Hlavní obsah

Hasiči po tragickém požáru v Mostu kontrolují hospody. Co pátá, to pokuta

Foto: Radek Vebr, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek, plynový tepelný zářič.

Po tragickém požáru v mostecké restauraci U Kojota zahájili hasiči druhé kolo kontrol restaurací. Hlídají únikové cesty či správné použití plynových ohřívačů. Chtěli by pravomoc zastavit provoz podniku při zjištění nedostatků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První fáze kontrol odstartovala po lednové události v Mostě, kde vznikl požár od převrženého hořáku na zastřešené zahrádce. Zahynulo sedm lidí. Hasiči spolupracovali se stavebními úřady, které zařízení ke kontrole vytipovávaly a prověřovaly. „K 1. březnu jsme v těchto zařízeních realizovali 163 kontrol, z toho 32 kontrol odhalilo nedostatky a celková výše uložených pokut je 47 tisíc korun,“ upozornila mluvčí hasičů Klára Ochmanová.

Kontroly jsou plošné a týkají se restaurací včetně právě zastřešených teras a předzahrádek.

„Nyní zahajujeme druhou fázi celorepublikových kontrol restauračních zařízení z vlastní iniciativy. Zaměřujeme se zejména na legalitu stavby, únikové cesty, a také dodržování návodů výrobce především u tepelných plynových ohřívačů,“ doplňuje Ochmanová.

Hasičům by podle nich usnadnilo činnost, kdyby získali pravomoc zavřít provozovnu v okamžiku, kdy při kontrole zjistí zásadní nedostatky. Ochmanová to vysvětluje tím, že následné námitky a odvolání od majitelů staveb podporují bezpečnostní riziko.

„U objektů, kde se nachází velké množství lidí nebo hrozí specifická rizika, se kontroly opakují už po třech až pěti letech,“ poukázala Ochmanová. Mezi tyto budovy patří nemocnice, velká obchodní centra, kulturní památky, nebo také některé výrobní a průmyslové objekty.

Současně ale hasiči upozorňují, že chybí lidé, kteří by se kontrolám věnovali. Sbor jich má k dispozici pro celou republiku jen zhruba dvě stovky.

Doporučované