Hlavní obsah

Justiční odbory po setkání s ministrem nevylučují další stávku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Plánované navýšení platů označily odbory za nedostačující. Na další vyjednávání ministerstva čekat nehodlají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představitelky justičních odborů nevyloučily po pondělním setkání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) další stávku zaměstnanců soudů. Plánované navýšení platů od příštího roku označily za nedostačující, justiční pracovníci podle nich zůstanou 5000 až 6000 korun pod průměrem ve veřejné správě. O dalším postupu se odborářky chtějí v následujících dnech poradit s kolegy z jednotlivých soudů.

„Na ničem konkrétním jsme se nedohodli, stávková pohotovost trvá,“ řekla ČTK a Českému rozhlasu po jednání předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová. „To, co jsme tam slyšeli, nám vůbec nestačí. Nějaké navýšení tam je, ale je to minimální,“ přidala se místopředsedkyně Marie Šafrová. „Myslíme si, že pan ministr se asi i snažil, ale částku na navýšení mu vyloženě zamítli,“ doplnila.

Ministerstvo podle odborářek doufá v to, že se mu ještě do návrhu státního rozpočtu podaří prosadit určité změny, odbory ale na další vývoj vyjednávání vyčkávat nebudou. „Budeme čekat na odezvu kolegů. Myslím si, že tam bude velká rozhořčenost. Pak se rozhodneme, co dál –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jestli bude stávka, nebo ne,“ řekla Šafrová. V červnu odbory varovaly, že pokud se dohoda s ministerstvem nepodaří, mohl by být protest vícedenní.

Odbory usilují vedle navýšení platů také o změnu systému odměňování justičních zaměstnanců a o vytvoření speciálních platových tabulek. „Uznávám, že práce třeba zaměstnanců škol –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kuchařek nebo uklízeček –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je těžká, ale s prací zaměstnanců soudů se vůbec nedá porovnávat,“ poznamenala k tomu Pospíšilová. K tabulkám se na ministerstvu přes léto dvakrát sešla pracovní skupina, její činnost už ale podle odborů pokračovat nebude, protože to v tuto chvíli nemá smysl. „Myslím, že s touhle vládou se nám nepodaří systém změnit. Lze tam udělat jiné kroky, které se ale odvíjejí od objemu peněz, které ministerstvo dostane,“ řekla Šafrová.

Zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního stávkovali za vyšší platy 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci museli dohnat v následujících dnech. Soudy kvůli nedostatku personálu zrušily řadu naplánovaných jednání. Některé soudní budovy, včetně podatelen a infocenter, zůstaly zcela uzavřeny, jinde provoz fungoval v omezeném režimu. V neodkladných případech někde zapisovatelky zastupovali soudci.

Na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě poukazují i představitelé justice. Skutečný průměrný plat justičního personálu byl loni 36 916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43 341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že zaměstnanci nemají peníze na obstarání životních potřeb.

Související témata:

Doporučované