Hlavní obsah

Klíčový posudek: Podezřelý z plánování nájemné vraždy může čin opakovat

Foto: Shutterstock.com

Policie zadržela podezřelého z plánování vraždy před několika dny poté, co se vrátil z dovolené. Brzy na to skončil ve vazbě. (Ilustrační foto)

Podruhé během tří měsíců skončil ve vazbě muž, který je podezřelý z plánování nájemné vraždy. Podle soudce ovlivňoval svědky a mařil vyšetřování. Nový posudek hovoří o tom, že muž by se mohl trestné činnosti dopustit znovu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V případu plánované vraždy bývalého manžela úřednice pracující na Nejvyšším kontrolním úřadu, ze které byl obviněn realitní makléř a pornoherec Michal Ticháček, byl dokončen důležitý dokument. Jde o posudek, v němž znalec došel k závěru, že by mohl tento muž trestnou činnosti, za kterou je stíhán, opakovat.

A právě tento dokument přispěl k tomu, že soudce Petr Novák před několika dny poslal Ticháčka znovu do vazby. „Důvodná obava, že obviněný bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, pak vyplývá i ze závěrů znaleckého zkoumání jeho osoby znalci z oboru zdravotní, odvětví psychiatrie a psychologie, kde v podaném posudku je obšírně charakterizovaná poruchově strukturovaná osobnost obviněného,“ popsal Novák v usnesení, které Seznam Zprávy získaly.

Znalec podle něho navíc dospěl k tomu, že v případě dalšího odsouzení Ticháčka (v minulosti byl již šestkrát odsouzen) bude obtížná jeho resocializace. „Včetně jeho vztahu k recidivnímu porušování společenských norem a právních předpisů bez jakéhokoliv respektu,“ citoval soudce Novák ze zmíněného posudku.

Tento dokument byl dokončen v době, kdy byl Ticháček z vazby propuštěn na svobodu poprvé. Jenže tam zůstal jen necelé tři měsíce. Ukázalo se, že nesplnil podmínky, na základě kterých ho z vazby letos v květnu propustili.

Nejenže nedodržel slib, že povede řádný život, ale podle soudce Nováka ovlivňoval svědky a mařil průběh vyšetřování případu, v němž čelí obvinění z plánování vraždy. Novák konkrétně do usnesení napsal, že Ticháček sháněl vykonavatele vraždy dvou svědků, kteří vypovídali v případu jeho první nájemné vraždy.

„Trvá obava, že bude obviněný opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil, neboť se již snažil sehnat vykonavatele vraždy svědků figurujících v jeho předchozí trestné činnosti,“ uvedl Novák další důvod, proč muže do vazby poslal znovu.

K případu plánování první nájemné vraždy se Ticháček přiznal. Plánování dalších dvou popřel. „Nevzpomíná si, že by někoho žádal, aby někdo někoho zabil,“ citoval soud v usnesení Ticháčkova slova, která pronesl během vazebního zasedání 21. července.

Když ve stejný den vypovídal na policii, tak řekl, že další vraždu neplánoval, byl prý pod vlivem alkoholu. „V opilosti jsem řekl, že by zasloužili dostat do držky oba, ale nikdy jsem to nemyslel vážně,“ tvrdil při výslechu na policii.

Jenže podle informací, které soudce Novák vyčetl z policejního spisu, Ticháček hatil vyšetřování svého případu. „Je prokázáno, že již svým jednáním svědky ovlivňoval a jinak mařil objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání,“ napsal Novák.

Jak bylo také zmíněno, Ticháčka v květnu z vazby pustili poprvé. Došlo k tomu poté, co podepsal písemný slib, že povede řádný život, zaručila se za něj důvěryhodná osoba, musel se jednou za 14 dní hlásit u probačního úředníka a nesměl odjet z Česka. Musel také z rozhodnutí žalobce odevzdat cestovní pas.

Žalobci říkají, že informace o tom, že Ticháček porušil podmínky, za kterých byl z vazby v květnu propuštěn, a tedy že pokračuje v trestné činnosti, se dozvěděli jen krátce před tím, než skončil 21. července ve vazbě znovu.

„Pro druhý skutek byly zahájeny úkony trestního řízení až 20. července a následující den obdržel státní zástupce podnět policejního orgánu na opětovné vzetí do vazby, neboť byly zjištěny nové skutečnosti, které nasvědčovaly tomu, že jednak obviněný porušil podmínky propuštění z vazby, jednak pokračuje v trestné činnosti, pro kterou je stíhán,“ napsala Seznam Zprávám náměstkyně pražského městského státního zástupce Daniela Smetanová.

Ticháček, kterému za plánování vraždy hrozí podle trestní sazby od patnácti let vězení nebo i výjimečný trest s tím, že ve vazbě skončil, ale nesouhlasil. A podal si proti tomu stížnost.

Doporučované