Hlavní obsah

Energie a reinkarnace z habsburské rodiny. Aktivity soudce řeší Vrchní soud

Foto: Facebooková stránka FARMA TINA, SZ

Spolek Šalamoun si v dopise ministru Blažkovi stěžoval na soudce Radka Hartmanna.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dostal otevřený dopis, který poukazuje na aktivity některých soudců. Výtky se týkají především Vrchního soudu v Praze, ten pochybení soudců odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudce a předseda trestního senátu Radek Hartmann spolu se svou ženou například otevřeně mluví o minulých životech a reinkarnaci jeho manželky v habsburskou císařovnu Sisi. Vyplývá to z videa na YouTube, kde o reinkarnaci Hartmann a jeho manželka Kristýna hovoří.

Podle Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, který otevřený dopis ministru Blažkovi zaslal, jsou takové aktivity za hranou.

„Aby takový člověk dělal soudce, je podle nás už moc,“ říká Václav Peričevič ze spolku Šalamoun. Dopis, který má podtitul ‚Bez důvěry v justici není právní stát‘, zmiňuje také další pochybení soudce Hartmanna, který měl mimo jiné vyzradit své manželce v rozporu se zákonem informace o probíhajícím trestním řízení. Nadto Hartmann spolu s ženou veřejně nabízejí provádění reinkarnací dalším párům.

„Samozřejmě za úplatu,“ doplňuje Peričevič.

Soudcova manželka Kristýna Hartmannová také na svých webech tinatv.cz nebo farmatina.cz, kde se zabývá mimo jiné astrologií nebo ‚projekty s energií‘, uveřejňuje adresu, kde s manželem žijí, což je podle spolku u člověka, který může jako předseda trestního senátu udělovat až doživotní tresty, krajně nezodpovědné.

„Neuniklo nám, že tento Franz Josef (JUDr. Radek Hartmann) brojí ve své publikační činnosti ve veřejném prostoru proti supermarketům, kdy na konci článku je žádost o příspěvek k vystavění permakulturní farmy na Vysočině. Nepovažujeme za zcela vhodné uvádět adresu, kterou tento předseda senátu, totiž reinkarnovaný Franz Josef, veřejně uvádí,“ píše spolek v dopise ministrovi.

Jde o dezinterpretaci, tvrdí Vrchní soud

Ministr spravedlnosti se s dopisem podle informací Seznam Zpráv seznámil, podrobnější ale být nechce. „Příslušný odbor se dopisem zabývá jako každým podobným podnětem a bude zkoumat, zda podání obsahuje skutečnosti zakládající kárnou odpovědnost některého soudce,“ napsal redakci Blažek a s dalšími informacemi se odkázal na tiskového mluvčího ministerstva. Mluvčí resortu Vladimír Řepka redakci pouze potvrdil, že ministerstvo podnět dostalo a v příštích dnech ho bude řešit.

Seznam Zprávy se snažily kontaktovat i soudce Hartmanna a jeho ženu, do vydání článku se to ale nepovedlo.

Dokumentem se už ale mezitím zabývá Vrchní soud v Praze. V pondělí proběhla schůzka mezi vedením Vrchního soudu a soudcem Hartmannem k projednání tvrzení obsažených v otevřeném dopisu spolku Šalamoun. Hartmann byl podle informací Seznam Zpráv s obsahem dopisu konfrontován předsedou soudu a místopředsedou trestního úseku Janem Sváčkem.

„Stěžejní vytýkanou informaci obsaženou v dopise spolku Šalamoun - že JUDr. Hartmann se má považovat za reinkarnaci Franze Josefa – již v tuto chvíli můžeme na základě komunikace s JUDr. Hartmannem rozhodně vyloučit, jedná se o dezinterpretaci výroků jeho manželky v rámci jejího podcastu, který se věnuje partnerskému koučinku,“ uvedl redakci Vít Tomáš Vatra, mluvčí Vrchního soudu v Praze.

Mluvčí také vyvrátil spekulace o tom, že by Hartmann využíval veřejnou funkci k finančnímu prospěchu. „Jeho aktivita se zatím jeví jako sporadická a fakticky anonymní podpora aktivit jeho manželky,“ informoval Vatra.

I tak ale nebude mít soudce Hartmann klid, jeho příspěvky na sociálních sítích a majetkové zapojení do byznysu jeho ženy bude podle Vatry předmětem dalšího šetření. Vrchní soud se bude podle mluvčího ohlížet na zákonné i etické požadavky, na zdrženlivost soudců, na zachování důstojnosti soudcovské funkce a na ochranu důvěry veřejnosti v nezávislé a nestranné rozhodování soudů.

Přísnější podmínky pro soudce?

Spolek Šalamoun chce Blažka zaslaným dopisem pobídnout k tomu, aby se do budoucna zamyslel nad výběrem soudců a jejich morální či jinou integritou. Upozorňuje na fakt, že posuzování podmínky bezúhonnosti kandidátů na funkci soudce je méně přísnější než například v případě uchazečů o zápis do seznamu advokátů nebo u pedagogických pracovníků.

„Mimo prvotního posouzení duševního stavu kandidáta na funkci soudce nedochází v následných letech vůbec k žádnému přezkumu vývoje osobnosti soudce, nedochází k dalšímu systematickému vzdělávání soudců a často po letech praxe vidíme jejich naprosté odtržení od reality,“ píše se v dopise.

Spolek zmiňuje také problémy dalších soudců pražského Vrchního soudu, konkrétně Ivana Elischera a Zdeňka Sováka, proti kterým je vedeno trestní řízení a jsou obžalováni z korupce. Spolku vadí také osoba Roberta Fremra, který se loni vzdal nominace na ústavního soudce kvůli některým svým předlistopadovým verdiktům. Spolek také uvádí, že jeden –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nejmenovaný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ předseda trestního senátu, chodí do práce ‚pod vlivem‘.

Podle mluvčího Vatry Vrchní soud v případě dvou obžalovaných soudců ctí presumpci nevinny. „Vrchní soud v Praze bere tyto kauzy velmi vážně, vnímá jimi způsobenou reputační újmu a poskytuje orgánům činným v trestním řízení veškerou potřebnou součinnost,“ sdělil mluvčí. K soudci a alkoholu se vyjádřit nechtěl.

Doporučované