Hlavní obsah

Démonizace Ukrajinců, zní od soudu. Muž zatčený kvůli terorismu se na Ukrajině ani nenarodil

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Policisté zadrželi v Česku muže, který je podezřelý z financování islámských teroristů. Snímek je ilustrační.

Muž, jehož zadržely úřady v Karlových Varech pro podezření z financování teroristické organizace, má sice ukrajinské občanství, ale žije v Belgii. Ukrajina není ani jeho rodnou zemí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plzeňský krajský soud by měl v nejbližších týdnech rozhodovat o tom, zda bude z Česka do Belgie vydán muž zadržený v Karlových Varech na základě evropského zatýkacího příkazu, který je podezřelý z financování teroristické organizace.

Přestože média původně informovala o tom, že zadržený je Ukrajinec, místopředseda plzeňského soudu Miloslav Sedláček uvedl pro Seznam Zprávy tuto informaci na pravou míru. „Pán má ukrajinské občanství, to je pravda, ale narodil se mimo Ukrajinu a žije v Belgii,“ sdělil místopředseda soudu s tím, že blíže nemůže údaje o bydlišti zadrženého muže specifikovat.

„Snad bych jen dodal, že to uvádím jen proto, že jsem viděl diskuzi pod primárním článkem, v rámci které bylo občanství vyžádaného zneužito k démonizaci Ukrajinců,“ doplnil ještě místopředseda plzeňského krajského soudu.

O zadržení muže informoval server Novinky.cz a s odvoláním na znalost zatykače napsal, že muž je obviněn pro trestné činy přípravy teroristického útoku, z účasti na aktivitách teroristické organizace a na financování terorismu. V Belgii mu za to hrozí až deset let ve vězení.

„Muž pobýval v Karlových Varech jako samoplátce, podle jeho vlastního tvrzení za účelem léčby blíže nespecifikovaných problémů s nohou, měl zde být krátce, něco málo přes týden, nežli byl zatčen,“ popsal pak Seznam Zprávám místopředseda plzeňského krajského soudu Miloslav Sedláček.

V dokumentech, které soud dostal, se podle místopředsedy soudu ani výslovně neuvádí, že by trestnou činnost zadržený páchal i na území Česka.

„S ohledem na to, že mělo docházet k převodům peněz a kryptoměn elektronicky, nemohu tvrdit, kde všude vlastně měla být tato činnost páchána, v materiálech poskytnutých belgickou stranou se však Česká republika výslovně nezmiňuje,“ uvedl Sedláček.

Advokát Vladimír Reznichenko, který tohoto cizince zastupuje, jen uvedl, že se nemůže k dotazům týkajících se jeho klienta vyjadřovat. Podle Sedláčka však muž během vazebního jednání prohlásil, že nedělal nic špatného.

Návrh na vydání zadrženého do Belgie by mělo během několika týdnů dát soudu plzeňské krajské státní zastupitelství. S odvoláním na probíhající trestní řízení však náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně František Zahradník nesdělil další podrobnosti.

Doporučované