Hlavní obsah

Hlavní aktér obří úplatkářské kauzy žádá: Nesuďte mě, jsem nemocný

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Milan Bíba, třináctkrát trestaný recidivista, je spolu se soudcem Zdeňkem Sovákem klíčovou postavou kauzy, kterou projednává Městský soud v Praze.

aktualizováno •

Podle obžaloby chtěli soudce Zdeněk Sovák a jeho přítel Milan Bíba vytáhnout z Metrostavu 150 milionů na úplatcích. Bíba dnes tvrdí, že má nemocné srdce a nedokáže chodit k soudu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třikrát se už soud pokusil rozjet proces v největší úplatkářské kauze české justice: případu, v němž je obžalovaný vrchní soudce Zdeněk Sovák a jeho kamarád Milan Bíba.

Podle policie chtěli získat až stopadesátimilionový úplatek od stavební společnosti Metrostav – za to, že Sovák rozhodne v její prospěch.

Jenže státní zástupce ani po třech jednacích dnech ještě nedokázal dočíst celou obžalobu. V květnu zkolaboval čtyřiasedmdesátiletý cukrovkář Sovák, toto úterý zase o deset let mladší kardiak Bíba.

Ve čtvrtek Bíbova obhájkyně navrhla soudu, ať si zadá znalecký posudek na Bíbovo zdraví. A případně ať přeruší trestní řízení. Fakticky by to znamenalo, že by Bíba nebyl už souzen – do doby, než by se dal zase zdravotně dohromady.

Bíbova advokátka Lenka Hnilicová připomněla, že Bíba od března skoro nedokázal k soudu chodit. „Klient momentálně není schopen větší účasti u hlavního líčení,“ řekla Hnilicová.

Proces by mohl běžet i bez Bíby, ale ten by k tomu podle zákona musel dát souhlas. A to neudělal: Podle advokátky se chce hájit.

Soudce Libor Holý reagoval tak, že Bíbovu obžalobu vyloučil do samostatného procesu. Takže soud mohl pokračovat se Sovákem a dalšími dvěma obžalovanými. „Soud rozhodl takto, aby situaci odblokoval,“ popsal Holý.

Po půl 11 dopoledne navíc během přestávky začalo být špatně i Sovákovi. Jeho obhájce mu zatelefonoval pro sanitku, a tím čtvrteční jednání soudu skončilo.

Dvakrát volali záchranku

Toto úterý Bíba hned na začátku hlavního líčení upozornil, že se necítí dobře.

„Byl jsem včera na kardiologii a tam mi řekli, že je to blbé,“ vysvětloval soudci přidušeným hlasem.

Rovnou upozornil, že se mu může udělat špatně. A to se také stalo: Půl hodiny nato mu už jeho advokátka volala záchranku.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Zdeněk Sovák (uprostřed) může za korupci dostat až 12 let vězení.

Už na jaře se přitom proces odkládal, protože Bíba měl podle lékařské zprávy problémy se srdcem. Když pak v květnu jednání začalo, státní zástupce stačil přečíst jen část obžaloby – kvůli extrémně vysokému tlaku zkolaboval zase čtyřiasedmdesátiletý Bíbův spoluobžalovaný Sovák.

O deset let mladší Bíba předtím sípal, stěžoval si na nevolnost a vyžádal si dvě přestávky.

Na další jednání Bíba nedorazil, také jemu podle lékařské zprávy naměřili „život ohrožující“ vysoký krevní tlak.

Soud si zdraví prověří

Soudce Holý poté Bíbovi vzkázal, že si jeho zdravotní stav důkladně prověří. Doporučil mu, ať nekouří a zhubne. A navíc pohrozil, že Bíba může skončit ve vazbě, jestli potíže přehrává.

Bývalý soudce Sovák je také nemocný, třikrát týdně musí kvůli chorobě ledvin jezdit na dialýzu.

Sovák s Bíbou jsou obžalováni z toho, že si naplánovali, jak ze stavební společnosti Metrostav vytáhnout až 150 milionů na úplatcích. Metrostav dostal v roce 2022 nepravomocný trest za korupci v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha – přišel o možnost získávat veřejné zakázky.

O odvolání rozhodoval Vrchní soud v Praze, kde Sovák působil. Podle obžaloby chtěl Sovák buď přihrát kauzu svému senátu, nebo zařídit, aby ji dostal nějaký spřátelený soudce. A následně Metrostavu zrušit nepříjemný zákaz zakázek a nahradit ho pouze vysokou pokutou.

Doporučované