Hlavní obsah

Dvacet procent ze zakázek. Manažera státní agentury soudí za úplatky

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Aleš Pangrác je obviněný za několik trestných činů, za něž je v krajním případě trestní sazba až osm let vězení.

Ředitel odboru CzechTourismu podle obžaloby získal na úplatcích 5,2 milionu korun. Žalobce popsal, že je posílal do svých firem, kde je maskoval jako příjmy z poradenství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do práce pro stát nastupoval Aleš Pangrác v roce 2015 s působivým životopisem – byl manažerem velkého tenisové oddílu i prvoligových fotbalových klubů. Měl zkušenosti s byznysem i marketingem.

V červenci před devíti lety se tak stal ředitelem jednoho odborů státní agentury CzechTourism, která se stará o podporu cestovního ruchu.

Už několik měsíců po nástupu však začal Pangrác podle police stát systematicky okrádat: Posílal peníze své vlastní firmě a vybíral úplatky ze zakázek na propagaci České republiky. Většinou, popsali policisté, kolem 20 procent z hodnoty zakázek.

Pětačtyřicetiletý Aleš Pangrác si takto podle obžaloby, kterou začne koncem července projednávat, přišel na 5,2 milionu korun. A dalších 350 tisíc už nestačil z agentury vysát, protože ho na podzim 2018 zatkla policie.

„Byli upřednostňováni takoví dodavatelé, s jejichž zástupci udržoval osobní vztahy a kteří byli ochotni vyhovět jeho požadavkům na poskytnutí zpětného plnění – to je poskytnutí úplatku za přidělení veřejné zakázky,“ popisuje více než stodvacetistránková obžaloba, kterou Seznam Zprávy získaly.

Aleš Pangrác o případu nechce příliš mluvit.

„Proti podané obžalobě se budu aktivně bránit a obhajovat se z toho, co je mi kladeno za vinu. Blíže se nyní k věci nebudu vyjadřovat s ohledem na to, v jaké fázi se v tuto chvíli trestní řízení nachází. Děkuji za pochopení,“ řekl.

Úplatek schovaný za poradenství

Jak líčí obžaloba, Aleš Pangrác hned od roku 2015 přihrával zakázky spřáteleným firmám. Nebo těm, které byly ochotny zaplatit.

Například reklamní a produkční agentura Yashica, vlastněná jeho kamarády, dostala na starosti prezentaci CzechTourismu na sérii letních koncertů, dodávala propagační předměty, instalovala velkoformátové mapy na Staroměstském náměstí v Praze nebo nakupovala inzerci v médiích.

Kauza začala u ministryně Dostálové z ANO

Prověřování zakázek v agentuře CzechTourism mělo víc částí, jedna se nepříjemně dotýkala i dnes už bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové z ANO. CzechTourism spadá právě pod toto ministerstvo.

Detektivové začali Pangráce odposlouchávat v roce 2017 kvůli podezření, že spolu s Dostálovou, tehdy náměstkyní ministryně pro místní rozvoj, přihrává neoprávněné dotace na automobilové závody. To se nakonec nepotvrdilo.

Policisté však dovodili, že Dostálová pořídila manželovi k narozeninám dodávku Fiat za 399 tisíc – za peníze, které čerpala z rozpočtu Poslanecké sněmovny. Seznam Zprávy předloni exkluzivně popsaly, jak za to detektivové chtěli Dostálovou stíhat.

Jenže z procesních důvodů nakonec nemohli odposlechy použít jako zákonný důkaz.

Za desítky těchto zakázek pak Pangrác obdržel podle obžaloby úplatek přes dva miliony. A žalobci také popsali jak: Přes faktury na „podnikové poradenství“, které si Yashica následně objednala u Pangrácových firem.

Podle závěrů vyšetřování to byla jen cesta, jak dát korupci zdání běžného byznysu. „Bylo zjištěno, že tato plnění nemají žádný reálný základ a nejsou ničím jiným než poskytnutím finančního plnění za přidělení veřejných zakázek, tedy úplatkem,“ uvádí obžaloba.

Spolumajitel reklamky Petr Burián a jeho společník Aleš Fialka jsou proto nyní obžalováni za podplácení. „Neudělali jsme to, to se u soudu ukáže. Ale jinak no comment,“ reagoval Burián. Dodal jen, že k soudu on ani jeho společník nepřijdou a nechají obhajobu na advokátech.

340 tisíc od šéfa lyžařů

Celkem je kromě Pangráce obžalováno dalších 11 lidí. Jsou to podnikatelé, kteří mu – s pomocí zmíněných smyšlených poradenských služeb – podle obvinění odváděli kolem pětiny peněz z vyhraných tendrů.

Někteří se, jak je možné vyčíst z obžaloby, při policejních výsleších hájili, že platby Pangrácovi považovali za běžnou obchodní zprostředkovatelskou provizi. Jiní tvrdili, že se poradenství uskutečnilo, ale jen ústně. A proto o něm neexistují žádné dokumenty.

Jak letos upozornila MF Dnes, mezi obžalovanými je i David Trávníček, šéf lyžařského svazu a spolumajitel firmy Sport Invest International, podnikající ve sportovním marketingu.

Trávníček podle obžaloby Pangráce uplatil 340 tisíci. Jeho advokát Jiří Váňa řekl, že klient nic trestného nespáchal a že s obžalobou zásadně nesouhlasí. „Veškeré obchodní vztahy uvedené v obžalobě, které se ho týkají, proběhly bez jakýchkoliv nesrovnalostí, o kterých by věděl. O ostatních záležitostech uvedených v obžalobě nemá žádné informace. Celá záležitost se táhne téměř šest let a pana Trávníčka poškozuje. Věří nicméně, že se celá záležitost konečně brzy vysvětlí a bude obžaloby zproštěn,“ dodal advokát Váňa.

Odmítli zakázku podepsat

Podle obžaloby používal Pangrác, jak už zaznělo, na zakrývání úplatků dvě firmy. Jednu s názvem AlaPa vlastnil viditelně, druhá pojmenovaná Clever Ads byla v obchodní rejstříku napsaná na advokáta, který mu ji na klíč založil. Ale jak ukázalo vyšetřování, už dál nevěděl, co s ní Pangrác provádí.

Společnost Clever Ads pak Pangrác podle obžaloby využíval i k tomu, aby jí napřímo proplácel služby. Například si u této firmy (již ve skutečnosti vlastnil) objednal marketingovou analýzu za 195 tisíc. Materiál však sepsal Pangrácův známý za 100 tisíc, a 95 tisíc tak skončilo u manažera CzechTourismu.

Jindy zase měla Pangrácova firma Clever Ads zajišťovat pro státní agenturu workshopy a školení, které se podle policie vůbec neodehrály. Firma také dostala od CzechTourismu 784 tisíc za vytisknutí na brožuru určenou pro britský marketingový trh. Avšak vznikly jen překlady a grafický návrh za pár desítek tisíc.

Pracovník agentury zodpovědný za veřejné zakázky při výslechu řekl, že v případě jednoho tendru, jejž vyhrála Clever Ads, odmítl podepsat příslušné dokumenty. Protože mu firma přišla podezřelá tím, že neměla historii a nebylo možné se spojit s jejími zástupci.

Doporučované