Hlavní obsah

Já dřel a šéfové brali 90 tisíc. V ochrance politiků se kradlo, říká bývalý člen

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Král skončil v policejní ochranné službě loni a odešel do civilu.

Pavel Král je jedním ze svědků, kteří vypovídali před vyšetřovateli o poměrech v policejní ochranné službě. Jako jediný se teď nebál promluvit veřejně.

Článek

Na peníze si Pavel Král u policie nemohl stěžovat. Jako pyrotechnik v ochranné službě, elitním útvaru střežícím politiky, si přišel i na 90 tisíc měsíčně. „Ale to jsem dřel a měl tolik přesčasů, že jsem skoro nebyl doma,“ vzpomíná.

Zlobilo ho ale, když viděl, že někteří důstojníci mají stejně vysokou výplatu jen proto, že policii okrádají – vykazují přesčasy, které ve skutečnosti neodsloužili.

Od policie odešel loni, takže na rozdíl od jiných nemá důvod o tom mlčet. „Já už se nemám čeho bát. A třeba promluví i další, kteří to zažili,“ říká Král.

Seznam Zprávy už v červnu poprvé napsaly, že dění v ochranné službě, vedené ředitelem Jiřím Komorousem, známým už z předchozího letitého působení na protidrogové centrále, prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Inspekce, jež se zabývá trestnými činy policistů, rozkrývá, jak fungoval systém přesčasových služeb. Má podezření, podepřené svědectvími, že někteří šéfové se psali do fiktivních služeb: Místo v práci ale byli doma. A to jim vynášelo až několik desítek tisíc měsíčně.

„Pojali to zlatokopecky. Je smutné vidět, že se u policie krade,“ říká Král.

Fiktivní přesčasy – veřejné tajemství

Pavel Král, který se Seznam Zprávám ozval po zveřejnění série článků, potvrzuje, že na GIBS také vypovídal.

Podle Krále vysávání peněz pomocí smyšlených přesčasů bylo za jeho působení na útvaru několikaletým veřejným tajemstvím. „A také tolerovaným. Panuje tam situace, kdy každý na každého něco ví. Takže když to někdo chtěl řešit, řekli mu: Chceš nás potopit? OK, tak tě vezmeme s sebou,“ vzpomíná Král.

Ředitel Komorous už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že GIBS si letos na jaře k přesčasům vyžádala dokumenty. A že navíc i vnitřní kontrola v ochranné službě už loni odhalila nesrovnalosti, po nichž dva šéfové přišli za trest o část platu.

„Protože nechci mít v týmu hanebníky. Hodně lidí vám může potvrdit, že patřím k nejpřísnějším velitelům. Jakmile zjistím nějaké podezření, tak takový člověk u mě končí,“ vysvětloval Komorous.

Inspekce prošetřuje ochrannou službu, jak také Seznam Zprávy zjistily, i kvůli známému nálezu malého zbytku kokainu ve Sněmovně. Zkoumá, jestli ochranná služba udělala vše pro to, aby se našel člověk, jenž drogu do Sněmovny přinesl a kdo ji tam na toaletách šňupal. Podle Komorouse vše proběhlo podle předpisů, byť politiky z vedení Sněmovny rozzlobilo, že jim ředitel o případu neřekl. Dozvěděli se o něm až ze Seznam Zpráv.

„Protože jsme to pokládali za naprostou marginálii. Z hlediska bezpečnosti, ohrožení života, zdraví, bezpečnosti – naprostá marginálie,“ řekl Komorous.

„Neskonale trapné“

GIBS prošetřuje i údajné zběhnutí dvou příslušníků ze služby při ochraně amerického velvyslance nebo zneužívání policejních fondů při hlídání politiků na karlovarském filmovém festivalu. A rovněž příběh, který se týká přímo Komorouse: Několik příslušníků ochranky muselo na pohřeb Komorousova tchána do Kutné Hory a tam „hrát“, že jde o skutečnou bezpečnostní akci.

Tedy prohlédnout smuteční místnost včetně zázemí a chovat se, jako kdyby Komorous byl politik a policisté zajišťovali jeho bezpečnost. Podle informací Seznam Zpráv policisté dokonce otevřeli i rakev, aby se ujistili, že v ní není výbušnina – tak jak to dělají standardně i v jiných situacích a objektech kvůli prověřování rizikových míst.

„To vylučuju,“ prohlásil v červnu kategoricky Komorous v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Pavel Král ale říká, že to byl právě on, kdo do rakve nahlížel. „Pan generál Komorous neříká pravdu. Musel jsem nahlížet i do dalších rakví, nebyla jen jedna,“ potvrzuje Král.

Komorous říká, že šlo o běžné cvičení: Ochranná služba zajišťuje bezpečnost i na pohřbech, a proto využil příležitost, aby si takovou akci jeho lidé secvičili. „Tam to bylo úplně standardní. Právě proto to nacvičujeme: Aby se ochranná služba chovala pietně a aby byla zachována úcta k pozůstalým. To byl ten motiv,“ prohlásil Komorous.

Král to vylučuje. „Nepamatuju si žádné cvičení na pohřbu. Podle mě to byla jen taková show pro parádu. Která působila – vzhledem k pozůstalým – neskonale trapně,“ říká Král.

Král čeká, že se nyní začnou ozývat hlasy, které budou jeho působení u ochranné služby zpochybňovat. Královi se ještě ve službě stala nepříjemná věc: Vykradli mu služební auto a vzali z něj drahý pyrotechnický oblek a vysílačku. „Vysílačka se později našla, oblek jsem zaplatil ze svého,“ říká. Stejně tak přiznává, že měl neshody s nadřízenými kvůli nesouhlasu s očkováním proti covidu.

Ujišťuje ale, že nemá důvod se komukoli mstít. A to ani svědectvím na GIBS, ani rozhovorem pro Seznam Zprávy. „Od bývalé práce jsem se odstřihl, mám novou práci, s bývalými kolegy se nevídám. Říkám jen to, co je pravda a co jsem sám zažil,“ tvrdí Král.

Doporučované