Hlavní obsah

Děti měly dostat pravdu, řekl soud. Žalobu bývalé učitelky na redakci zamítl

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Martina Bednářová podle soudu vykládala žákům při hodině slohu zjevné dezinformace.

Soud zamítl žalobu bývalé učitelky na Seznam Zprávy. Martině Bednářové vadilo, že redakce zveřejnila její jméno a snímek v reportáži o hodině slohu, kde žákům osmé třídy vykládala dezinformace o válce na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalá učitelka z Prahy 6 Martina Bednářová má od další soudní instance přímo v rozsudku napsáno, že svým žákům v osmé třídě vykládala zjevné dezinformace o válce mezi Ruskem a Ukrajinou.

Poté co, soudy opakovaně potvrdily platnost výpovědi, kterou za to dostala, neuspěla ani se žalobou na Seznam Zprávy. Redakci zažalovala za to, jak o jejím případě informovala –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ konkrétně že byly zveřejněny její jméno a fotografie. Podle bývalé kantorky, již zastupuje advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, Seznam Zprávy zveřejnily tyto věci v rozporu s GDPR a ona má teď kvůli tomu problém nalézt si zaměstnání a konfrontují ji neznámí lidé.

Samosoudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Eva Harmachová si ale nemyslí, že by do osobnostních práv Bednářové Seznam Zprávy zasáhly, a proto žalobu zamítla.

„Žalovaná (pozn. Seznam Zprávy) nepochybila, když napadený článek ve veřejném zájmu publikovala, nepochybila ani, když v něm uveřejnila jméno, příjmení, podobiznu a místo zaměstnání žalobkyně či zvukovou nahrávku z hodiny českého jazyka dne 5. 4. 2022, neboť je tento postup kryt zpravodajskou licencí a stalo se tak zcela přiměřeným a obvyklým způsobem,“ píše se v rozsudku. Soudkyně zavrhla i to, že by článek byl cílenou dehonestací pedagožky.

V rozsudku Eva Harmachová uvádí, že na učitelku Bednářovou je třeba nahlížet jako na osobu veřejného zájmu, a že vhodné vzdělávání žáků je „jednou z priorit společnosti“. Zdůrazňuje, že v hodině slohu se učitelka věnovala navíc tématu válečného konfliktu na Ukrajině, který je věcí „značně veřejného zájmu“.

„V Kyjevě se nic neděje“

Rozsudek není pravomocný a Martina Bednářová má právo se proti němu odvolat. Její právní zástupce Jindřich Rajchl pro Seznam Zprávy uvedl, že to určitě udělají a pokud to bude třeba, podají i dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Celá tato procedurální cesta je nezbytná k tomu, aby se k častému porušování osobnostních práv ze strany médií konečně vyjádřil Nejvyšší soud,“ míní Rajchl.

Bývalá učitelka českého jazyka, která působila na druhém stupni základní školy, rozporovala i to, že Seznam Zprávy ve video reportáži v pořadu Terén Kristiny Cirokové použily audionahrávku, kterou při hodině slohu žáci tajně pořídili. Kantorku nahráli proto, že jim její výklad přišel značně zavádějící.

Byly to necelé dva měsíce poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Jak je slyšet na záznamu, učitelka Bednářová osmákům z pražské Základní školy Na Dlouhém lánu přitom v hodině například tvrdila, že v „Kyjevě se nic neděje“. Když děti kontrovaly, že v České televizi viděly záběry, jak město hoří, začala jim vykládat, že veřejnoprávní televize je zaujatá. „ČT patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose,“ prohlásila kantorka.

„Výrok „V Kyjevě se nic neděje“ je v době probíhajícího válečného konfliktu zjevnou dezinformací,“ konstatuje soudkyně Eva Harmachová v rozsudku a poukazuje i na další nepravdy, které v hodině z úst pedagožky zazněly.

„Uvedené svědčí o tom, že uveřejnění napadeného článku nebylo bezúčelné ani vůči žalobkyni šikanózní. Vzhledem k tomu, že se výroky žalobkyně týkaly válečného konfliktu na Ukrajině a ukrajinsko-ruských vztahů, jedná se, jak shora uvedeno, o věc veřejného zájmu, o které by žáci měli dostat pravdivé a ověřené informace. Tyto však od žalobkyně neobdrželi,“ píše soudkyně Harmachová.

Soudkyně se pozastavila i nad tím, jakým způsobem Martina Bednářová hodinu vedla. Že v podstatě nešlo o diskuzi, ale jen sdělování názorů učitelky. „Pokud se však svůj názor pokusily vyslovit i děti, žalobkyně je stroze umlčela,“ zdůrazňuje soudkyně v rozsudku.

Vyhazov a trestní stíhání

Martina Bednářová dostala kvůli této hodině slohu ve škole výpověď. I tu napadla žalobou, ale rovněž neuspěla. Loni v prosinci o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Konstatoval, že porušila školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce. Její výroky označil za „zcela neslučitelné se zásadami vzdělávání“.

Učitelka kvůli svému výkladu o válce na Ukrajině a historii konfliktu čelila i trestnímu stíhání. Právě to považuje soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5, která posuzovala žalobu na Seznam Zprávy za jeden z ukazatelů, jak závažný případ to byl a proč bylo tedy ve veřejném zájmu o něm informovat. Učitelka byla obžalovaná z trestného činu popírání genocidia. Podle obžaloby se snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru tak, že ze strany Rusů jde o omluvitelný způsob řešení situace. Žalobce pro ni navrhoval podmíněný trest a pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi. Soud ji ale letos v květnu osvobodil.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ovšem tento týden podal proti osvobozujícímu verdiktu v tomto případu dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Dovolání je založeno na závěru, že byť některá stíhaná vyjádření obviněné ve výsledku nelze považovat za popírání zločinů proti míru a válečných zločinů, lze v celkovém kontextu dovodit, že obviněná se v postavení učitelky pokoušela nepravdivými výroky takové zločiny ospravedlňovat,“ sdělil ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Doporučované