Hlavní obsah

Grolich mohl být podle Jurečky posilou, sám bude kandidaturu řešit v týdnu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se ještě nevyjádřil k další budoucnosti v čele strany. Rozhodnutí, zda se o post bude znovu ucházet, chce řešit ve čtvrtek na jednání celostátního výboru. Nové vedení lidovci zvolí v půlce října.

Článek

Zapojení hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha do celostátního vedení lidovců mohlo být podle předsedy lidovců Mariana Jurečky pro KDU-ČSL zásadní posilou. Grolich v pondělí oznámil, že na sjezdu v Olomouci za dva týdny nebude kandidovat na předsedu strany, jak chtěla část spolustraníků s odkazem na jeho dobrý výsledek v krajských volbách.

„Rozhodnutí Jana Grolicha chápu, byť pro celostátní vedení lidovců by jeho zapojení mohlo být zásadní posilou. Nejdříve budu o svém rozhodnutí informovat dovnitř strany a následně i širokou veřejnost, počítám s touto diskuzí na jednání celostátního výboru tento týden,“ napsal Jurečka ČTK.

Místopředsedkyně strany Šárka Jelínková ČTK řekla, že Grolichovo rozhodnutí respektuje a zároveň mu politicky i lidsky rozumí. „Myslím si, že jeho čas ve vedení strany ještě přijde,“ uvedla. Na dotaz ohledně dalšího směřování lidovců uvedla, že pro příští sněmovní volby míří k pokračování spolupráce v projektu Spolu a ona tento směr vítá.

„Vnímám ve straně velkou touhu po změnách ve vedení a to se promítá i do mého uvažování k dalšímu případnému působení ve vedení strany. V každém případě považuji za nezbytné, aby vedení lidovců bylo zastoupeno také ženami,“ uvedla ke svému dalšímu působení politička, která před dvěma lety neobhájila senátorský mandát.

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška by bylo technicky velmi obtížné vést vládní stranu z pozice hejtmana Jihomoravského kraje, na což poukázal sám Grolich. KDU-ČSL podle něj potřebuje zásadní změnu. „Musí se naučit znovu oslovit voliče, kteří od nás utekli k jiným stranám. Změna se musí udát na základech moderního konzervatismu a sociálně-tržní politiky,“ uvedl. Diskuzi o své případné kandidatuře do čela strany považuje za předčasnou, dokud svůj záměr neoznámí současný předseda.

Nominaci do čela lidovců od silné jihomoravské organizace v pondělí získal expředseda strany, ministr zemědělství Marek Výborný. Už v pondělí na síti X uvedl, že se chce k případné kandidatuře vyjádřit za několik dní. Zodpovědnosti za stranu se nezříká.

Počátkem února Jurečka uvedl, že nebude na podzim obhajovat post předsedy lidovců, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Europoslance získala strana jediného. Jihomoravským hejtmanem zůstane po krajských volbách Grolich. V senátních volbách lidovci obhájili dva dosavadní posty.

Doporučované