Hlavní obsah

Exbodyguard Krejčíře jde do vězení. Podvodník, pro něhož pracoval, vyvázl

Foto: Profimedia.cz

Miloš Potiška v minulosti například popisoval, jak na odlehlých místech hloubil pro Krejčíře jámy, do kterých se vešlo lidské tělo.

Miloš Potiška byl pravá ruka Radovana Krejčíře. Do vězení ho však dostalo angažmá u jiného sériového zločince. Příběh Jana Výmoly, který dokáže třikrát prodat neexistující Ferrari či „ukradený“ dům, Seznam Zprávy rozkryly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Více než dva roky byl Miloš Potiška v Jihoafrické republice osobním strážcem Radovana Krejčíře. Byl u toho, když tam český gangster opanoval organizovaný zločin, vraždil a kšeftoval s drogami.

Zpátky do Česka prchl Potiška po signálech, že Krejčíř chce nechat zavraždit i jeho. Proti Krejčířovi pak svědčil a pomohl také na svět filmu Gangster Ka zachycujícímu řádění jeho bývalého bosse.

Teď však Potiška nastupuje do vězení, kde má za dvacetimilionové krácení daní strávit pět a půl roku. Osudným se mu stalo angažmá u jiného sériového podvodníka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Jana Výmoly.

„U Krejčíře jste prostě věděli, co od něj můžete čekat. Naopak Výmola, kterého znám od jedenácti let, se změnil ve člověka, kterému není svatý nikdo a nic. Neštítí se využít, zneužít a existenčně zničit jak své nejbližší, tak kamarády, společníky a zaměstnance,“ říká Potiška, který krátce před svým nástupem do vězení pro Seznam Zprávy promluvil.

„S podvodníkem, jako je Výmola, jsem se ještě nesetkal,“ vypráví někdejší Krejčířův bodyguard. „Je to inteligentní mistr mluveného slova. Ukecal by i mrtvolu, aby zase vstala. A i když nedokáže udělat jednu velkou ránu jako Krejčíř, on těch podvodů udělá desítky v řádech desítek a stovek milionů a ve finále se škoda bude pohybovat tak jako u Krejčíře,“ doplňuje obrázek svého posledního šéfa.

Naklonovaná Ferrari

Jan Výmola jakékoliv zlé úmysly popírá. „Nikdy jsem do ničeho nešel s tím, že jdu někoho okrást,“ tvrdí a dodává, že si prý jen opakovaně špatně vybírá spolupracovníky.

Avšak půlroční investigace Seznam Zpráv postupně rozkryla jiný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a dosud neznámý –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ příběh tohoto muže, který i přes šest odsouzení uniká od roku 1997 vězení a spouští jeden byznys za druhým.

Jak Seznam Zprávy zmapovaly, Výmola dokázal například za více než 27 milionů korun prodat kupcům vozy Ferrari, které přitom vůbec neexistovaly. Přesto je dopravní inspektoráty zaregistrovaly na jména Výmolových investorů.

Získal také na 40 milionů korun za dům v centru Prahy, který vůbec nebyl jeho, ale patřil čtyřiaosmdesátileté italské důchodkyni. Ta zjistila, že její dvojnice podepsala prodej nemovitosti se stamilionovou hodnotou až ve chvíli, kdy byl v katastru zapsaný nový vlastník.

Celý příběh Jana Výmoly čtěte zde:

A na Výmolu mají vzpomínku spojenou s podvodem i celebrity.

Andreu Verešovou nebo Olgu Menzlovou přilákal na akci šperkařské firmy, do níž lidé investovali miliony, ačkoli její jednatel byl ve skutečnosti číšník, který o byznysu se smaragdy nic nevěděl. Společnost –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ reálně ovládaná Výmolou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pak skončila se stamilionovými dluhy a další stamiliony po její mateřské firmě nárokuje Finanční úřad kvůli možnému krácení daní za pomocí fiktivních obchodů s rouškami.

Fiktivní kočičí pelíšky

Sám Miloš Potiška se dušuje, že když po návratu z Jižní Afriky nastoupil jako zaměstnanec do firmy iConsulting 4 Companies, netušil, že jde jen o kulisu pro jiné obří krácení daní a Výmolovi dělal jen řidiče a bodyguarda.

Soud ale důkazy vyhodnotil jinak.

„Úmyslným společným jednáním zkrátil daň a vylákal výhodu na dani, čin spáchal nejméně se dvěma osobami a ve velkém rozsahu,“ konstatovala v loňském rozsudku o Potiškovi předsedkyně senátu městského soudu v Praze Kateřina Hayes. Před nedávnem rozsudek vynesený nad Potiškou potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Naopak Jan Výmola se stal spolupracujícím obviněným a vyvázl jen s podmínkou. Součástí jeho dohody se žalobcem, kterou Seznam Zprávy získaly, bylo přiznání, že stát okrádal na daních.

Jen v těchto přiznaných fiktivních obchodech s řepkou, firewally či kočičími pelíšky, v jehož středu byla Výmolova firma, stát přišel celkem zhruba o 30 milionů korun. Spiklenci to přitom dle rozsudku původně měli vymyšlené tak, že vina spadne na někoho jiného –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na Litevce Lajmonase Norejku, na něhož napsali firmy, po nichž stát neúspěšně chtěl dlužné daně.

Norejka přitom vůbec neexistoval. Skupině se totiž v bezpočtu případů podařilo oklamat hned pětici různých pražských notářů. Ačkoli ti úředně ověřovali, že u nich Norejka vlastnoručně podepsal převody firem na sebe, doteď není jasné, kdo papíry ve skutečnosti podepisoval.

Výmola tvrdí, že falešného Norejku zajistil Potiška. Ten naopak ukazuje na Výmolu s tím, že muže, kterého považoval za Norejku, opakovaně vozil.

Foto: Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Jan Výmola (vpravo) se svým advokátem čeká na jedno ze soudních jednání.

Slavný lezec bez půl milionu

Firma iConsulting 4 Companies posloužila ještě k další věci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Výmola lidem nabízel investici do jejích dluhopisů či půjček. Na až desetiprocentní roční zhodnocení se chytlo 214 lidí a firem. Výmola jim podle zjištění policie sliboval třeba to, že už v roce 2016 peníze zhodnotí uspořádáním série show po republice s postavičkami šmoulů.

Od roku 2019 je za to on sám obviněn z podvodu, podle policie způsobil škodu téměř 114 milionů. „Jan Výmola s touto částkou dosud nezjištěným způsobem nakládal, po uplynutí doby splatnosti investorům jejich investované částky nevrátil a slíbený zisk těmto výše uvedeným poškozeným investorům také nevyplatil,“ shrnuli policisté s tím, že dispozice k účtům a platebním kartám firmy měl jako jediný.

Podle výpisů z účtů, které získaly Seznam Zprávy, peníze byly po statisících vybírány v hotovosti a mizely za nákupy v buticích Louis Vuitton a Cartier v pražské Pařížské ulici či rovnou pařížském nákupním domě Galerie Lafayette. Další peníze šly na luxusní restaurace a hotely. U statisícových záznamů je poznamenáno, že jde o půjčky Výmolově dlouholeté přítelkyni.

Mezi oběťmi investičních podvodů je třeba i světově proslulý lezec Adam Ondra. Přišel o půl milionu korun. Peníze nejspíše jen tak neuvidí. Jediný majetek, který firmě zůstal, jsou čtyři tisíce na účtu a starší škodovka. Insolvenční řízení firmy tak soud ukončil s tím, že její majetek nestačí ani k minimálnímu uspokojení věřitelů.

Doporučované