Hlavní obsah

Křoví a „direktivní tón“ primátora. Tak se podle policie ohýbaly zakázky

Foto: Facebook, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Podnikatel Ladislav Šmucr a chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO) měli být hlavními postavami korupce na Ústecku.

Seznam Zprávy popisují, jak podle policie fungovala skupina kolem chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). On údajně zneužíval svůj vliv na městské a krajské úředníky. A tři stavební firmy se dohodly a předstíraly soutěž.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO) a jirkovský podnikatel Ladislav Šmucr, to jsou dva klíčoví aktéři nejnovější korupční aféry. Podle policejního obvinění, do kterého Seznam Zprávy nahlédly, oba společně ovládali propracovaný korupční systém na ovlivňování veřejných zakázek.

„Obviněného Šmucra lze přitom označit za toho, kdo se nejen na trestné činnosti určitými dílčími činnostmi účastnil (domlouval způsob zadání zakázek, konzultoval se zaměstnanci detaily připravovaných nabídek apod.), ale především, kdo celou činnost organizoval a řídil,“ píše se v policejním dokumentu.

Obě hlavní postavy detektivové necelé dva roky sledovali, odposlouchávali jim telefony a svoje „uši“ měli například i ve Šmucrově kanceláři. Nakonec minulý týden v úterý rozjeli rozsáhlou akci zatýkání a domovních prohlídek, jejímž výsledkem je čtrnáct obviněných lidí a pět firem. Podle policistů se dopustili trestných činů přijetí úplatku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a některé z nich také vinní z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. A to v souvislosti s devíti veřejnými zakázkami na Ústecku a Karlovarsku, dohromady za více než 25 milionů korun.

Právní zástupce Ladislava Šmucra Vlastimil Němec tvrdí, že by u policií označených zakázek byl čistý zisk pro Šmucrovy firmy přibližně 1,4 milionu korun. „A kvůli tomuhle jsme tady? Jestli se podíváte do obchodního rejstříku, do auditů společností, které vlastníme, tak my máme obrat 350 milionů korun,“ uvedl advokát a dodal: „Tvrdit, že tohle měl být ten motiv, abychom navýšili naše obraty, abychom se lépe uplatnili na trhu. To je nesmysl.“

Marka Hrabáče (ANO), kterému hrozí až dvanáctiletý trest, zastupuje advokát Eduard Bruna. Od klienta prý zatím nemá dovoleno odpovídat na dotazy médií. A sám Hrabáč, když jej odváděli z vazebního zasedání, novinářům neřekl ani slovo.

„Cinklé“ silniční zakázky

Manipulace se měly týkat především veřejných zakázek, které zadávala Správa a údržba silnic Ústeckého kraje a její teď už odvolaný ředitel Libor Tačner. Toho společně s Markem Hrabáčem a Ladislavem Šmucrem poslal Okresní soud v Chomutově minulý čtvrtek do vazby. Jeho právní zástupce se k věci po jednání soudu odmítl vyjádřit.

A jak měl systém fungovat?

Vyšetřovatelé do obvinění vepsali toto schéma: Primátor Hrabáč instruoval šéfa silničářů Tačnera, aby zadával stavební zakázky Šmucrovým firmám Rocknet nebo Reo Group. Šlo vždy o zakázky malého rozsahu, které nepřesahovaly třímilionovou hranici. Detektivové jich zdokumentovali dohromady šest v hodnotě více než 15 milionů korun.

Policisté v dokumentu píší, že Hrabáč vůči řediteli silniční správy ze své pozice nezřídka užíval „poměrně direktivní tón mluvy“ a Tačner, přestože nemusel, jej poslouchal.

Správa zadávala zakázky zmíněným stavebním firmám takzvaně „napřímo“ bez toho, aniž by je zveřejnila na svém profilu zadavatele. Podle policie pak jen předstírala, že ve formě takzvané uzavřené výzvy oslovila potenciální uchazeče. Přestože na papíře výběrový proces vypadal v pořádku, vše mělo být předem domluvené a připravené tak, aby vyhrály společnosti Ladislava Šmucra.

