Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Hladík: Na Jesenicku budou v zimě bez plynu tisíce odběratelů, stát pomůže

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Povodně v Kociánově u Loučné nad Desnou, 14. září. Snímek je ilustrační.

Podle ministra Hladíka je nutné vyřešit zvýšené náklady domácností a firem na pořízení elektrických topidel. Namístě je opatrnost, aby to při větším zapojení elektrických topných těles ustála rozvodná soustava, řekl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Jesenicku poničeném záplavami budou v zimě bez plynu tisíce odběratelů z domácností i firem, povodeň v tomto horském okrese před dvěma týdny poničila desítky kilometrů plynového potrubí.

Stát tam podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) pomůže zajistit náhradní řešení. V úvahu připadá provizorní zásobování plynem či větší využití elektrických přímotopů při vytápění. Problémy budou například v Jeseníku, kde je před příchodem zimy bez přívodu plynu i sídliště.

„My už teď víme, že několika tisícům odběrných míst (na Jesenicku) v zimě plyn nepoteče. Hledáme proto jako stát alternativní řešení pro tyto lidi a podnikatele,“ uvedl Hladík. Připomněl, že plyn je důležitý nejen pro vytápění domácností, ale na jeho dodávkách je závislá i řada jesenických firem. „Opravdu jsou to desítky kilometrů (plynového) potrubí, které tady chybí, a není technicky možné do zimních měsíců toto (opravu) zajistit,“ řekl Hladík.

Situaci by podle něj mohla být provizorně vyřešena pomocí elektrických přímotopů a možná i lokálních dodávek zemního plynu prostřednictvím menších zásobníků. „To je věc, o které se budeme teprve bavit, jestli je to vůbec možné. Jestliže tady máme bytové domy a sídliště, kam není možné plyn teď dovést, ale všechny technologie tam jsou a topit by se mohlo, tak řešení, která vidíme v podhorských a horských oblastech v Rakousku, by mohla být dočasným způsobem i v České republice. Odvážíme si to jako úkol a samozřejmě se s kolegy z Ministerstva průmyslu a obchodu a distribučních firem pokusíme najít řešení i tak, abychom snížili počet odběrných míst, kde nepoteče zemní plyn,“ řekl Hladík.

Doporučované