Hlavní obsah

Co dělají horka se spánkem. Vedro je nebezpečnější pro starší a nemocné

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Ideální teplotou pro spánek je 18 stupňů Celsia. Při 30 stupních už se tělo špatně v noci ochlazuje.

Článek

Noc na neděli byla jednou z nejteplejších v historii Česka. V některých oblastech teploty neklesly pod 25 stupňů Celsia. Jak zvýšit kvalitu spánku v takových podmínkách a co všechno hrozí, popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy praktický lékař Cyril Mucha.

Jaká je ideální teplota pro spánek? Liší se u jednotlivých lidí s ohledem na věk či zdravotní stav?

Obecně se udává, že ideální teplota v ložnici je 18 stupňů Celsia, u většiny lidí se to neliší. Samozřejmě u lidí, kteří jsou starší nebo nemocní, a u malých dětí tělo při odchylce od ideálu hůře zvládá vyrovnávání teplot.

Kdy už je noční teplota kritická?

Nelze přesně říct, co je kritická teplota, hodně záleží na tom, jak je člověk trénovaný a v jaké je fyzické a psychické kondici. Pokud se teplota výrazně blíží 30 stupňům nebo je dokonce přesáhne, tak se tělo není schopné bez výrazného pocení efektivně ochlazovat, což může být při spánku problematické.

Co se s tělem děje, pokud člověk spí v příliš vysokých teplotách?

V těle existuje takzvané jádro – je to oblast zhruba v okolí hrudníku, kde se nachází plíce a další důležité orgány, které se snaží udržovat stabilní teplotu, aby dobře fungovala například srdeční činnost a okysličování plic. Tyto funkce zajišťují homeopatické procesy, které teplotu regulují tak, aby byla co nejoptimálnější.

Pokud se teplota výrazně odlišuje, ať už směrem nahoru, nebo dolu, je pro jádro náročnější udržet se v optimálním stavu. Po selhání vyrovnávacích mechanismů se tělo začne přehřívat a v extrémním případě může dojít ke kolapsu, srdeční arytmii a v krajním případě i k úmrtí.

Jak vysoké teploty ovlivňují kvalitu spánku a regeneraci těla?

Srdce a ostatní orgány v noci „odpočívají“ a fungují v klidovém režimu. V poslední době se ukázalo, že je ideální, pokud krevní tlak při spánku klesne alespoň o deset procent. Ve chvíli, kdy se musí zapojit vyrovnávací mechanismy a srdce musí pracovat na vyšší výkon, aby tělo udržely v optimálním stavu, je odpočinek méně intenzivní a může se stát, že se člověk probudí unavenější, než byl večer.

Komplikace pro děti a seniory

Mohou mít horké noci negativní dopady i na mladého, zdravého člověka?

Mladý a zdravý člověk by měl podobné situace zvládat bez větších problémů. Spánek pro něj může být méně příjemný a na jeho tělo je kladen větší nárok, takže může být po ránu unavenější, ale vyšší teploty by měl bez většího problému zvládat.

Pro koho může být spánek ve vysokých teplotách nebezpečný?

Především pro věkově okrajové skupiny, jako jsou malé děti do dvou let a senioři od 65 až 70 let a výše. Záleží ale i na zdravotním stavu – zdravý sedmdesátník může vysoké teploty snášet lépe než nemocný šedesátník. Záleží na kombinaci fyzické zdatnosti, věku a zdravotního stavu.

Z onemocnění má na komplikace při spánku v horku vliv především obezita. Náročný může být i pro lidi trpící poruchami štítné žlázy, zejména její hyperfunkcí, při které se může organismus přehřívat i v běžných situacích. V ohrožení mohou být také lidé trpící onemocněními srdce nebo ve stavech po infarktu.

K jakým zdravotním komplikacím může dojít? Mohou být dlouhodobé?

K dlouhodobým zdravotním problémům při nočním přehřátí většinou nedochází. Pokud dojde pouze ke krátkodobému přehřátí a druhý den se ochladí, poškození bývá napravitelné a tělo se vrátí do původního stavu. Důležité je však dbát na pitný režim, při jeho zanedbání může dojít k selhání ledvin.

Jaký je ideální způsob, jak se během horkých nocí ochladit?

Pacientům vždy doporučuji učinit předběžná opatření – když si v noci všimnete, že je v ložnici vedro, je už pozdě. Dobré je místnost zatemnit a větrat jenom ráno a večer. Pocit proudění vzduchu při větrání může být zavádějící, člověk má sice pocit, že se ochlazuje, ale do místnosti mu přitom proudí vedro z venku. Žaluzie a záclony je nejlepší mít co nejblíže vedru, tedy před okny nebo mezi nimi. Záclony lze na noc také navlhčit. Pozor si také dejte na to, co jíte večer, organismus se totiž může přehřívat při trávení těžkých jídel.

Na spaní byste si měli vzít lehké, nejlépe bavlněné oblečení, vyhněte se syntetickým materiálům. Přikrýt se můžete prostěradlem, pro chladivý efekt jej můžete večer vložit do lednice nebo do mrazáku. Možné je i využít větráky a klimatizace, ty však nesmí člověka ochlazovat moc. Ideální rozdíl teploty mezi vnitřkem a vnějškem je pět stupňů.

Může mít spaní s klimatizací nebo větrákem negativní dopad na zdraví?

Při použití klimatizace a větráku je třeba dávat pozor na jev, kterému se říká pocitová teplota. Lidem totiž může přijít teplota v klimatizovaném pokoji ideální, i když je příliš nízká. Poté k nám přichází s nachlazením, suchým kašlem a angínami. Mnohem lepší jsou stropní větráky, které vzduch pouze víří, nebo klimatizace, které vzduch nefoukají.

Spánek na dovolené

Mnoho Čechů vyráží na dovolené do oblastí, kde jsou vysoké noční teploty normální. Jak lze řešit spánek v tomto případě?

Je třeba počítat s tím, že cestování je velká psychická a fyzická zátěž, což si mnoho turistů neuvědomuje. Každý by si měl nejprve položit otázku, zda mu cesta do takto horké oblasti v tomto období opravdu stojí za to. V těchto zemích klimatizace patří ke standardní výbavě hotelů, takže teplota v pokojích může být příjemnější, než je tady. Stále je však třeba mít na paměti rizika s klimatizací spojená. Pozor si musíte dát také na příliš vysoké teplotní rozdíly mezi venkovní a vnitřní teplotou.

Jak často řešíte problémy spojené se spánkem ve vedru? Co pacientům doporučujete?

Podobné problémy řeším v toto období na denní bázi. K vysokým teplotám se přidává nespavost, podrážděnost i problémy spojené s chronickými chorobami. Lidé přichází s tím, že se cítí unavení a zhoršují se jim další zdravotní problémy, což je sekundárním efektem nevyspalosti.

Prvním krokem je poučit pacienta o preventivních opatřeních, která jeho kvalitu spánku zvýší. Musím se také snažit kompenzovat jeho základní onemocnění. V těchto případech občas doporučuji i krátkodobé prášky na spaní, které jinak nemám příliš v lásce.

Související témata:

Doporučované