Hlavní obsah

Schillerová v kauze „kleknutí“ na firmu: dostala dopis, ale už neví proč

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Alena Schillerová musela na žádost obhajoby vypovídat v trestní daňové kauze opavské společnosti FAU, která obchodovala s benzínem a naftou.

Aleně Schillerové poslali v roce 2016 celníci dokument s citlivými informacemi o daňovém řízení s firmou FAU. Zda k tomu měla oprávnění, není jisté. Firma to považuje za jeden z důkazů, že se stala terčem účelově vyrobené kauzy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V dubnu roku 2016 přistál Aleně Schillerové (ANO) na stole dopis nadepsaný jako „informace pro náměstkyni ministra financí“.

Dvoustránková listina určená tehdejší náměstkyni ministra Andreje Babiše (ANO), zodpovědné za daně a cla, obsahovala detailní informace o společnosti FAU: kolik měsíčně platí na DPH, s kolika miliony litrů benzínu a nafty obchoduje a že s ní je vedené daňové řízení.

Autor dopisu: Generální ředitelství cel.

Tento osm let starý dokument teď hraje roli důkazu v trestní kauze kolem firmy FAU. Na společnost nastoupili celníci a finanční úředníci v září 2016. Zmrazili jí peníze na účtech, zaplombovali nádrže na palivo a zabavili automobily a firma fakticky přestala existovat.

Babiš později v tajně pořízené nahrávce o firmě mluvil jako „zmrdech“, na které „naši klekli“.

V případu je z údajného čtvrtmiliardového daňového úniku obžalovaných 18 lidí včetně jednatele FAU Vojtěcha Csabiho. Právě Csabiho obhajoba u soudu před dvěma týdny ukázala dopis adresovaný Schillerové: pokládá ho - právě kvůli obsahu - za součást možného plánu na likvidaci firmy, který se zrodil v Babišově okolí.

Celníci psali: Může je to položit

„Průměrná měsíční povinnost daň přiznat a zaplatit se pohybuje okolo 100 milionů korun,“ stojí mimo jiné v listině.

Vedení celníků - kromě dalších hospodářských ukazatelů - rovněž zmiňuje, že tento „subjekt“, tedy FAU, „vykazoval dlouhodobou finanční stabilitu, plnil řádně a včas své platební povinnosti, byl plně schopen dostát svým finančním závazkům a aktivně spolupracoval s orgány Celní správy.“

Na několika odstavcích pak celníci Schillerovou podrobně informují, že je s FAU vedené daňové řízení, kdy firma ručila za placení DPH svému dodavateli. A že FAU se odvolalo proti rozhodnutí úřadů, aby tohle ručení státu zaplatilo. S tím, že kdyby firma s odvoláním neuspěla, pravděpodobně ji to ekonomicky položí.

Schillerová měla koncem června u soudu vysvětlit okolnosti vzniku tohoto dokumentu.

Jak je patrné ze zvukového záznamu z jednání, jeden z obhájců se jí nejprve zeptal, zda jako náměstkyně ministra směla s vedením celníků nebo finanční správy komunikovat o konkrétních firmách a jejich daňových případech.

„Ani jsem nemohla komunikovat adresně. Můžete se vždy bavit jen o obecných problémech, a ne o živých spisech,“ vysvětlila na úvod Schillerová. A dodala, že si nepamatuje, že by tuhle zásadu někdy daňové úřady porušily - a to ani vůči firmě FAU.

„Nevzpomínám si na nic konkrétního, pokud by to bylo porušení zákona, tak nic takového bych nepřipustila,“ řekla Schillerová do protokolu.

Advokát jí následně ukázal zmíněný dopis celníků z jara 2016. Schillerová jej musela v ohrádce určené pro výslech svědků celý nahlas přečíst. Prohlásila však, že si na něj vůbec nepamatuje.

„Je to pravděpodobně nějaká informace, která byla zaslána z Generálního ředitelství cel, ale okolnosti nebo zda mi byla doručena, si absolutně nevybavuji. Nejsem si vědoma ničeho takového,“ řekla.

Že si vzhledem k osmiletému odstupu už nic nepamatuje, pak zopakovala ještě několikrát.

Neví, nepamatuje si

Schillerová nedokázala odpovědět ani na otázku, jak se k ní dopis dostal: tedy jestli si informace od celníků vyžádala, nebo jí je z nějakého důvodu poslali sami, bez jejího přičinění. Opět - nevzpomínala si.

Babišova spolupracovnice pouze zauvažovala, že ji zřejmě celníci chtěli upozornit na hrozící krach FAU, po němž by státní kasa přišla o zdroj příjmů (firma za dobu existence zaplatila na daních přes 17 miliard).

„Já se domnívám, že si Generální ředitelství cel vyhodnotilo, že je to zvlášť závažná skutečnost, která může mít dopad na státní rozpočet. Proto tu informaci podalo, jinak si to neumím vysvětlit,“ uvedla před soudem Schillerová.

Je za tím Babiš, říká šéf firmy

Jednatel FAU Vojtěch Csabi říká, že vydání zajišťovacích příkazů a trestní stíhání byly účelové.

Podle Csabiho stojí za kauzou obchodní zájem Babišových společností. FAU vlastní železniční vlečku v areálu chemičky Precheza, jež spadá pod skupinu Agrofert založenou Babišem. Vlečka je důležitou zásobovací cestou pro Prechezu.

„Nedlouho před tím, než na nás zaklekli, za námi přišli z vedení Prechezy a chtěli vlečku koupit. My ji ale prodat nechtěli, pak jsme začali mít problémy,“ řekl loni Csabi pro Seznam Zprávy.

V roce 2017 někdo anonymně umístil na twitter skrytě nahraný rozhovor, v němž Babiš říká: „Naši na ně zaklekli, na zmrdy.“ Na záznamu mluví také o vlečce: „Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili vlečku. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům.“

Babiš v minulosti několikrát popřel, že by mohl mít s likvidací firmy a daňovou kauzou něco společného.

Jak Seznam Zprávy už dříve napsaly, také Babiš vypovídal podobně jako teď Schillerová v trestním případu vedeném u Krajského soudu v Olomouci. Tvrdil například, že firmu FAU nezná a že si její název pletl se státním Finančním analytickým úřadem, který používá také zkratku FAU.

Soud loni vyslýchal také celníky, kteří se na vydání zajišťovacích příkazů v hodnotě asi 400 milionů podíleli. Jeden z nich řekl, že pokyn od nadřízených dostal den předem, zrovna když odpoledne po práci nakupoval v Kauflandu. Proč se to děje, mu prý šéfové neřekli a na důvody se neptal.

„V rámci subordinace jsem to neřešil,“ přiznal. Zajišťovací příkazy později soudy zrušily jako nezákonné.

Doporučované