Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Komorousovy ochrankáře prošetřuje GIBS. Čtyři teď odešli do civilu

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jiří Komorous říká, že se o detaily prošetřování nezajímá. Aby se nedostal do podezření, že z pozice ředitele ochranné služby nějak do kauzy zasahuje.

Příslušníci elitního útvaru střežícího politiky svlékají uniformy. Popírají, že by to bylo kvůli prošetřování podezření, že si vypisovali fiktivní přesčasy. A že si tím chtějí pojistit výhodnou výsluhovou rentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní ochrannou službu začali opouštět důstojníci, kteří se před několika měsíci dostali do hledáčku vyšetřovatelů.

Podle zjištění Seznam Zpráv požádali v poslední době čtyři šéfové ochranky o propuštění do civilu. Tři už odešli, jednomu běží lhůta pro odchod.

Jsou to důstojníci, na které se - kromě jiných - zaměřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jež prošetřuje podezření, že si důstojníci ochranné služby, elitního útvaru střežícího politiky, vylepšovali plat o desítky tisíc měsíčně díky fiktivním přesčasům.

GIBS také, jak Seznam Zprávy jako první popsaly už v červnu, získal důkazy a svědectví například o tom, že dva důstojníci údajně zběhli ze služby u amerického velvyslance - a místo ní si udělali volno. Nebo že si další užívali za policejní peníze na karlovarském filmovém festivalu.

Dva ze čtyř důstojníků, kteří během léta svlékli uniformu, odchod do civilu potvrdili. Ale současně odmítli, že by to mělo souvislost s hrozbou, že je inspekce teoreticky může obvinit.

„Nemá to souvislost, určitě ne. Já jsem věděl už loni, že odejdu. Měl jsem odslouženo 31 let,“ řekl dnes už bývalý policista R. H. „Už jsem byl unaven,“ vysvětlil další důstojník P. P.

Třetí muž, R. Z., který je právě podle informací ověřených z více zdrojů ve výpovědní lhůtě, o odchodu nechtěl mluvit. „Nechci se vyjadřovat,“ řekl.

Nezběhl jsem, říká policista

Proč nad jejich odchody visí otázka, zda si ukončení služebního poměru nenačasovali účelově?

Když totiž policista opustí služební poměr ještě před tím, než ho inspekce začne stíhat, zůstane mu takzvaná výsluha. Tedy renta, jejíž výše se vypočítává z platu a z počtu odsloužených let.

A v ochranné službě jsou - i kvůli přesčasům - na policejní poměry vysoké platy. Takže policistova renta může činit 40 nebo 50 tisíc měsíčně. K ní dostane ze zákona i jednorázové odchodné: až několik set tisíc korun.

Je-li však policista obviněn z trestného činu ještě v době své aktivní služby (a pak ho soud uzná vinným), o tyhle výhody automaticky přichází.

Na druhou stranu - v případě přesčasů a dalších vyšetřovaných pochybení není nyní zřejmé, jestli GIBS někoho obviní. Inspekce stav vyšetřování nekomentuje.

Důstojníci, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, každopádně odmítli, že by porušili zákon nebo třeba jen vnitřní policejní předpisy.

„Všechno bylo, jak má být. Rozhodně nikdo nezběhl,“ řekl R. H., o nějž se inspekce zajímá kvůli příběhu z loňského léta, kdy Bijan Sabet, velvyslanec USA, jel s rodinou na výlet do Národního parku České Švýcarsko a s nimi i dva členové policejní ochranky. Podle podezření GIBS ale odtud ujeli – aniž dostali rozkaz – o několik hodin dříve. A ještě vykázali smyšlenou práci přes čas.

Takové nafukování příjmů se podle svědků, kteří vypovídali na GIBS, a také podle zdrojů, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, dělo nejvíce v posledních třech letech. Důstojníci velící řadovým ochráncům si údajně po celodenní práci v kanceláři napsali ještě odpolední službu. Avšak jeli domů.

„Já jsem toho nebyl účasten. Určitě se to nedělo,“ popřel důstojník P. P., který skončil u policie v srpnu. Dodal, že nanejvýš docházelo jen k tomu, že někdo přesčasy špatně na papíře vykázal. Ale ne že někdo bral peníze za službu, kterou nevykonal.

„Pojali to zlatokopecky“

Seznam Zprávy v srpnu přinesly svědectví bývalého pyrotechnika ochranné služby Pavla Krále, který přikrádání na přesčasech potvrdil. Už předtím vypovídal také na GIBS. Král řekl, že při extrémním nasazení, kdy trávil skoro celý čas v práci, bral měsíčně až 90 tisíc. Zatímco jiní kolegové si pravidelně sahali na stejné peníze díky připisování přesčasových hodin.

„Pojali to zlatokopecky. Je smutné vidět, že se u policie krade,“ řekl Král.

Ředitel ochranné služby Jiří Komorous už v červnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že o prošetřování přesčasů ví. A také že už loni podobné podezření jeho lidé řešili: tehdy dostali tři důstojníci trest – snížení platu.

Avšak podle Komorouse se nejednalo o přikrádání, ale jen o „nedostatečné vykazování hodin“. Neboli o nepořádek v papírech.

„Bylo to porušení povinností velících důstojníků, které mě opravdu naštvalo. Doslova vytočilo doběla. Došlo k personální obměně pěti velících důstojníků, z nichž někteří byli zodpovědní za kontrolu a vedení služeb,“ doplnil Komorous.

Policejní generál také řekl, že se nezajímá o to, koho z jeho podřízených GIBS podezřívá. Nebo který policista se mohl dopustit jiných prošetřovaných prohřešků. Komorous to vysvětlil tím, že se nechce dostat do podezření, že průběh kauzy ovlivňuje.

Zároveň ale, jak Seznam Zprávy napsaly v srpnu, rozeslal členům ochranky hromadnou zprávu, že už je na stopě „krysám“, které „zradily útvar“. Někteří policisté si to vyložili jako zastrašování, aby před vyšetřovateli z GIBS odmítli vypovídat.

Doporučované