslav

Dita Mlynářová, lékařka a právnička, byla ještě před dvěma týdny na 14. místě středočeské kandidátky hnutí ANO.

Bývalá ředitelka městské nemocnice v Čáslavi půjde před soud kvůli smlouvě pro jednoho z lékařů. Tvrdí, že o ničem neví. A zároveň, že z kandidátky ANO před krajskými volbami rezignovala z osobních důvodů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajská kandidátka hnutí ANO ve středních Čechách přišla před dvěma týdny o Ditu Mlynářovou - lékařku, právničku a bývalou ředitelku nemocnice v Čáslavi.

Její 14. místo na oficiálním webu voleb jednoduše chybí: Po třináctce následuje rovnou patnáctka. „Rezignovala jsem z osobních důvodů,“ řekla Mlynářová.

Podle zjištění Seznam Zpráv ale přišlo odstoupení Mlynářové nedlouho poté, co státní zástupce tuto kandidátku obžaloval pro podvod se zhruba milionovou škodou a trestní sazbou až pěti let vězení. A to v souvislosti s tím, jak Mlynářová hospodařila v čáslavské nemocnici.

Mlynářová tvrdí, že o obžalobě nic neví. Dokonce že ani nemá informaci, že byla trestně stíhaná - tedy oficiálně obviněna z trestného činu a vyšetřována policií. Připouští jen, že na policii jednou vypovídala.

„Já jsem nic do ruky nedostala,“ zopakovala hned několikrát na dotaz reportéra Seznam Zpráv.

Bylo by to neobvyklé, protože dokument o zahájení trestního stíhání doručuje policie přímo tomu, koho obviňuje. Po skončení vyšetřování podle zákona vyzývá jmenovitě obviněného, ať si prostuduje celý spis. A nakonec státní zástupce vyrozumívá aktéry kauzy, že sepsal obžalobu a posílá ji soudu k projednání.

O tom, že je Mlynářová obžalovaná, navíc už ví vedení radnice v Čáslavi, jíž nemocnice patří. „Státní zástupce nás o tom před několika týdny informoval,“ potvrdil místostarosta Ervin Petrikovič (ČSSD a nezávislí).

Problém: smlouva pro doktora

Místostarosta Petrikovič říká, že Mlynářová přivedla do nemocnice lékaře-vojáka placeného armádou. V Čáslavi se měl tento důstojník v hodnosti plukovníka bezplatně vzdělávat. Místo toho mu ale Mlynářová údajně vyplácela 80 tisíc měsíčně. A právě to je škoda, která nemocnici podle radního vznikla a která je podstatou případu.

Foto: Seznam Zprávy

Kandidátka hnutí ANO bez čísla 14 – Dity Mlynářové.

„Byl to od začátku zamýšlený podvod,“ dodal Petrikovič, který - tehdy čerstvou - obžalobu veřejně zmínil už začátkem září na jednání čáslavského zastupitelstva.

Mlynářová popírá, že udělala cokoli trestného. Říká, že vojenského lékaře zaměstnala jen na malý úvazek a platila mu 17 tisíc měsíčně.

„Staral se o pacienty, vedl dvě oddělení a měl i služby,“ zdůvodnila Mlynářová, proč se podle ní angažmá tohoto doktora nemocnici vyplatilo. Mlynářová také dodala, že tahle praxe - kdy vojenští lékaři zároveň mají úvazky v běžných nemocnicích - je normální i jinde. Aniž v tom policie vidí trestný čin.„Neudělala jsem nic, co by bylo proti nemocnici,“ ujistila Mlynářová.

Kauza teď čeká na projednání před soudem.

Havlíček: O obvinění jsme slyšeli

Ani ve středočeském hnutí ANO oficiálně nevěděli, že jejich kandidátka si nese do voleb nepříjemný trestní problém.

„Od našich lidí z Čáslavi máme, ale zdůrazňuji, neověřenou informaci, že byla obviněna. Při sestavování středočeské kandidátky ani později nám takovou informaci sama nesdělila a tyto spekulace nám nepotvrdila ani při své žádosti o odstoupení,“ řekl první místopředseda hnutí a současně šéf krajské buňky Karel Havlíček.

Protože Mlynářová nebyla členkou ANO, ale pouze osobností na její kandidátce, hnutí už dál podle Havlíčka nepátralo po detailech obvinění. Mlynářová zároveň sedí za opoziční ANO v zastupitelstvu v Kolíně.

Ředitelkou nemocnice v Čáslavi byla před třemi lety. Ale ve funkci vydržela jen přesně rok: Noví radní vzešlí z voleb ji v říjnu roku 2022 hned na své první schůzi odvolali. Začaly tím vleklé spory mezi místními politiky o to, jestli do té doby byla nemocnice vedena dobře, nebo šla naopak ke dnu.

Související témata:
Dita Mlynářová

Doporučované