Hlavní obsah

Čtyřikrát dostal podmínku. Pak připravil lidi o půl miliardy, tvrdí policie

Foto: IPC, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, Profimedia.cz

I když za IPC oficiálně vystupoval Oliver Kálnássy (vlevo dole), reálně toky peněz ovládal podvodník Ladislav Vaněček (vlevo nahoře). Miliony investorů zmizely mimo jiné u jeho běloruské ženy či někdejšího mluvčího Václava Klause Petra Hájka.

Ladislav Vaněček čtyřikrát za sebou za podvody a zpronevěru dostal pouze podmínku. Na svobodě tak mohl vytvořit finanční skupinu IPC, v níž zmizely úspory tisíců lidí. Seznam Zprávy přinášejí detaily z policejního vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když desítky finančních poradců po celém Česku nabízely lidem zaručeně bezpečné zhodnocení peněz v investiční skupině Invest & Property Consulting (IPC), za šéfa firmy se prohlašoval brněnský architekt Oliver Kálnássy. A IPC sídlící v luxusních kancelářích v centru Prahy byla úspěšná. Jen do roku 2021 vybrala od 1559 lidí téměř 800 milionů korun.

Seznam Zprávy ovšem loni po sedmiměsíční investigaci rozkryly, že reálně IPC ovládá někdo jiný - muž v exekucích Ladislav Vaněček. A že peníze střadatelů z firmy odtékaly v hotovosti pryč nebo mizely za luxus, který si Vaněček se společníky dopřával.

Jeho byznys pak ukončila policejní razie. Reportéři nyní získali detaily z vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Plyne z něj mimo jiné to, že Vaněček mohl lidi připravit o úspory i díky opakovaným příznivým rozsudkům soudů. Z jiné zpronevěry totiž soud uznal Vaněčka vinným už v roce 2015. Tehdy ale dostal jen podmínku. A ve vězení mu další soudní senáty trest neproměnily ani při následných třech pravomocných verdiktech v letech 2017, 2018 a 2021.Vaněčka za další podvody a zpronevěry opět potrestaly jen sérií podmínek a peněžních trestů.

Jak nyní konstatuje i policejní vyšetřování, ve stejné době, kdy muž soudům sliboval, že se polepšil, provozoval pod hlavičkou IPC obří Ponziho schéma - údajné zisky investorům vyplácel z jejich vlastních úspor. I na to už v roce 2019 upozornila Česká národní banka, která podala kvůli podezření pro podvod trestní oznámení.

„Nabízeli veřejnosti nereálné zhodnocování vkladů, avšak finanční prostředky zasílané klienty za účelem investic používali pro vlastní potřebu k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel, zboží atd.,“ konstatovali nakonec po čtyřech letech policisté ve sdělení obvinění, které mají Seznam Zprávy k dispozici. Dosud odhalená škoda z let 2017 až 2023 mezitím nabobtnala na více než 623 milionů korun.

Třetina peněz pro sebe

Znalecký posudek, který si NCOZ nechala vypracovat, stanovil, že celou třetinu vybraných peněz Vaněček a jeho spolupracovníci nikam neinvestovali, ale přeposílali je sami sobě. Za podvod je dnes stíhaný Vaněček, Kálnássy a další dva jejich spolupracovníci z vedení IPC - finanční ředitel Ivan Machoň a obchodní ředitel Jiří Grössl.

Foto: Seznam Zprávy

Kolik peněz z úspor investorů dle policie putovalo k Vaněčkovi, jeho běloruské ženě a dnes spoluobviněným spolupracovníkům.

„Obvinění poškozeným klientům zatajili, že v součtu bude uvedeným osobám na jejich soukromé účty převedeno téměř 138 milionů korun,“ píše se ve sdělení obvinění, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Samotný Vaněček ani účet v bance nemá. Je na něj totiž v exekučním rejstříku vedeno celkem osm záznamů dohromady za více než deset milionů. Některé z exekucí nesplácí už deset let a peníze na účtech by mu tak exekutoři zabavili. Vaněček ovšem měl dispoziční práva k účtům, na které tekly peníze klientů IPC, i platební karty od nich. Celkem šlo o téměř 1800 účtů.