Šmucr se totiž podle policistů dohodl se zástupci dvou dalších stavebních společností na tom, že mu budou dělat takzvané křoví. To znamená, že se o zakázky budou též ucházet, ale nabídnou vyšší ceny. Svým zaměstnancům pak nařídil, aby za tyto firmy nabídky připravili. Zástupci společností CTB a  Swietelsky stavební je pak už jen měli odeslat na silniční správu. Soutěž vyhrála firma s nejvýhodnější nabídkou, tedy ta Šmucrova. Jeho firmy měly na oplátku dělat „křoví“ pro CTB a Swietelsky stavební zase v jiných zakázkách.

Mezi obviněnými tak figuruje i majitel společnosti CTB Tomáš Chmelař a ředitel závodu Speciální stavby společnosti Swietelsky stavební Milan Chodacki.

Tomáš Chmelař z pražské firmy CTB, která se věnuje hlavně zajišťování svahů, minulý pátek v první reakci uvedl, že je momentálně na dovolené. Když mu redaktor Seznam Zpráv řekl, že má být jedním z obviněných v chomutovské kauze, reagoval: „Ježíš, tak to vůbec nevím“. A hned poté zavěsil. Na následnou SMS s dotazem už nijak nereagoval.

Milan Chodacki, ředitel ostravského závodu Speciální stavby, který je součástí firmy Swietelsky stavební na opakované telefonáty i SMS nereagoval. Mluvčí firmy Zdeněk Zuntych sdělil, že o obvinění zmíněného manažera nemá žádné informace, ale pokusí se je získat.

Všechny zakázky pro firmy obviněného Šmucra

Společnosti Ladislava Šmucra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rocknet a Reo Group –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ získaly podle Registru smluv za dobu primátorování Marka Hrabáče v Chomutově, tedy od roku 2016, téměř šedesát zakázek od města nebo jeho organizací či společností. Velká část z nich byla pro chomutovský zoopark. Dohromady šlo o zakázky za více než 29 milionů korun.

Ještě více peněz Šmucrovy firmy dostaly zaplaceno za práce pro Správu a údržbu silnic Ústeckého kraje. Od doby, kdy byl Marek Hrabáč radním pro dopravu, tedy od podzimu 2020, šlo o smlouvy na více než 70 milionů korun.

Restaurace Tajga a snowboardový areál

Další podle kriminalistů ovlivněnou zakázkou má být oprava fasády restaurace Tajga v chomutovském zooparku za více než milion korun. Obviněná ředitelka Věra Fryčová pro iDnes uvedla, že se cítí být nevinná. „Moje obvinění nijak nesouvisí s korupční kauzou politiků. O jejich vazbách na firmy jsem nic netušila. Policie v mém případě ani nenaznačila, že bych snad měla vzít úplatek, nebo se nějak jinak obohatit na úkor zoo. Do kauzy jsme se připletli jen proto, že jednu ze zakázek získala obviněná firma Rocknet,“ řekla.

Policie tvrdí, že šlo v podstatě o stejný model jako u silničářských zakázek. Zoopark zveřejnil výzvu, do které se přihlásili tři zájemci, z toho dva dělali „křoví“, aby vyhrála firma Rocknet. Ladislav Šmucr měl přitom práce na fasádě s ředitelkou po telefonu i osobně konzultovat už dávno předtím a dokonce ve chvíli, kdy probíhalo výběrové řízení na dodavatele, jeho dělníci na opravách už dávno pracovali. Policisté píší, že se o tom přesvědčili na vlastní oči.

Předem domluvené měl mít jirkovský podnikatel Šmucr i zakázky od spolku Klub Krušných hor. Jednal o tom s jeho prezidentem Miroslavem Schimmerem, který je rovněž obviněný. Šlo o dvě zakázky ve Snowboardovém a freestylovém areálu Boží Dar za necelých osm milionů korun, které spolek z více než poloviny hradil z peněz od Národní sportovní agentury.

„Je to pro mě a mé blízké velmi citlivé téma,“ reagoval Miroslav Schimmer, prezident Klubu Krušných hor. Jak dále řekl, Ladislava Šmucra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ klíčovou figuru této kauzy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zná, byl s ním v kontaktu a byl také podat vysvětlení na policii. „Nicméně jsem přesvědčen, že v tomto případu mám jen okrajovou roli,“ dodal do telefonu Schimmer.

Doporučované