Hlavní obsah

Firma obviněného v Dozimetru dodá Praze techniku za miliony

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Materiál na jednání rady předložil pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Radní Prahy v pondělí rozhodli, že zakázku za 27,8 milionu přidělí společnosti Proact Czech Republic. Jejím subdodavatelem pro vybavení datového centra hlavního města je firma, jejíž vlastník byl obviněn v kauze Dozimetr.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na dodávce vybavení do datového centra, v němž jsou pro Prahu klíčové informační systémy, se bude spolupodílet společnost, jejíž většinový majitel patří mezi obviněné v rozsáhlé kauze Dozimetr.

Pražští radní v pondělí rozhodli, že svěří tuto veřejnou zakázku za zhruba 27,8 milionu korun firmě Proact Czech Republic. Ta nedodá techniku magistrátu sama, ale pomůže jí firma Total Service. V evidenci skutečných majitelů je uvedeno, že ze sedmdesáti procent je majitelem této firmy Václav Novák.

Toho však detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu loni obvinili v jedné z vedlejších větví kauzy Dozimetr, v níž se prověřují podezření na systematickou korupci a ovlivňování veřejných zakázek. Podle dokumentace k případu policisté Václava Nováka konkrétně podezřívají, že se podílel na uplácení v souvislosti s přidělením zakázky od největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP.

Po obvinění Václav Novák sice loni opustil pozici předsedy představenstva společnosti Total Service, avšak jeho firma nadále inkasuje veřejné peníze. Jak je uvedeno v materiálu, který radní projednali, na čerstvě přidělené zakázce se bude Total Service podílet ze čtyřiceti procent.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pro Seznam Zprávy uvedl, že během pondělního jednání neměl nikdo ze členů rady k průběhu ani k vyhodnocení této veřejné zakázky žádné připomínky. „Usnesení bylo přijato všemi hlasy, nikdo nebyl proti ani se nezdržel,“ doplnil Svoboda.

Další radní, které Seznam Zprávy oslovily, nechtěli jednání o této zakázce komentovat - s odůvodněním, že ji nepředložili.

Věc kritizoval opoziční zastupitel Adam Scheinherr (Praha sobě), který v minulosti podporoval projekt na rozvoj metra Nádraží Holešovice. Uvedl, že radní na jedné straně odmítají tento projekt, který je s Dozimetrem spojen, ale v případě zakázky na techniku spojení s velkou kauzou nevadí. „Vedení Prahy se rozhoduje zcela nahodile a používá dvojí metr,“ napsal Scheinherr.

Případ projektu Nové Holešovice

Letos v dubnu pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib pozastavil developerský projekt Nové Holešovice mezi Prahou a společnostmi CPI Group a Karlín Group. Zdůvodnili to dřívějším zjištěním policistů, které uniklo ze spisu. V obžalobě je však také popsáno, že skupina kolem obžalovaného podnikatele Michala Redla požadovala před několika roky po developerovi Serge Borensteinovi úplatek za to, že bude projekt pokračovat. Borenstein to ale odmítl.

Datové centrum, do kterého dodají nové vybavení firmy Proact Czech Republic a Total Service, je pro hlavní město důležité. Jak je popsáno v materiálu pro radu, závisí na něm například fungování zhruba 350 kamer v hlavním městě a v případě výpadku by se musely uzavřít tunely pro dopravu nebo by se dostal do problémů i informační systém městské policie.

Do veřejné soutěže na dodávky techniky pro klíčové centrum se přihlásily čtyři firmy. Jak plyne z protokolu o hodnocení nabídek, který Seznam Zprávy získaly, společnost Proact Czech Republic nabídla nejnižší cenu. Nabídka dalších firem byla minimálně o 449 tisíc vyšší. „Vybraný dodavatel objasnil nabídku a splnil podmínky účasti v zadávacím řízení v plném rozsahu,“ konstatovala komise, která jednotlivé nabídky posuzovala a rozhodla o vítězi soutěže.

Jednatel firmy Proact Czech Republic Vít Létavka Seznam Zprávám napsal, že společnost Total Service oslovili, protože v minulosti spravovala datová centra pražského magistrátu.

„Zároveň mají i certifikované technické specialisty na hardwarové technologie, které my nepokrýváme,“ uvedl Létavka. Doplnil, že Novák se na této zakázce nepodílel. „Pokud je mi známo, pan Novák se již ve společnosti Total Service delší dobu nevyskytuje a na tomto projektu se nepodílel,“ doplnil.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Firma Total Service se má na zakázce podílet ze čtyřiceti procent.

Václav Novák na dotazy Seznam Zpráv, proč společnost Total Service nepodala nabídku sama a zda to souvisí s jeho trestním stíháním, neodpověděl. Člen představenstva této firmy Jan Navrátil pak napsal, že nedokázali splnit všechny podmínky, které magistrát požadoval. „Na základě oslovení jinou společností doplňujeme jejich nabídku o naše kompetence v oblasti hardware, kde disponujeme realizačním týmem odborníků,“ napsal Navrátil.

Nejde přitom o první zakázku pro Prahu, na které se firma Total Service bude po obvinění Václava Nováka podílet. Loni vyhrála soutěž za zhruba padesát milionů korun a pro magistrát zajišťovala mimo jiné rozvoj programového vybavení spisové služby e-spis.

Jak bylo zmíněno, v kauze Dozimetr byl podnikatel Václav Novák obviněn v souvislosti s dodávkou videokonferenčních zařízení pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Firma Total Service dodala pojišťovně zhruba třicet těchto zařízení asi za 14 milionů korun.

A v tomto případě se policie opírá o svědectví Pavla Dovhomilji, který s policisty spolupracuje a se žalobcem již uzavřel dohodu o vině a trestu.

Dovhomilja detektivům při výslechu popsal, že jeho firma Digicode, která byla před několika dny z obchodního rejstříku vymazána, poslala společnosti Total Service v dubnu 2022 fakturu na částku 1 997 800 korun za programátorské práce.

Podnikatel Pavel Dovhomilja však také řekl, že část prací, které vyfakturoval, se fakticky neprovedly. A podle tvrzení detektivů šlo o peníze určené na úplatek. To však podnikatel Novák důrazně odmítá.

Doporučované