Hodinky za miliony

V hotovosti takto vybral či zaplatil kartou na 25 milionů korun. Vaněček se dnes prohlašuje za prakticky nemajetného. Policisté mu ale například zabavili hodinky za téměř 1,4 milionu korun. Policistům Vaněček řekl, že ho zaměstnává jako řidiče firma napsaná na jeho dnes už bývalou ženu - Bělorusku Alinu Vaněčkovou.

Foto: Seznam Zprávy

Alina Vaněčková, jak se fotila na své sociální sítě.

Na tu byly v minulosti napsané i podíly v části firem spjatých s IPC a žena vystupovala jako spolumajitelka investiční skupiny. Pokud by byly podíly napsané na Vaněčka, opět by je obstavili exekutoři.

I k Vaněčkové odtekly vysoké částky. Znalec dohledal minimálně 12 milionů. Žena dlouhodobě odmítá na dotazy Seznam Zpráv odpovídat.

Policisté postupně vyslechli účetní IPC. Ty popisovaly, jak v účetních dokladech miliardové firmy byl nepořádek. V IPC se během let střídaly - některé odešly nebo byly vyhozeny poté, co kvůli možné nezákonnosti odmítaly některé doklady do účetnictví zanášet.

Smlouvy z krabice pod postelí

Jedna z žen například popisovala, že s žádostmi o proplacení chodila právě Vaněčková a neexistovaly na to žádné schvalovací procesy. V účetnictví zároveň chtěla IPC mnohamilionové půjčky. K těm ale chyběly smlouvy a nebylo jasné, za jakých podmínek IPC finance dostane zpět.

Kam šly peníze z IPC? To vás nemusí zajímat.

Foto: Adéla Jelínková

Obvinění manažeři IPC Oliver Kálnássy (vlevo) a Ivan Machoň

Manažer a architekt Oliver Kálnássy v květnu 2023 odpovídal na dotazy reportérů Seznam Zpráv, proč z účtů investiční firmy proudí miliony korun v hotovosti nebo za luxus:

A kdo tam tedy mezi roky 2018 a 2019 téměř každý den vybíral statisícové částky z těch účtů?

Kálnássy: No já.

A na co?

Kálnássy: To vás nemusí zajímat.

Když to shrneme: Vy máte investiční firmu. Do té lidé posílají peníze, abyste jim je zhodnotili. A vy ty peníze vybíráte po stovkách tisíc, milionech korun z bankomatu a říkáte, že je to v pořádku. Pane Kálnássy, vy jste si kupoval i oblečení v Louis Vuitton nebo třeba šperky. To jste všechno prováděl vy – tyto transakce?

Kálnássy: I žrádlo pro psa.

„Paní Vaněčková měla takovou excelovou tabulku, komu a kolik se půjčilo. Já jsem chtěla k tomu smlouvy, které údajně byly v trezoru. Nakonec se to údajně našlo v krabici pod postelí,“ vypověděla kriminalistům bývalá účetní IPC.

Jiná účetní detektivům popsala právě i mizející peníze v hotovosti. „Výběry byly v obrovských částkách, ale v pokladních knihách o tom nic nebylo, tam se to drželo na úrovni nějakých deseti tisíc korun měsíčně, pokladnu dotovala paní Vaněčková, aby bylo na režijní náklady,“ vypověděla detektivům další účetní odbornice najatá investiční skupinou.

Desítky milionů směřovala IPC i oficiálnímu šéfovi firmy Oliveru Kálnássymu, který loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy nedokázal obhájit, proč peníze klientů takto utráceli - k tomu znalec dostopoval hned 54 milionů. „I žrádlo pro psa,“ odvětil na dotaz, co vše si z peněz vybraných IPC pořizoval.

Policie také analyzovala „investice“ IPC do firem, které měly peníze klientů zhodnocovat.

