Hlavní obsah

Blažkův exnáměstek zařídil v domově seniorů 18 platů pro svého otce

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Antonín Stanislav před dotazy reportérů v prosinci prchl okénkem na záchodě, pak sliboval, že komunikovat bude a vše vysvětlí. Nakonec rezignoval.

Antonín Stanislav tvrdil, že domov pro seniory řídí proto, že se chce co nejlépe starat o stařečky. Jak se ukazuje, postaral se především o svého otce, jemuž se snažil zařídit „zlatý padák“. Zarazil to však nový ředitel domova.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy loni v prosinci rozkryly podezřelé hospodaření ředitele v krajském domově pro seniory Tmavý Důl, stěžoval si Antonín Stanislav na mediální lynč. Tím zdůvodňoval i svou následnou rezignaci.

Post ředitele domova však muž, který souběžně dělal i náměstka u ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), opustil až s časovým odstupem na konci ledna. „Bylo by to z mé strany velmi nekorektní, kdybych odešel ze dne na den,“ tvrdil.

Nyní se však ukazuje, že čas využil jinak než k „předání agendy“. Audit v domově seniorů a také další svědectví uvádějí, že v týdnech před jeho odchodem se falšovaly dokumenty, pálila se část majetku na dvoře domova. A také končící ředitel Stanislav odměnil své věrné - mezi nimi i svého otce.

Odstupné až 24 platů

Už v době, kdy po domově v Tmavém Dole chodili kontroloři, které na základě zjištění Seznam Zpráv vyslal královéhradecký hejtman Martin Červíček, uzavřel ředitel Stanislav se zaměstnanci novou kolektivní smlouvu platnou dalších pět let (předchozí platily vždy jen rok).

Obsahovala nebývalé ustanovení – zaměstnancům, které Tmavý Důl propustí a je jim více než 55 let, bude muset domov pro seniory vyplatit odstupné ve výši ročního platu. Šedesátníci si pak přijdou dokonce na 18 výplat. A pokud by museli odejít ze zdravotních důvodů, dostali by dokonce 24 platů.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Areál Tmavého Dolu v zimě 2023.

Sami kontroloři si ve výsledcích auditu, jehož výsledek mají Seznam Zprávy k dispozici, povšimli, že podmínky pro štědré odchodné přesně sedí na jednoho konkrétního zaměstnance – Stanislavova otce, kterému je 66 let.

„Lze předpokládat, že smlouva byla jak ze strany ředitele, tak ze strany odborové organizace uzavřena účelově,“ formulují to v písemné zprávě z auditu s povšimnutím, že „tyto ‚novinky‘ byly přitom do kolektivní smlouvy vnořeny až v průběhu kontroly“.

Bývalý ředitel Stanislav to odmítá. „Kolektivní smlouva se uzavírala od roku 2017 vždy na návrh odborů, nikoliv na můj, organizace vždy šla cestou snižování požadavků odborů,“ napsal reportérům v rozporu s tím, co u poslední smlouvy audit zjistil.

Stanislav nakonec na dotaz Seznam Zpráv připustil, že odchodné do smlouvy zapracoval. Tvrdí ale, že to s jeho otcem nesouviselo. „Důvod byl, že pokud je vyhozen člověk starší 50 let, hledá těžko práci, je to zcela běžný postup v mnoha firmách. Dopadlo by to na desítky lidí, ano, i na mého otce, ale bohužel každý v životě stárneme, i vám a mně bude jednoho dne 50 let a nic s tím neuděláme,“ uvedl Stanislav.

Jak už reportéři popsali, Stanislavův otec, někdejší sponzor ODS, se stal zaměstnancem domova v éře svého syna, s nímž společně podnikali.

Oficiální web domova ve Tmavém Dole Stanislava staršího původně uváděl jako vedoucího nákupu, po dotazech reportérů se to pak domov snažil zamaskovat a jméno ředitelova otce z webu vymazal. A když se Seznam Zprávy pokoušely „vedoucího nákupu“ v domově zastihnout, personál jim tvrdil, že už tam Stanislav starší nepracuje.

