Hlavní obsah

Bylo to nic. Jako najít nedopitou flašku, říká generál policie o nálezu kokainu

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Generálmajor Jiří Komorous je ředitelem policejní ochranné služby od roku 2013. Předtím 18 let pracoval u Národní protidrogové centrály. Byl krátce i  náměstkem ministra vnitra.

Ředitel policejní ochranné služby říká, že nález kokainu na poslanecké toaletě v budově Sněmovny nebylo potřeba vyšetřovat. Drogy podle něj bylo „nulové množství“. Nešlo o trestný čin ani o přestupek, vysvětluje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jiří Komorous se v posledních třech týdnech - jak sám říká - cítí „uondaný“. Jako šéf policejní ochranné služby musel vysvětlovat hned dva incidenty, na které upozornily Seznam Zprávy.

Prvním byl do té doby neznámý případ zbytků kokainu nalezených v Poslanecké sněmovně. A druhým opilý člověk, jenž den po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica snadno pronikl do budovy Senátu.

Ředitel ochranné služby si kvůli kokainu na poslaneckých pánských toaletách vyslechl nepříjemnou kritiku od politiků z vedení Sněmovny: Za to, že jim o nálezu neřekl. Musel slíbit, že napříště bude podobné události hlásit - ať už si o nich myslí cokoli.

Jiří Komorous totiž dál trvá na tom, že z jeho pohledu policisty šlo o naprostou drobnost. „Pro mě to mělo stejnou hodnotu, jako kdyby tam byla nalezena nedopitá flaška vodky,“ řekl Komorous v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Slabě růžový test

Kokainový případ se odehrál loni v lednu během nočního obstrukčního jednání poslanců. Ochrance bylo podezřelé, že z pánských toalet slyší pravidelné ťukání - později si ho přeložila jako možné porcování drogy platební kartou. Kancelář ochranky se nacházela přes zeď.

Na záchodě pak policisté našli papírek, který při testu reagoval na kokain. Někdo z něj tedy drogu předtím pravděpodobně užíval.

Ředitel Komorous říká, že na papírku se nenacházely viditelné zbytky prášku. „Došlo tam ke stěru podezřelého povlaku, nulového množství. Dělal se testem, který by se měl při výskytu návykové látky vybarvit do růžova. Byl ale jen slabě narůžovělý,“ popsal Komorous.

Opilý vetřelec v Senátu

Ve čtvrtek 16. května pronikl do budovy Senátu opilý muž. Nedalo mu to žádnou práci: Bylo brzy ráno a člen policejní ochranné služby „vetřelce“ pustil přes turnikety, protože si myslel, že jde o zaměstnance, který si zapomněl vstupní kartičku. Incident to byl o to vážnější, že se stal následující den po střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica, kdy policisté-ochranáři měli být v pohotovosti.

„Šel okamžitě až k poslednímu strážmistrovi esemeskou pokyn, aby ihned informovali chráněné osoby, protože jsme nevěděli, jestli ten útok neměl organizovaný charakter. A druhý den se stane, že službu konající policista nechá projít cizího opilého člověka do Senátu? To beru jako individuální selhání a průšvih,“ přiznává ředitel ochranné služby Jiří Komorous.

Podle Komorouse šlo o „xkrát vycvičeného“ policistu. „Byl to policista, který sloužil poctivě patnáct let. Řekl mi, že bude akceptovat jakýkoli trest, protože ví, že selhal,“ dodal Komorous. Policista tedy dostal snížení platu o 15 procent na tři měsíce. A převeleli ho jinam.

Jak už Seznam Zprávy napsaly koncem května, Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zabývající se trestnými činy policistů, už delší dobu prošetřuje, jestli Komorousem vedená ochranná služba udělala vše pro to, aby vypátrala, kdo drogu do Sněmovny přinesl. A kdo byli lidé, kteří ji pak na záchodě užívali.

GIBS ostatně před časem poslala vedení ochranné služby oficiální žádost o dokumenty a stanovisko k případu. Ochranná služba není vyšetřovacím útvarem. Ale inspekci zajímá, proč případ kokainu nepředala běžné kriminálce, jež podobné kauzy zpracovává.

Namísto toho si ochranná služba sama vyhodnotila, že se nejedná o trestný čin ani o přestupek. A nález kokainu zůstal pouze v jejích šanonech. „Proto je pro mě nepochopitelná otázka, jestli nezatloukám vyšetřování drog. Já, který proti nim tolik let pracoval,“ podivil se Komorous, který 18 let působil u policejní protidrogové centrály.

Lajna by byla něco jiného

Podle ředitele ochranné služby udělala jeho jednotka vše, co měla. Nechala stáhnout záběry ze sněmovních kamer, které ale neukázaly na nikoho konkrétního. Protože toalety leží v místě, kudy procházejí desítky lidí. Zároveň Jiří Komorous říká, že nařídil, ať si jeho lidé ve Sněmovně všímají všeho podezřelého.

„V následujících týdnech a měsících se sledovala situace: Jestli se tam nepohybují podezřelí lidé nebo jestli se někdo nechová, jako by byl pod vlivem návykových látek a tak dále. Pak to bylo celé uložené ad acta pro případné další využití,“ vysvětlil Komorous.

A na základě čeho by tedy ochranná služba usoudila, že si věc zaslouží podrobné prošetření kriminalisty? „Z nalezeného množství drogy nebo z toho, kdyby bylo zadokumentováno, že si někdo tu drogu aplikuje, nebo ji tam přináší. Nebo – a teď už úplně fabuluju – že se našla injekční stříkačka nebo lajna. Ale tohle nebylo nic. To byl jen stěr,“ podotkl Komorous.

O nálezu sepsali podle Komorouse policisté bezprostředně oficiální záznam, případ ukončili letos v únoru. Komorous trvá na tom, že objevení papírku s povlakem tvořeným „nezvážitelným množstvím“ kokainu nebylo bezpečnostním rizikem - pro poslance ani pro víc než tisíc lidí, kteří se ve Sněmovně mohou pohybovat.

Nepřijatelné, řekla Pekarová

Podobně se zpočátku vyjadřovala i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která pro Seznam Zprávy potvrdila, že o nálezu drogy nevěděla. Ale že věří ochranné službě, která si vyhodnotila, že ji zpravovat nemusí.

Mimochodem, pánské toalety se nacházejí na chodbě poblíž vstupu do prostor, které užívá kancelář předsedkyně Sněmovny. I proto byla ochranka ostražitější a všímala si i zdánlivých maličkostí - jako zmíněného ťukání.

Pekarová Adamová o několik dní později ochrannou službu zkritizovala. „Bohužel, a tohle považuji opravdu za nepřijatelné, jsem se ani já, ani nikdo jiný z vedení Poslanecké sněmovny, ani z vedení kanceláře, ať už kancléř, nebo šéfka odboru bezpečnosti, od policie nedozvěděla tuto situaci dříve, což považuji za nepřijatelné,“ prohlásila předsedkyně Sněmovny.

Ředitel ochranné služby se pak v dopise adresovaném vedení Sněmovny omluvil a ujistil, že se to už nebude opakovat.

„Vyhodnotili jsme, že budeme informovat i o takových margináliích, které nenesou bezpečnostní riziko ani nezakládají podezření na přestupek nebo trestný čin,“ řekl Komorous v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Doporučované