Hlavní obsah

Karlovarský radní Petr Bursík je na seznamu obviněných

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Karlovarský radní pro dopravu Petr Bursík (ODS).

Karlovarský radní Petr Bursík (ODS) figuruje na seznamu obviněných v kauze manipulace veřejných zakázek na Ústecku a Karlovarsku. Podle policie společně s úřednicí ovlivnil stavební zakázku pro svého bývalého zaměstnavatele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO) nebude jediným obviněným politikem v kauze ovlivňování veřejných zakázek a korupce. Jak vyplývá z policejního usnesení o zahájení stíhání, do kterého Seznam Zprávy nahlédly, mezi čtrnácti obviněnými je i jméno občanského demokrata a radního pro dopravu z Karlových Varů Petra Bursíka. Protože je ale do pondělí na dovolené, obvinění si zatím nemohl převzít.

Petr Bursík už ale ví, že se o něj policie zajímá. Ze zahraničí avizoval, že příští týden práci na radnici ukončí. „V pondělí podám svou rezignaci,“ napsal v SMS zprávě. Okolnosti chystaného obvinění pro trestný čin zjednání výhody při veřejné soutěži neokomentoval.

Stíhaná je i vedoucí technického odboru karlovarského úřadu Eva Pavlasová. Reportérka Seznam Zpráv ji zkoušela v pátek odpoledne kontaktovat na pracovním telefonu, ale ten nezvedala. Mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál uvedl, že o jejím obvinění nic neví.

Policie je viní z toho, že svým jednáním upřednostnili při výběru dodavatele stavebních prací firmu Rocknet jirkovského podnikatele Ladislava Šmucra, který je teď spolu s chomutovským primátorem Hrabáčem a bývalým ředitelem Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Liborem Tačnerem ve vazbě.

Šlo o zakázku na odtěžení nestabilních svahů v Mariánskolázeňské ulici, za kterou karlovarský magistrát společnosti Rocknet zaplatil 919 370 korun.

Karlovarský radní Petr Bursík se s podnikatelem Ladislavem Šmucrem dobře zná. V jeho společnosti Rocknet totiž dříve pracoval jako obchodní ředitel. Této známosti majitel stavební firmy podle policie minimálně v jednom případě využil, aby získal veřejnou zakázku od města.

Policie odposlouchávala Šmucrův telefon. Má tak nahrané hovory, které dokazují, jak si vše domlouval.

„Žádná soutěž či alespoň průzkum trhu, který by reflektoval základní zásady veřejného zadávání, v dané věci neproběhly a od samého začátku bylo jasné, že veřejná zakázka Mariánskolázeňská bude zadána přímo obviněné Rocknet,“ píší policisté v usnesení o sdělení obvinění.

Domluveno předem

Podle detektivů si Šmucr s regionálním politikem vše předem domluvil. Bursík posléze v této věci instruoval vedoucí technického odboru, která dořešila zbytek. Podle daných pravidel ale musela vybírat nejméně ze tří uchazečů. To se skutečně stalo. Vyšetřovatelé ovšem tvrdí, že to bylo jen naoko.

Policie zachytila rozhovor mezi Šmucrem a vedoucí technického odboru, která ho měla žádat, aby dodal ještě jednu nabídku. Majitel Rocknetu pak zavolal do pražské společnosti CTB, poslal tam připravené dokumenty, které podepsal předseda představenstva Tomáš Chmelař, a CTB pak tuto nabídku odeslala na karlovarský magistrát.

Tomáš Chmelař a společnost CTB, která se věnuje hlavně zajišťování svahů, jsou dalšími obviněnými. Policisté tvrdí, že Chmelař takto spolupracoval s Ladislavem Šmucrem dlouhodobě.

Když Tomáše Chmelaře kontaktoval reportér Seznam Zpráv, v první reakci uvedl, že je momentálně na dovolené. Na to, že má být jedním z obviněných v „chomutovské“ kauze, reagoval „ježíš, tak to vůbec nevím“. Hned poté zavěsil. Na následnou SMS s dotazem už nijak nereagoval.

Obálky s nabídkami na sanační práce v Mariánskolázeňské ulici magistrátní komise otevírala 12. září 2023. Už o den dříve ale vedoucí odboru podle policie odeslala objednávku prací Ladislavu Šmucrovi. Telefonicky jej pak měla upozornit, aby dokument nepodepisoval s datem toho dne.

Mezi třemi uchazeči byla ještě karlovarská firma Larumo Servis. Její roli se policistům zatím nepodařilo spolehlivě objasnit.

Radní Bursík ani vedoucí odboru Pavlasová nejsou obviněni z přijetí úplatku. Zda za to, že podnikateli Šmucrovi pomáhali, měli nějakou odměnu, policie v usnesení o zahájení stíhání nepíše.

Obžaloba za úplatek

Pro Petra Bursíka to ale není poprvé, co má problémy se zákonem. Loni na podzim byl spolu s dalšími 11 lidmi obžalován v případu manipulace s veřejnými zakázkami agentury CzechTourism.

Podle obžaloby měl dát stotisícový úplatek tehdejšímu manažerovi agentury Aleši Pangrácovi, aby získal dotaci formou veřejné zakázky pro spolek City Triathlon Karlovy Vary, se kterým spolupracuje. Státní zástupkyně mu za to navrhuje peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun.

Loni na podzim kvůli tomu nabídl Bursík svou rezignaci. Jeho kolegové z ODS ho ale podrželi. Věc se prý týká dotace na volnočasovou sportovní akci a není spojena s výkonem volené funkce zastupitele Karlových Varů, proto mohl ve vedení Karlových Varů zůstat.

Doporučované