Hlavní obsah

Dětská nadace přišla o peníze. Radní z ANO je poslal firmě trestaného podvodníka

Foto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zdeněk Hrkal v roce 2018 při volbách do zastupitelstva Chebu.

Nadace pro nadané děti, kterou založil Cheb, přišla o většinu svých peněz. Radní za ANO je poslal ke zhodnocení firmě IPC. Za tou stojí odsouzený podvodník, který peníze investorů utrácel za luxus a ruskou propagandu.

Článek

Schola Ludus už 32 let oceňuje nadané chebské děti a jejich pedagogy a pomáhá financovat jejich vzdělávání. Nyní ale přišla o většinu svého fondu, díky kterému celé desítky let mohla bohulibé záměry podporovat.

Jak zjistily Seznam Zprávy, správní rada, které předsedá bývalý starosta Chebu a nynější radní pro školství Zdeněk Hrkal z ANO, doplatila na vysoce rizikovou investiční strategii. Tři miliony korun totiž ke zhodnocení poslala investiční skupině IPC. Tu už v roce 2020 pokutovala ČNB za porušování zákona a loni v létě její existenci ukončil zásah policie.

A to potom, co Seznam Zprávy rozkryly, že IPC ve skutečnosti ovládá odsouzený podvodník Ladislav Vaněček a její šéfové úspory lidí místo zhodnocování vybírali po milionech v hotovosti, utráceli za luxus v pražské Pařížské ulici, ale také dotovali firmy šiřitele ruské propagandy Petra Hájka.

Seznam Zprávy se pokoušely od radního Hrkala zjistit, proč jako předseda správní rady odsouhlasil investici. Hrkal ovšem nedokázal ani popsat, jakým způsobem nadace investovala.

„To nebyla investice, to byly koupené cenné papíry… nebo teď nevím, to asi nebyly akcie…,“ přemýšlel Hrkal při rozhovoru s redaktorkou. Na dotaz, zdali se jednalo o svěřenské fondy, přes něž se do IPC investovalo, odpověděl, že ano.

Rada nadace upřednostnila IPC před Komerční bankou a Raiffeisen stavební spořitelnou. A to šesti hlasy. Jeden z členů byl proti. Ze zápisu ovšem nelze zjistit který.

Na dotaz, proč zvolili rizikovou investici v podobě produktu neregulovaného Českou národní bankou, Hrkal reagoval: „Asi je to riziková investice, na to nejsem schopný odpovědět, prostě správní rada se takto usnesla, nechtěli jsme nechat peníze ležet ladem,“ argumentoval radní, jenž má v nadaci na starosti právě investice.

Hrkal rovněž sdělil, že nadace poslala do IPC miliony před rokem 2021, blíže datum nespecifikoval.

Foto: Knihovna města Cheb, Seznam Zprávy

Radní Hrkal předává šek na 35 tisíc korun z nadace Schola Ludus ředitelce chebské městské knihovny Martině Kuželové.

V roce 2020 například ČNB pokutovala společnost IPC, protože jí firma odmítla poskytnout informace. V rozhodnutí, které je volně vyhledatelné na internetu, se psalo, že je IPC důvodně podezřelá z toho, že investiční byznys provozuje nelegálně. Zákony se pokoušela obejít tím, že místo vybírání stamilionů napřímo IPC nechala finanční poradce zakládat takzvané svěřenské fondy. Z nich jí ovšem peníze přeposílali na bankovní účty.

„Já jsem si o té společnosti před tím, než jsme investovali, nic nezjišťoval, nevím o tom, že by to dělali ostatní lidi v radě. Dali jsme na názor finančního poradce - a toto nám přišlo nejsolidnější,“ vysvětloval Hrkal.

Neprofesionální jednání

Ze zápisů a výročních zpráv nadace plyne, že Schola Ludus peníze investovala na doporučení chebské poradenské firmy Fan Financ, kterou vlastní Radek Kmoníček. Ten je jedním z desítek poradců, kteří postupně své klienty přiměli do IPC vložit téměř miliardu. A to pod slibem vysokého zhodnocení s minimálním rizikem.

Co už ale poradci klientům neříkali, bylo, že z toho mají vysoké provize. Soudní znalec na žádost policie z bankovních účtů zjistil, že konkrétně Kmoníčkově Fan Financ firma IPC postupně poslala na 6,2 milionu korun. Ten kromě výše zmíněné nadace přivábil i další klienty.

Redakce se pokoušela telefonicky dostihnout Kmoníčka v jeho kanceláři. Na poznámku o tom, že chceme hovořit o IPC, asistentka reagovala: „Tak to určitě ne. My jsme s nimi ukončili spolupráci,“ sdělila žena.

„Pan Kmoníček je nyní na schůzce, jestli s vámi bude chtít mluvit, ozve se,“ doplnila sekretářka. Poradce zpět nezavolal.

