Hlavní obsah

Jezdil se slovenskou SPZ, skrýval ho Čech. Tak našli dezinformátora na útěku

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Dezinformátor Pavel Zítko v policejní databázi hledaných osob.

V pondělí byl na Slovensku zadržen dezinformátor Pavel Zítko. Nyní skončil ve vydávací vazbě. Během několika týdnů bude převezen do Česka. Seznam Zprávy zjistily další detaily o jeho zadržení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dezinformátor Pavel Zítko, který byl více než dva měsíce na útěku před českými úřady a v pondělí byl zadržen na Slovensku, našel úkryt necelých šest hodin jízdy autem od svého trvalého bydliště v Kadani.

V současné době je už podle policejní mluvčí Miroslavy Glogovské ve vydávací vazbě, ale jak zjistily Seznam Zprávy, o jeho pobytu ve slovenské obci Kostoľany pod Tribečom, ležící asi 20 kilometrů severovýchodně od Nitry, místní už delší dobu dobře věděli.

Pavel Zítko ve vesnici podle starosty Michala Pintéra pobýval určitě několik týdnů, možná déle. „Věděl jsem o něm. V obchodě mi říkali, že mluvil o tom, že je tady na chatě u známého,“ řekl Seznam Zprávám starosta Kostoľan pod Tribečom Michal Pintér.

Říká, že nejprve si cizince ve své obci nevšiml, protože používal auto se slovenskou SPZ. Zítkovu přítomnost prý neřešil, protože nevěděl, že jde o hledanou osobu.

Známý, u něhož Zítko na útěku ve slovenské obci přebýval, je podle starosty také Čech. „Je to chatař. Má tu víkendový dům,“ vysvětlil starosta, jméno dotyčného ale říci nechtěl.

V Kostoľanech pod Tribečom žije trvale přes 300 obyvatel a podle starosty Michala Pintéra se na Zítka policisté vyptávali už v minulém týdnu.

Z videa ze Zítkova zadržení je pak zřejmé, že v Kostoľanech nebyl sám. Na záznamu, který jeho podporovatelé zveřejnili na sociálních sítích, je slyšet ženský hlas.

Do hledáčku policistů se dostal poté, co se jako obžalovaný ze šíření poplašné zprávy začal vyhýbat soudu a objevily se informace, že uprchl. Nakonec na něj byl vydán i evropský zatýkací rozkaz.

Umístěním do vydávací vazby začal vydávací proces, a protože byl Zítko zadržen na území Evropské unie, bude trvat zhruba jeden měsíc, než bude převezen do Čech.

„Následně bude realizováno (v součinnosti s policií) jeho předání Okresnímu soudu v Chomutově, který příkaz k zatčení vydal,“ napsala policejní mluvčí Glogovská. Je pravděpodobné, že právě tento soud bude následně rozhodovat, zda Zítko skončí i v Česku ve vazbě.

Kauza u chomutovského soudu není jediná, v níž Zítko figuruje, a jeho zadržení by jeho případy mohlo posunout.

Obvodní soud pro Prahu 2 ho odsoudil trestním příkazem k podmínce a peněžitému trestu kvůli incidentu u Městského soudu v Praze, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové, souzené též za šíření poplašné zprávy, vysadili dveře do jednací síně.

Zítkovo zadržení na Slovensku nyní umožní, aby mu mohl být verdikt doručen. „U muže, který byl zadržen na Slovensku, ještě doručeno nemáme, ale pokud bude vzat do vazby, doručení by proběhnout mohlo,“ řekla redakci mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Policie navíc Zítka podezřívá ze zpronevěry v souvislosti s případem firmy Tycoon69, v jejíž české pobočce je jednatelem. Tato společnost nabízela investice do poukázek na neexistující kryptoměnu a těm, kteří přivedli další členy, pak za to dávala odměny.

Firmu Tycoon69 v minulosti prověřoval také švýcarský finanční úřad. Zabýval se oznámením, že tato společnost vybírá od lidí jen peníze, ale nedodává za to žádné služby.

Minulý týden skončila policistům lhůta pro prověřování této kauzy. Obvodní státní zástupce pro Prahu 3 Pavel Polák však Seznam Zprávám sdělil, že tato lhůta bude prodloužena a vyšetřovatelé se budou tímto případem ještě nějakou dobu zabývat. Důvodem je podle Poláka také to, že Zítko policistům zkomplikoval prověřování tím, že se skrýval.

Kdo je Pavel Zítko

Pavel Zítko na sebe upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi, obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Tuzemští policisté přitom tento případ neprověřují prvně. V říjnu 2020 kauzu odložili, protože nezjistili, že by byl spáchán trestný čin. Loni v březnu ale případ opět otevřeli. A právě Zítka, kterého podezřívají ze zpronevěry, v této souvislosti policisté již vyslechli. Dosud ho ale z ničeho neobvinili.

To, že policie tento případ prověřuje, se přitom zjistilo poté, co byl Zítko zadržen přímo na dálnici D7. Důvodem podle policistů bylo to, že se opakovaně nedostavil k výslechu. Zítko loni v říjnu Seznam Zprávám tvrdil, že mu žádná obsílka úřední cestou doručena nebyla. „Nemohl jsem vědět, že bych v nějaké věci měl vypovídat,“ prohlásil.

Doporučované