Hlavní obsah

Kauza kutnohorské sekty: Obhajoba přišla s novým posudkem

Foto: SZ

Na snímku vůdce kutnohorské sekty Richard Šiffer, kterého obžalované ženy zabily. Podle nich je k vraždě muž donutil.

Soudní proces, ve kterém se už rok a čtvrt řeší vražda vůdce kutnohorské sekty, se možná znovu protáhne. Obhajoba přišla s novým znaleckým posudkem. Soudní senát musí do příště rozhodnout, zda ho přijme jako důkaz.

Článek

Obžalobě z vraždy padesátiletého gurua Richarda čelí zubařka Magdalena Šifferová a učitelka v penzi Irena Stejskalová. Ženy se k usmrcení vůdce sekty přiznaly, hrozí jim za to až šestnáctileté vězení. Tvrdí však, že je Richard Šiffer k činu donutil. Obhajoba se navíc snaží dokázat, že ženy v době vraždy nebyly příčetné.

Na pátečním přelíčení to nejdřív vypadalo, že se soudní proces po roce a čtvrt dostává do závěrečné fáze. Předsedkyně senátu Daniela Sarah Sotolářová už chtěla ukončit dokazování.

Obhajoba ale náhle přišla s novým důkazem. Nejprve zpochybnila revizní znalecký posudek, který si objednal soud, a následně předložila vlastní revizní posudek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pokud by jej soud uznal jako důkaz, musel by znovu vyslechnout znalce, kteří na něm pracovali. Jednání by se tím minimálně o týdny prodloužilo.

„Soudní senát svoje rozhodnutí sdělí na dalším jednání,“ uvedla předsedkyně senátu Sotolářová. Nicméně dodala, že obhájci i žalobkyně napříště mají počítat i s variantou, že začnou závěrečné řeči.

Právní zástupci žen staví obhajobu na tom, že obžalované trpěly v době vraždy indukovanými, tedy od svého gurua převzatými bludy, a tudíž nebyly příčetné. To ostatně potvrdili i znalci, které si obhajoba objednala.

Naopak znalkyně obžaloby a revizní znalci najatí soudem došli k závěru, že ženy věděly, co dělají. Podle nich Richard Šiffer bludným chováním netrpěl.

„To nebyl člověk, který by sloužil myšlenkám. To byl člověk, který sloužil sobě,“ prohlásil v pátek u soudu na adresu usmrceného vůdce sekty znalec z oboru psychologie Petr Vavřík. Vysvětloval tím, že pokud by vůdce sekty trpěl bludným chováním, nejednal by tak, aby z toho profitoval, ale sloužil by jen bludům.

Psychiatr Ladislav Hosák z Fakultní nemocnice Hradec Králové doplnil: „Domnívám se, že taková porucha s bludy, která trvá dlouhá léta a ty bludy se mění z týdne na týden, neexistuje.“ Narážel tím na situace, kdy guru Richard jeden týden tvrdil, že je Ježíš, a za krátko se stylizoval do ďábla a dalších rolí. Podle něj by tyto jeho představy musely být stálejšího charakteru.

Po skončení několikahodinových výslechů, kdy obhájci kladli desítky dotazů a revizní znalci se na jednání museli dostavovat opakovaně, právní zástupci Ireny Stejskalové náhle posudek znalců zpochybnili. Mimo jiné tím, že podle nich Fakultní nemocnice Hradec Králové, které byl posudek zadaný, nedisponuje dostatečným znaleckým oprávněním.

„Jsem překvapená, proč s touto námitkou obhajoba nepřišla už dřív,“ podotkla k tomu žalobkyně Jana Murínová.

Obhájci navíc informovali, že si nechali vypracovat vlastní revizní posudek od Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který došel k úplně odlišným závěrům. A chtějí jej předložit jako důkaz.

„Podle tohoto znaleckého posudku byly rozpoznávací a ovládací schopnosti u obžalované zcela vymizelé,“ prohlásil Martin Sadílek - obhájce obžalované Ireny Stejskalové.

Guru Richard

Usmrcený padesátiletý Richard Šiffer působil léta v Kutné Hoře jako léčitel. Sjížděli se za ním lidé z celé republiky, kteří věřili v jeho údajné zázračné schopnosti. Postupem času si kolem sebe vytvořil společenství čítající zhruba stovku členů. Své nejbližší následovníky mocně manipuloval. Na jeho příkaz opouštěli partnery a stěhovali se k jiným členům sekty, izolovali se od rodin a přátel, nebo se dokonce mrzačili.

Guru Richard na svých stoupencích ale zároveň značně vydělával. Někteří mu platili jen za léčitelské seance, bylo to 500 korun, jiní ale i za další jeho údajnou pomoc. Například když se jim podařilo prodat nemovitost. Richard jim napovídal, že toho dosáhli jen díky němu, a počítal si procenta z prodeje. Šlo i o statisícové částky. Po jeho smrti našla policie na jeho účtu více než 130 milionů korun.

Policie se zabývá i další větví případu. Jde o úmrtí dvou mužů, rovněž členů kutnohorské sekty, kteří za dosud přesně nevyjasněných okolností zemřeli tři měsíce před smrtí guru Richarda. V souvislosti s úmrtím jednoho z nich už policie obvinila šest lidí. Druhý případ je i po téměř dvou letech stále ve fázi takzvaného prověřování. Policie dosud ani nerozhodla, zda muž zemřel cizím zaviněním, nebo sám spáchal sebevraždu.

Doporučované