Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Expolicista se omluvil političce, že ji sledoval. Zaplatil jí i odškodné

Foto: Kristýna Drápalová

Pražská opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová.

Pokračování příběhu, který už popsaly Seznam Zprávy. Pražskou opoziční zastupitelku Kristýnu Drápalovou opakovaně, a to i v noci, sledoval bývalý policista. Nyní se ženě omluvil a poslal jí i odškodnění ve výši 30 tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě) na magistrátu dlouhodobě bojuje proti podezřelým obchodům s veřejným majetkem v historickém centru Prahy. A právě s tím spojuje to, že ji opakovaně sledoval expolicista Pavel Vejdovec.

Jak už reportéři popsali, muž jí například loni pozoroval na schůzce v kavárně s kamarádem, hledal ji na uzavřeném vánočním večírku před půl druhou ráno či jí v noci opakovaně zvonil na domovní zvonek. Dvojice mužů, tentokrát neztotožněných, pak namontovala kameru, která Drápalové mířila přímo na okno bytu.

Teď ale přišel obrat. Expolicista Vejdovec se Kristýně Drápalové omluvil, čímž se ke sledování fakticky přiznal, a poslal jí k tomu odškodnění 3o tisíc. Zareagoval tak na předžalobní výzvu, kterou pro Drápalovou sepsal advokát Tomáš Němeček.

Zda si Vejdovce někdo objednal a kdo to případně byl, zůstává bez odpovědi. Že však političku sledoval, potvrdilo i policejní vyšetřování. Policisté následně Vejdovce poslali do přestupkového řízení, protože vyhodnotili, že na stíhání za trestný čin nemají dostatek důkazů.

Detektivům k odhalení Vejdovcovy činnosti pomohly například záznamy z kamer a zmonitorování pohybu jeho auta. A to přesto, že bývalý kolega detektivům na výslechu tvrdil, že Kristýnu Drápalovou vůbec nezná, že nikoho nesledoval a že například v 1:16 ráno na uzavřeném vánočním večírku zastupitelku nehledal, ale do budovy šel na toaletu.

Omlouvám se za zásahy do života

Advokátem navržený text omluvy doručil Vejdovec zastupitelce Drápalové poštou.

„Omlouvám se vám za neoprávněné zásahy do vašeho práva na ochranu soukromí a rodinného života, způsobené narušováním soukromého prostoru a sledováním soukromého života,“ uvedl v omluvě, kterou podepsal.

K tomu připojil ještě další - vlastní - dopis. V něm se znovu za sledování omluvil.

„Ujišťuji vás, že šlo o naprosté nedorozumění a nebylo vůbec mým úmyslem jakkoliv zasáhnout do vašich práv, bohužel šlo z mé strany o omyl a indispozici. Neměl jsem ani tušení, kdo jste, a řešil jsem osobní záležitost,“ dodal v něm bez dalších podrobností Vejdovec.

Jak by mohl Drápalovou opakovaně sledovat omylem, není jasné. Se Seznam Zprávami se totiž bavit odmítl. „Víc k tomu nebudu říkat,“ uvedl bývalý policista a položil telefon.

Zadavatel zůstává neznámý

Pavel Vejdovec se označuje za zaměstnance úklidové firmy, která je v rejstříku napsaná na jeho příbuznou, avšak vyšetřovatelé v databázích objevili ještě další a zajímavější věc.

„Bylo zjištěno, že se jedná o bývalého příslušníka policie, který byl zařazen na Oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy,“ konstatoval vyšetřovatel sledování Drápalové.

Reportéři navíc zjistili, že jako policista - operativec - byl odsouzen za to, že neoprávněně lustroval lidi v policejních databázích. „Dle mých informací byl v prosinci 2023 v teto věci vydán rozsudek, který je pravomocný,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Kristýna Drápalová je satisfakcí od Vejdovce překvapena. „Omluvy i odškodnění si cením, ačkoli mi od začátku připadá mnohem podstatnější to, kdo si sledování objednal, než to, kdo ho v praxi prováděl. A to jsme se zatím bohužel nedozvěděli,“ uvedla opoziční zastupitelka.

„Peníze použiju částečně na pokrytí nákladů, které jsem měla, a část jsem věnovala jako příspěvek na právní zastupování pro ty, co se mohli kvůli své veřejné činnosti ocitnout v podobné situaci jako já. Myslím, že je třeba podobné případy zveřejňovat a bránit se proti nim, aby se podobné praktiky nestaly běžnou součástí veřejného života,“ dodala Drápalová.

Ožehavý majetek Prahy

  • Možnost užívat majetek Prahy v historickém centru je kvůli proudícím davům turistů vysoce lukrativní. V minulosti se kolem toho odehrálo hned několik skandálů.
Související témata:

Doporučované