Hlavní obsah

Z tragické střelby na FF UK vyplývá řada výzev a práce, míní Rakušan

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Ministr vnitra Vít Rakušan stojí za výkonem policie při zásahu na filozofické fakultě. Zároveň přiznal, že na některých výtkách k její práci je potřeba zapracovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nešlo střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy žádnou změnou policejní akce zabránit. Zástupci policie na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny nicméně přiznali, že je potřeba do budoucna zlepšit komunikaci i analytickou práci.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je jeho politickou odpovědností, aby se doporučení Generální inspekce bezpečnostních sborů uplatnila. Z tragické události podle něj vyplývá pro policii řada výzev.

„Je tu celá řada dalších věcí, které mohu jmenovat – pravidelné cvičení na aktivního střelce, metodická skupina, proúkolování univerzit, mapové podklady, které musí mít policie v případě měkkých cílů k dispozici,“ uvedl v nedělním diskuzním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Dodal, že do budoucna se například propojí zdravotnické registry s těmi zbraňovými, což už je schváleno v legislativě.

Vedle vyhodnocení zásahu policie se diskuze dotkla i tématu bezpečnosti v Evropě a České republice v souvislosti s válkou na Ukrajině a hybridní válkou, kterou Rusko vede. „Mapujeme desítky útoků na naše systémy během jednoho týdne,“ přiblížil Rakušan s tím, že je Rusko rizikem pro naši zemi.

Zároveň dodal, že se Rusko nebrání ani útokům na cizím území. Narážel na Jihoafričana, který je obviněný z terorismu a série žhářských útoků v evropských zemích.

V diskuzi v televizi Nova se ministr vnitra utkal s předsedkyní komunistů Kateřinou Konečnou, která ho v souvislosti s postupem policie při zásahu na fakultě vyzvala k rezignaci. „Jste srab, jiný ministr by už dávno odstoupil, je to vaše odpovědnost,“ prohlásila. Kritizovala i vánoční večírek ministerstva práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který probíhal ve chvíli, kdy vrah na fakultě střílel.

Doporučované