Pravda je však taková, že zaměstnancem zařízení pro seniory je v 66 letech dodnes.

Podmínky pro štědré odchodné však už nástupce Stanislava mladšího zarazil. „S odbory jsme se dohodli na změně a to odstupné už je zrušené,“ řekl nynější krajem vybraný ředitel Martin Kryštof Kubák. „S panem Stanislavem (starším) jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru. Skončí 31. srpna bez odstupného. Přístup do budovy nemá už nyní,“ dodal.

Statisíce za proplacenou dovolenou

Naopak nové vedení domova už nic nemohlo udělat s tím, že dřív, než rezignoval Antonín Stanislav, skončila ve vedoucích funkcích trojice zaměstnanců. Stejně jako sám ředitel nepředali nástupcům svoji agendu, dokonce si nechali vymazat služební počítače.

„Nedošlo k žádnému předání. Plno věcí bylo skartováno, plno věcí smazáno,“ řekl Seznam Zprávám Martin Kryštof Kubák.

Zároveň trojice z bývalého vedení podle výsledků auditu vykázala, že jim zbylo až 43 dnů dovolené, tedy více než osm týdnů. Jejich osobní složky přitom neobsahovaly žádný záznam o tom, že by si dovolenou převáděli z minulých let. Antonín Stanislav s nimi ukončil smlouvy dohodou, aniž by jim nařídil si dovolenou vybrat. A tak ji musel Tmavý Důl proplatit každému z nich a na odchodnou na účet poslat dalších více než sto tisíc korun.

Jiní zaměstnanci naopak auditorům dosvědčili, že po nich Stanislav na přelomu roku chtěl, aby si napsali neschopenku a platil je tak stát, protože Tmavý Důl prý na výplaty nemá. „Jediné, na co jsem apeloval, aby osoby, které přechází nemoci, volily postup s ohledem na to, že pracují v domově pro seniory, to bylo vše,“ rozporuje to dnes Stanislav.

+9

Zakázky získal i soused

Za pobyt a služby ve Tmavém Dole senioři platí až 17 tisíc měsíčně, další miliony na provoz zařízení doplácí kraj. Auditoři však popsali, za jak podezřelých okolností zároveň miliony korun z rozpočtu domova bývalý ředitel Stanislav utrácel.

Namátkou – Stanislav nakupoval iPhony i v ceně za 40 tisíc, které pak z domova ještě v záruce zmizely. Také pořídil trojnásobně předražený stroj na popcorn nebo – podle auditorů – dvaapůlkrát předražené kávovary. Některé proplacené stavební zakázky – získal je třeba i Stanislavův zástupce a soused v jedné osobě – auditoři v Tmavém Dole nenašli.

Kontroloři navíc potvrdili i předchozí zjištění Seznam Zpráv, že Antonín Stanislav nezákonně porcoval milionové zakázky na topný olej nebo IT vybavení, aby je nemusel soutěžit. Ty pak šly podporovatelům ODS. Smlouvy mnohdy nezveřejnil, nebo je zveřejnil špatně, takže jsou od začátku neplatné. Z peněz určených pro staré lidi si bývalý ředitel neváhal zaplatit i elitního pražského právníka.

Protikorupční experti z Transparency International, kterým reportéři audit poskytli k analýze, rozsah zjištění označili za zcela mimořádný. „Bývalý ředitel Antonín Stanislav byl mimořádně nekompetentní a pod jeho vedením doprovázela korupce snad každý pořízený majetek, od nákupu stroje na popcorn přes nejnovější iPhony po zjevně zmanipulované nebo rozdělované veřejné zakázky v součtu za mnoho milionů korun,“ uvedl k tomu vedoucí právník neziskové organizace Jan Dupák.