Znalec zjistil, že skupina sice skutečně nakupovala podíly ve firmách, ovšem investice skončily v minusu mnoho stovek milionů - peníze IPC poslala například vydavatelství někdejšího mluvčího Václava Klause Petra Hájka, který je šiřitelem ruské propagandy, zdravotnické klinice jeho dcery, držitelky Bludného balvanu za pavědecké nesmysly, kamenolomu či leasingové firmě.

„Nezažila jsem tam, že projekt, který je dotován z peněz matky, má zisk a zašle podíl na zisku matce,“ vypověděla jedna z účetních.

Vířivka do Vaněčkovy vily

Dalších 28 milionů pak zmizelo v zahraničí, například ve Španělsku. Detektivové prověřují zda si tam za to Vaněčková nakoupila vilu u moře. Ale IPC Vaněčkovým například platila i bydlení.

„Pan Oliver přišel a přinesl doklad na vířivku za 650 tisíc korun a to se zaúčtovalo, ale bylo to pro pana Vaněčka do vily. Když jsem se ho na to ptala, jak to budeme dělat, proč na to není smlouva a splátky, on mi na to nic neřekl, prostě to tak Vaněček chtěl, tak to bude,“ řekla policistům další účetní.

Takhle na interním setkání IPC Vaněček v minulosti vysvětloval, jak založil IPC. Po pravici sedí Oliver Kálnássy, architekt, který firmu oficiálně vlastní.Video: IPC, Seznam Zprávy

Aby celý systém mohl fungovat, IPC vyplácela obří provize finančním poradcům, kteří investice doporučovali svým klientům. Těm nejúspěšnějším IPC vyplatila dle přehledu až 10 milionů korun.

Co se se stamiliony klientů stalo, zůstává zamlženo. IPC mezitím skončila v insolvenci, ale je jasné, že majetek firmy k vrácení peněz věřitelům zdaleka nebude stačit. Na účtech zůstalo jen minimum peněz. Detektivové zajistili majetek jen za 140 milionů, zejména nakoupené nemovitosti.

Vaněček zůstává na svobodě a na svém internetovém blogu zveřejňuje texty svého údajného fiktivního románu, v němž popisuje brutální vraždění policistů a novinářů. Zánik IPC vykresluje jako jejich spiknutí. Na předchozí žádosti reportérů, aby dění v IPC vysvětlil, opakovaně nereagoval.

Tisíce poškozených

  • Poškození střadatelé se do června mohli hlásit do insolvenčního řízení. K dnešnímu dni je uveřejněno přes dva tisíce přihlášek pohledávek věřitelů.
  • Hlásit se klienti IPC ale stále mohou do řízení trestního.
  • Jak insolvence, tak trestní řízení probíhají prakticky paralelně - a až soud určí, jak se bude majetek rozdělovat.
  • Kvůli velkému počtu obětí Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se mohou poškození věřitelé domoci svých práv v trestním řízení pouze prostřednictvím šesti soudem vybraných společných zmocněnců.
  • „Poškození klienti, kteří se do trestního řízení přes jednoho ze zmocněnců nepřihlásí, přijdou o možnost získávat průběžné informace o probíhajícím řízení, a zejména jim nebude přiznán případný nárok na náhradu škody,“ upozorňuje jeden ze zmocněnců - advokát Lukáš Pouč z advokátní kanceláře Pouč & Führerová Legal. Pouč zastupuje klienty IPC i v insolvenci.
  • „Varianta, že se majetek zajištěný v kauze IPC bude rozdělovat právě v trestním řízení (v rámci tzv. adhezního řízení), je navíc pravděpodobná,“ dodává advokát s tím, že poškození pak mohou být uspokojeni z majetku, který se podařilo orgánům činným v trestním řízení zajistit.
  • Policisté z NCOZ se zatím zaměřili převážně na období od roku 2017 do prvního čtvrtletí roku 2021. Jak ale sami upozornili, v pátrání pokračují a obětí může přibývat:
  • „Doposud nebyla vyhodnocena všechna zajištěná data a především nebylo dokončeno znalecké zkoumání, na základě kterého může být trestní stíhání rozšířeno, a okruh poškozených tak může být za období 2021–2023 navýšen,“ upozornila v tiskové zprávě v červnu NCOZ.

Doporučované