Hlavní obsah

Advokátka Hrdá končí ve spolku na obranu obětí domácího násilí

Foto: Seznam Zprávy

Advokátka Lucie Hrdá u soudu, kde zastupovala soudce Romana Švaňhala.

Spolku Bez trestu se nelíbila role advokátky Lucie Hrdé v případu jejího klienta, soudce Romana Švaňhala obžalovaného z týrání partnerky. Advokátka oznámila, že spolek, který bojuje proti zlehčování domácího násilí, opustila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případ soudce Romana Švaňhala souzeného za týrání partnerky a za její křivé obvinění má dohru: soudcova obhájkyně a aktivistka Lucie Hrdá opustila spolek Bez trestu, který bojuje proti zlehčování domácího násilí.

Spolek i Lucie Hrdá, která se dosud profilovala jako bojovnice proti sexuálnímu i domácímu násilí, uvedly, že se rozchází „po vzájemné dohodě“.

„Role Lucie Hrdé v kauze soudce Švaňhala se ukázala jako neslučitelná s hodnotami spolku,“ stojí v tiskové zprávě spolku Bez trestu. „Neztotožňujeme se se způsobem obhajoby, ani s následným komentářem, že by se snad nemělo jednat o násilníka. Taková komunikace je sama o sobě zlehčováním násilí a neslučuje se s hodnotami Bez trestu,“ dodává organizace.

Na roli advokátky Hrdé ve Švaňhalově kauze upozornila investigativní minisérie Spravedlnost tyrana, kterou Seznam Zprávy publikovaly předminulý týden. Od té chvíle čelila Lucie Hrdá kritice.

Redakce žádala advokátku o rozhovor. Odmítla, na sociálních sítích však případ částečně komentovala. „Máme stále No comment,“ reagovala. Odmítla rovněž mluvit i o obecném rozměru kauzy a postavení obhájce v takových případech.

Že spolek Bez trestu opouští, potvrdila Lucie Hrdá na sociální síti X. „Budu i nadále podporovat oběti a neziskový sektor, který o mé znalosti bude stát, a bojovat proti systému, který jde proti nim,“ dodala.

Podcast Spravedlnost tyrana poukázal na to, že dva soudy odsoudily soudce Švaňhala za to, že týral svou partnerku. Nejvyšší soud ho ale zprostil. Nezpochybnil přitom, že je tyranem. Konstatoval však, že intenzita jeho útoků a hulvátství nebyla natolik vysoká, aby šlo o trestný čin. Podle soudu šlo jen o přestupek.

Předminulý týden byl navíc Švaňhal odsouzen, byť nepravomocně, za to, že svou partnerku ještě křivě obvinil. Navzdory tomuto zatím nepravomocnému rozsudku však Ministerstvo spravedlnosti neuvažuje, že by tohoto soudce dočasně postavilo mimo službu, aby nemohl soudit.

Soudce Švaňhal se proti rozsudku, podle něhož byl za křivé obvinění odsouzen k zaplacení peněžitého trestu, odvolal, a tak se případem bude zabývat krajský soud. Při svém odchodu ze soudní síně minulý týden se odmítl k rozsudku vyjádřit.

Související témata:

Doporučované