Hlavní obsah

Europoslanec ANO koupil výhodně obecní pozemek. Od starostky, jež je jeho ženou

Foto: c-budejovice.cz

Tomáš Kubín označuje dotazy na transakci za „hon na čarodějnice“ a mluví o tom, že ho někdo „klasicky česky naprášil“.

aktualizováno •

Nastupující europoslanec Tomáš Kubín v roce 2014 získal od obce stavební pozemek. Prodala mu ho tamní starostka, jež je současně jeho manželkou. Tvrdí, že cenu stanovil posudek. Seznam Zprávy zjistily, že vznikl 2 měsíce po koupi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když zvolený europoslanec za ANO Martin Hlaváček nečekaně po volbách oznámil, že se mandátu vzdává, do hry naskočil jako náhradník Tomáš Kubín. Hnutí ANO ho označuje za manažera českých a zahraničních firem, který se dlouhodobě věnuje územní samosprávě - například jako někdejší náměstek primátora Českých Budějovic (tehdy ještě v barvách ODS).

Seznam Zprávy ovšem při prověrce nových europoslanců narazily na Kubínovu transakci se samosprávou blízké obce Hůry. Kubín tam přišel k obecnímu pozemku u domu, který obývá se svou ženou. Prodala mu ho v roce 2014 starostka - právě jeho manželka.

Ve smlouvě, kterou reportéři získali z katastru nemovitostí, je na straně prodávajícího za obec Hůry podpis Magdalény Kubínové Šebelkové. Jako kupující se podepsal její manžel Tomáš Kubín. Transakce se završila čtvrt roku před komunálními volbami, v nichž se tehdejší starostka už ani nedostala do zastupitelstva obce se zhruba pětistovkou obyvatel.

Nyní se Kubínová Šebelková o obchodu s reportéry příliš bavit nechtěla. Dům a další půda, která k prodanému pozemku přiléhá, jsou napsané právě na ni. „Jako střet zájmů mi to nepřišlo. Já jsem nehlasovala. Bylo tam dalších šest zastupitelů a dále se k tomu nechci vyjadřovat,“ reagovala bývalá starostka, jejíž podpis je na smlouvě.

Foto: Seznam Zprávy

V kupní smlouvě jako prodávající za obec vystupovala žena nynějšího europoslance, kupující byl přímo nynější politik ANO.

Otázku, jak radnice určila pro manžela prodejní cenu, nechala bez odpovědi. „Nechci se k tomu dál vyjadřovat,“ zopakovala a následně položila telefon. Zápisy ze zasedání zastupitelstva z předmětného volebního období na webu obce chybí.

Posudek? Až po prodeji

Podle kupní smlouvy se obec Hůry zbavila téměř 900metrové parcely, na které je dle územního plánu možné stavět, za 97 350 korun. Tedy za cenu 110 korun za metr. Smlouva ale neupřesňuje, jak k částce obě strany došly.

I europoslanec Kubín, který do doby, než se ujme mandátu, dělá asistenta europoslankyni Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO), odmítl okolnosti transakce vysvětlit. „Proč mě s tím obtěžujete? Na základě čeho? Já se vás ptám!“ začal rozhovor Kubín. Následně pokračoval s tím, že reportéři na obchod určitě nepřišli sami, ale někdo ho „klasicky česky naprášil“. „Děláte tady hon na čarodějnice kvůli nesmyslu, který je dvacet let starý,“ tvrdil Kubín o obchodu, který se uskutečnil před deseti lety.

Nakonec ale uvedl, že cenu půdy určil soudní znalec. „Cena byla stanovena znaleckým posudkem a já jsem ji ještě dobrovolně navýšil,“ řekl politik ANO. Posudek se ovšem zdráhal poskytnout. „Já se tomu směju a říkám, že si to rozmyslím,“ glosoval žádost reportérů a dodal, že si ani nepamatuje, kdo ho zadal.

Nakonec listinu Seznam Zprávám zaslal. Plyne z ní, že zadavatelem posudku nebyla obec, ale on sám. Ale zejména to, že tento odhad vznikl až dodatečně - téměř dva měsíce po tom, co Kubínová se svým manželem prodejní smlouvu podepsala. Posudek hodnotu stanovuje ještě níže - na 79 tisíc.

Nynější starosta: Směšná cena

Posudek má ale vady – na titulní straně nese jiné číslo dokumentu než na všech ostatních stranách. Jako „znalecký úkol“ posudku si navíc v dokumentu expert vymezil odhad ceny úplně jiné osmimetrové parcely v Českých Budějovicích. Až následně přesedlal na výpočty, které se týkají správného pozemku. Ten už v té době vlastnil Kubín.

Seznam Zprávy se na posudek pokoušely soudního znalce Pavla Huška zeptat. Na telefonáty ani sms ale od minulého týdne nereagoval. Znalec k částce došel srovnávací metodou - vyhledal, za kolik se v okolí prodávaly louky či zemědělská půda. Kubínova parcela je ovšem dle územního plánu stavební.

Foto: Adéla Jelínková, Seznam Zprávy

Vila Kubínovy manželky, ke které přiléhají Kubínovy pozemky.

Kubín to připustil až na přímý dotaz reportérů s tím, že neví od kdy. Web obce uvádí, že územní plán nabyl účinnost v listopadu 2009, v době, kdy obec řídila Kubínová.

Dnes se stavební parcela o podobné velikosti v obci Hůry v inzerátech objevuje za 5,4 milionu, tedy 6300 korun za metr. Kubín ale tvrdí, že na jeho parcele vůbec stavět nelze, není zasíťovaná a navíc k ní není přístup.

„Stahuje se tam při deštích voda z okolních polí, už i konec naší zahrady je při deštích pod vodou. Kromě toho není dopravně obsloužitelný ani přes pozemek se zahradou,“ argumentuje Kubín s tím, že cena byla přiměřená a pozemek stejně nikdo jiný nechtěl.

Jiný názor má současný starosta Jiří Borovka, který v roce 2014 Kubínovou Šebelkovou ve volbách porazil a od té doby obec řídí on. Podle Borovky konkurenční kandidátka proti Kubínové Šebelkové vznikla mimo jiné kvůli transakci s pozemkem. „Bylo to za podezřelých okolností. Byla to jedna z věcí, kvůli které jsme tehdy sestavovali kandidátku,“ řekl reportérům Borovka. „110 korun za metr je směšná částka,“ dodala hlava obce Hůry.

Kubín ale žádnou kritiku nepřipouští. „Současný starosta je motivovaný neuvěřitelnou pomstychtivostí,“ myslí si nový europoslanec.

Zastání se mu dostává i v hnutí, za něž míří do europarlamentu. „Pokud mám správné informace, vše proběhlo před 10 lety podle zákona. Jeho paní možný střet zájmů nahlásila a o prodeji vůbec nehlasovala. Hodnota odpovídala ceně v místě obvyklé,“ reaguje první místopředseda ANO Karel Havlíček. „V našem hnutí máme k nekalým praktikám nulovou toleranci, což je všeobecně známo, tady se ale hledá podle mého něco, co není,“ míní Havlíček.

Aktualizace: do textu jsme doplnili stanovisko Karla Havlíčka a Kubínovu dřívější politickou příslušnost.

Doporučované