Na podezřeních pracuje policie

Když však loni začaly Seznam Zprávy hospodaření v domově ve Tmavém Dole rozkrývat, kraj jako zřizovatel jakékoliv problémy odmítal.

„Zařízení funguje dobře. Nemáme důvod to měnit,“ řekla v prosinci Seznam Zprávám k působení Stanislava v domově krajská radní pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši). Antonín Stanislav dokonce vedl krajskou komisi pro záležitosti seniorů a v roce 2021 z rukou hejtmana Martina Červíčka (ODS) převzal cenu za činnost v této oblasti.

Také předsedkyně odborů ve Tmavém Dole se ještě v lednu (v čase uzavření zmíněné kolektivní smlouvy) v regionálních médiích Stanislava zastávala s tím, že toho pro ně hodně udělal, a přála by si, aby zůstal.

Hejtman Červíček odmítá dosud komentovat fakt, že část peněz z domova skončila v zakázkách u podporovatelů ODS. Na konci letošního června však výsledky auditu předal policii. Ta však domov prověřovala už od února, a to na základě trestního oznámení podaného po textech Seznam Zpráv.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Martin Červíček prý zakázky plynoucí sponzorům ODS „neposuzuje“.

Jak je s prověřováním poměrů ve Tmavém Dole daleko, policie nechce sdělit. „Vzhledem k tomu, že přípravné řízení je neveřejné, nebude zdejší krajské státní zastupitelství poskytovat v této věci bližší informace,“ uvedl obvyklé vysvětlení mluvčí krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga.

Pavel Blažek (ODS), který ze Stanislava udělal svého náměstka na Ministerstvu spravedlnosti, svěřil mu protikorupční agendu státu a pak se ho opakovaně zastával, na dotazy, co říká na výsledky auditu, do vydání textu nereagoval.

Sama ODS ale už od svého někdejšího vysoce postaveného politika dává ruce pryč. Mluvčí ODS Jakub Skyva sám Seznam Zprávy oslovil s informací, že Stanislav už technicky není členem ODS, protože má členství od května pozastaveno. Při dotazu na důvod uvedl „standardní domluvu“ - bez dalších podrobností.

Nezákonné miliony pro podporovatele ODS, potvrdil audit

  • Seznam Zprávy už informovaly, že Stanislav v Tmavém Dole porcoval některé zakázky a peníze pak putovaly sponzorům či podporovatelům ODS. Jak už Seznam Zprávy popsaly, IT vybavení za zhruba 2 miliony dodala trutnovská firma BScom, která krom toho účinkovala v kampani nynějšího premiéra Petra Fialy (ODS). Stanislav se hájil, že zakázku soutěžil a že to, že zveřejnil 10 rozporcovaných smluv na Silvestra, bylo administrativní nedopatření.
  • Ukazuje se, že notebooky, počítače či monitory za téměř 600 tisíc našli kontroloři ještě zabalené v krabicích. Uplynula tak záruční doba, aniž by je domov vůbec vyzkoušel.
  • Kontroloři ohledně zakázky konstatují, že Stanislav porušil vše, co se dalo. Navíc opakovaně špatně zveřejnil smlouvy s firmou, takže jsou neplatné od počátku.
  • Podobně sérii porušení zákona uvádí audit u kontraktů s ústeckou firmou NRG Komodity, od níž od roku 2011 Stanislav nakoupil olej na vytápění za více než 11 milionů. Mateřská firma NRG zároveň ODS poslala více než 200 tisíc korun a v minulosti straně poskytovala například plochy na reklamní plachty.
  • To, že peníze z domova končily i u sponzorů ODS, jež řídí Královéhradecký kraj, neřešil ani hejtman a bývalý policejní prezident Martin Červíček.
Foto: Seznam Zprávy

Co vše Stanislav porušil u zakázky na IT vybavení od firmy ze sociálních sítí premiéra.

Doporučované