Hlavní obsah

Bez připomínek. Zemanovi památkáři posvětili milionovou opravu plnou závad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář dnes pronajímá byty v centru Prahy a provozuje areál v Osvětimanech. Na dotazy, proč Hrad pod jeho vedením nereklamoval závažné nedodělky, nereagoval.

Pavlova administrativa se po třech letech pokouší reklamovat špatně opravené jižní křídlo Pražského hradu. Z listin plyne, že památkáři ještě v éře Pavlova předchůdce Zemana a jeho kancléře Mynáře vše schválili bez výhrad.

Článek

Tužka místo pantu, nedostatečný nátěr, uvolněné otevírací kličky, odpadávající olověné parapety přilepené oboustrannou lepicí páskou. Seznam závad značné části ze stovek historických oken jižního křídla nového královského paláce Hradu je dlouhý.

Přitom, jak už uvedly Seznam Zprávy, které soupis nedodělků a vad zmapovaly, oprava cenné historické stavby stála na sto milionů korun. A na opravu oken padla zhruba třetina rozpočtu.

„My jsme rozporovali nízkou kvalitu práce. Především řemeslného provedení, to bylo velmi špatné,“ tvrdil v únoru reportérům šéf hradních památkářů Petr Kroupa, který do funkce nastoupil v éře Miloše Zemana a dodnes na Hradě dohlíží například i na korunovační klenoty.

Seznam Zprávy však nyní získaly protokol z roku 2021, jímž tehdejší podřízení kancléře Vratislava Mynáře opravy převzali. A z toho vůbec neplyne, že by se Hrad jakkoliv proti závadám ohradil. „Bez připomínek,“ stojí v odpovídající kolonce listiny, pod níž jsou podepsáni nejen zástupci Správy Pražského hradu, ale také památkáři – ačkoli dnes úroveň prací napadají.

Původní odhalení Seznam Zpráv:

„Nic jsem nepřebíral“

Jak je možné, že se v roce 2021 nenašel na Hradě nikdo ze zodpovědných, kdo by proti úrovni prací protestoval, není jednoduché zjistit. Bývalý kancléř Vratislav Mynář s reportéry dlouhodobě nekomunikuje a na dotazy neodpověděl ani tentokrát.

Jediný manažer, který na Hradě dosud pracuje a na opravu měl dohlížet, je už zmíněný šéf tamních památkářů Petr Kroupa. Avšak od předávacího protokolu se distancuje. „Já jsem určitě nic nepřebíral,“ řekl. A jak je možné, že zaměstnanci Hradu mohli práce převzít „bez závad“? „To já nechápu,“ dodal vrchní hradní památkář.

Zároveň reportérům poskytl písemné vyjádření svého podřízeného Petra Měchury, který na stavbu započatou v roce 2019 chodil a zastupoval právě jeho úřad.

„Sám jsem byl přítomen řadě excesů při osazování a po zbourání lešení,“ uvádí sice tento úředník, ale odpovědnost za převzetí prací odmítá. „Žádný zástupce Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky jednotlivá okna nepřebíral, není to ani úkolem odboru,“ píše památkář Měchura. S tím, že nepředpokládá, že by oprava oken byla bez vad a nedodělků převzata. 

Seznam Zprávy však mají zmíněnou listinu z přebíracího řízení datovanou 10. září 2021 k dispozici. Jako zástupci objednatele jsou zde sice podepsáni pracovníci technického dozoru, listina má ale ještě další kolonku „ostatní účastníci řízení“. A v té je i Měchurovo jméno. I z prezenční listiny je patrné, že památkáři u přebírání opravy byli. A přesto se jejich přítomnost nepromítla do toho, že by Hrad požadoval jakékoliv dodělávky.

Foto: Seznam Zprávy

Bez připomínek, praví listina, na které jsou podepsáni i památkáři.

Hrad se pak do reklamace opravy oken pustil až téměř tři roky po dokončení stavby - už v éře nového prezidenta Petra Pavla.

A to přesto, že podle zaměstnanců Hradu, s nimiž po zárukou anonymity reportéři mluvili, byly závady na oknech zřejmé od začátku. „O poněkud zdlouhavém zahájení reklamace, a proč se samotná reklamace rozbíhá s takovým zpožděním (naštěstí však ještě v termínu), nám není nic známo,“ dodal ve vyjádření Měchura.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pohled na areál Pražského hradu. Jižní křídlo „vykukuje“ pod katedrálou sv. Víta.

Firma mlčí

Reportéři se také pokoušeli získat vyjádření zhotovitele - firmy Pracom, která práce vedla. Jednatel firmy Jan Munzar minulý pátek Seznam Zprávám sdělil, že je pryč a aktuální informace o stavu reklamace nemá. Slíbil ale zprostředkovat vyjádření kolegy, jehož jméno je uvedeno na protokolu jako osoba hlavního stavbyvedoucího. Do vydání textu, ani přes písemné urgence, které si jednatel přečetl, však žádné vyjádření nepřišlo.

Hrad nyní čeká, jak na předložené závady Pracom zareaguje. Firma se momentálně se stavem oken seznamuje. Pak čeká prezidentskou kancelář výzva – zajistit opravu oken, za kterými zčásti úřaduje i Petr Pavel. A to tak, aby to nenarušilo provoz prezidentského úřadu.

„Po kompletním seznámení zhotovitele s reklamovanými vadami bude následně dohodnut postup odstraňování vad v návaznosti na nepřetržitý provoz areálu Pražského hradu a protokolárních akcí,“ uvedla mluvčí Hradu Eva Hromádková, která se zároveň dušuje, že opravu závad zaplatí soukromá firma a hradní rozpočet to další peníze stát nebude.

Firma Pracom v době, kdy vládl Miloš Zeman, dostala od Hradu podle registru smluv i jiné zakázky za dalších více než sto milionů.

Zakázku na opravu jižního křídla pak vyhrála díky nižší ceně, a to v soutěži, do níž se přihlásila jen jedna další firma. Šlo o společnost Avers, která v minulosti sponzorovala 300 tisíci „prezidentskou“ Stranu práv občanů Zemanovci a na Hradě dříve získala zakázku na opravu jedné z tamních restaurací.

Seznam Zprávy také popsaly, jak Avers díky slibu, že dodá unikátní dřevo, vyhrála práce za desítky milionů v katedrále sv. Víta vypsané v poslední den Zemanova mandátu. Dřevo pak měsíce dodat nedokázala.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Doporučované