Kmoníček se navíc na webu prezentuje partnerstvím se zastřešující finančně poradenskou společností Sab Servis, díky které má oprávnění ČNB k poradenství. To se ovšem vztahuje výhradně na produkty, na něž ČNB dohlíží, což pro IPC neplatí. A v jeho případě navíc jen na pojištění a úvěry, nikoli na investice.

Společnost Sab Servis se o Kmoníčkově jednání dozvěděla od Seznam Zpráv. To, že klientům sjednával investice do IPC, považuje firma za závažné porušení podmínek spolupráce.

„Pan Kmoníček je náš vázaný zástupce pro oblast pojištění a úvěrů. Není a nikdy nebyl naším vázaným zástupcem pro oblast investic. Z registrů ČNB je zřejmé, že není vázaným zástupcem žádného investičního zprostředkovatele, pravděpodobně tak nemá ani potřebné zkoušky. Jeho jednání proto považujeme za neprofesionální,“ sdělil redakci PR ředitel společnosti Jan Šimek.

S Kmoníčkem prý Sab Servis „okamžitě zahájí řízení kvůli porušení smlouvy“.

„V případě, že se zjištěné informace potvrdí, okamžitě s ním ukončíme spolupráci,“ doplnil Šimek.

Chybějící miliony

Podle výroční zprávy se nadace vedená Hrkalem rozhodla vložené peníze z IPC v roce 2022 stáhnout. Bylo ovšem už pozdě.

Ze třech investovaných milionů nemají zpátky vše. „Dostali jsme zatím milion na úrocích a teď se ty finance řeší. Pan Kmoníček mě pravidelně o situaci informuje a já tyto informace přednáším zastupitelstvu,“ sdělil Hrkal.

Foto: Seznam Zprávy

Pohledávka, se kterou se Nadace Schola Ludus prostřednictvím finančního poradce přihlásila do insolvence IPC.

„Údajně tam ty peníze zůstaly na jednom z účtů a podle vyjádření právníků Fan Financ je solventní tento účet – jedná se o to, kdy budou peníze vyplaceny,“ doplnil radní. Jenže to tak nakonec nemusí vůbec dopadnout.

„Obvinění ponechali na účtech společnosti IPC jen minimální částky,“ uvedli kriminalisté v červnové tiskové zprávě. Policii se podařilo zajistit majetek IPC v hodnotě pouze 140 milionů korun, a to z majetku, který ovládala. Škodu oproti tomu ale znalec vyčíslil na více než 600 milionů. A číslo nemusí být konečné. Že se tedy nadace, stejně jako dalších zhruba dva tisíce věřitelů, peněz dočká, je značně nejisté.

V insolvenčním řízení se přitom nadace opět nechala zastupovat Kmoníčkem. A nechala ho investovat i další peníze. Ze zápisu z roku 2022 plyne, že na základě nabídky Fan Financ nadace nakoupila za půl milionu korun dluhopisy West Unit, které slibovaly roční výnos 14 procent. „To se daří, to by mělo končit na konci tohoto roku,“ uvedl k tomu radní Hrkal.

Tisíce poškozených

  • Poškození střadatelé se do června mohli hlásit do insolvenčního řízení. K dnešnímu dni je uveřejněno přes dva tisíce přihlášek pohledávek věřitelů.
  • Hlásit se klienti IPC ale stále mohou do řízení trestního.
  • Jak insolvence, tak trestní řízení probíhají prakticky paralelně - a až soud určí, jak se bude majetek rozdělovat.
  • Kvůli velkému počtu obětí Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se mohou poškození věřitelé domoci svých práv v trestním řízení pouze prostřednictvím šesti soudem vybraných společných zmocněnců.
  • „Poškození klienti, kteří se do trestního řízení přes jednoho ze zmocněnců nepřihlásí, přijdou o možnost získávat průběžné informace o probíhajícím řízení, a zejména jim nebude přiznán případný nárok na náhradu škody,“ upozorňuje jeden ze zmocněnců - advokát Lukáš Pouč z advokátní kanceláře Pouč & Führerová Legal. Pouč zastupuje klienty IPC i v insolvenci.
  • „Varianta, že se majetek zajištěný v kauze IPC bude rozdělovat právě v trestním řízení (v rámci tzv. adhezního řízení), je navíc pravděpodobná,“ dodává advokát s tím, že poškození pak mohou být uspokojeni z majetku, který se podařilo orgánům činným v trestním řízení zajistit.
  • Policisté z NCOZ se zatím zaměřili převážně na období od roku 2017 do prvního čtvrtletí roku 2021. Jak ale sami upozornili, v pátrání pokračují a obětí může přibývat:
  • „Doposud nebyla vyhodnocena všechna zajištěná data a především nebylo dokončeno znalecké zkoumání, na základě kterého může být trestní stíhání rozšířeno, a okruh poškozených tak může být za období 2021–2023 navýšen,“ upozornila v tiskové zprávě v červnu NCOZ.

Doporučované