Hlavní obsah

„Chybička se asi vloudila.“ Dva senátoři nepřiznali svůj majetek

Foto: ČTK, ČTK

Raduan Nwelati, senátor za ODS, opět neodevzdal své přiznání o majetku.

Senátor Raduan Nwelati nejspíše už podvanácté porušil zákon. Další senátor Petr Štepánek pak tvrdí, že oznámení do registru nahrál. Dostupné ale není. Prý kvůli technické chybě. Nyní oběma politikům hrozí pokuta až 50 tisíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva senátoři Petr Štěpánek (hnutí Starostové) a Raduanu Nwelati (ODS) neodevzdali svá přiznání o majetku. Dostali se tím do rozporu se zákonem o střetu zájmů a mohou být potrestáni pokutou. Ta by se mohla pohybovat od jednoho do padesáti tisíc korun.

Zatímco Nwelati porušil zákon opakovaně, Štěpánek tvrdí, že své oznámení do registru, které spravuje Ministerstvo spravedlnosti, nahrál. Jenže přiznání se v něm do tohoto pátku neobjevilo.

„Já skutečně nemám co skrývat, asi se vloudila nějaká chybička. Není v tom skutečně žádný úmysl,“ řekl Seznam Zprávám Štěpánek. Podle svých slov nicméně počítá s tím, že pokutu dostane. „Bude mě to ale stát nějakou korunu,“ doplnil.

Nwelati pak Seznam Zprávám napsal, že své přiznání neodevzdal ze stejného důvodu jako v minulosti. „Důvod je pořád stejný. Nic se nezměnilo,“ uvedl Nwelati.

Serveru iRozhlas.cz v roce 2021 řekl, že oznámení neodevzdává, protože nedokáže upřesnit, jaký majetek vlastnil v Sýrii, odkud pochází, a který právě tady zdědil po svém otci. Přiznání by tak podle jeho slov bylo neúplné, jelikož by v něm nebyly uvedeny nemovitosti, které vlastní v zahraničí.

Kvůli podezření, že Nwelati porušil zákon a dopustil se tak přestupku, se přitom Ministerstvo spravedlnosti již v jedenácti případech obrátilo na úřad, kde má senátor trvalé bydliště, aby rozhodl o pokutě.

Zákon o střetu zájmů uvádí, že každý politik musí odevzdat přiznání do konce června. V letošním roce ale byl registr podle ministerstva extrémně vytížený. Tak úřad oznámil, že nebude řešit případy politiků, kteří své oznámení odevzdají do 8. července.

Třeba přiznání poslanců Michala Kučery (TOP 09) a Josefa Fleka (hnutí Starostové) se v registru objevila až den po tomto termínu.

Kučera přitom oznámení o majetku vložil do registru až poté, co ho Seznam Zprávy upozornily na to, že ho zatím neodevzdal. „Moje chyba. Napravím hned a případnou pokutu samozřejmě zaplatím,“ napsal Kučera.

V oznámení poté uvedl, že nebyl jen poslancem a radním Ústeckého kraje, ale pracoval také pro společnost B.E.G. Brück Electronic CZ. Pobíral za to plat ve výši 1,2 milionu.

Poslanec Flek pak přiznal, že staví nemovitost za sedm milionů korun. Má dvě hypotéky ve výši 5,95 milionu a 1,57 milionu a navíc i spotřebitelský úvěr na 221 tisíc korun.

Doporučované