Hlavní obsah

Fialovu autogramiádu narušili propalestinští aktivisté

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Český premiér Petr Fiala na ilustrační fotografii z kongresu ODS.

Premiér musel přerušit autogramiádu v knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí. Aktivisté na akci křičeli, že se stydí za svoji vládu a že Izrael v Pásmu Gazy uskutečňuje politiku genocidy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik propalestinských aktivistů v pondělí vpodvečer narušilo autogramiádu premiéra Petra Fialy (ODS) k jeho nové knize. Předseda vlády musel kvůli nepřetržitému křiku demonstrantů přerušit svoje úvodní vystoupení, někteří účastníci akce se s hlasitými odpůrci vlády přeli.

Plánovaný program se kvůli protestujícím rozpadl, premiér namísto plánované diskuze přešel rovnou k podepisování knih. Po skončení akce uvedl, že protesty sice patří k demokracii, ale zrovna v knihkupectví mohli aktivisté využít nabídnutý prostor k diskuzi.

Autogramiádu, která se konala v kavárně knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí, zahájil jeden z editorů představované knihy s názvem Vládnutí v čase krizí 2022–2023 František Mikš, který pohovořil například o premiérově vztahu ke knihám. Na něj měl navázat sám Fiala a publikaci představit, k tomu se už ale kvůli aktivistům nedostal.

Odpůrců vlády na akci dorazilo jen několik, byli však hlasití. Dopředu k premiérovi se přes lidi, kteří nevelkou kavárnu zaplnili, nedostali, jen nahlas křičeli. Jedna aktivistka nejprve téměř čtvrt hodiny velmi výrazným hlasem směrem k premiérovi křičela kritické výroky o postupu Izraele v Gaze a podpoře české vlády izraelskému státu. Následně ji vystřídal podobně hlasitý kolega.

Aktivisté na premiéra volali například to, že se stydí za svoji vládu a že Izrael v Pásmu Gazy uskutečňuje politiku genocidy. Skandovali také hesla jako „Free Free Palestine!“ (Osvoboďte Palestinu) nebo „From the river to the sea, Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná).

Fiala, který se v momentě přerušení chystal představit svoji knihu, se nejprve pokoušel počkat, až aktivisté skončí, poté na ně nějak reagovat, obojí bez úspěchu. Nakonec svoji řeč přerušil a přešel rovnou k autogramiádě. Policisté i členové premiérovy ochranky na místě byli, ale s ohledem na to, že nenastaly žádné fyzické konflikty, nezasáhli.

„Myslím, že k demokracii samozřejmě patří protesty, ale tohle je knihkupectví Academia, tedy prostor, který by spíš přál diskuzi. Tak je škoda, že (aktivisté) té možnosti nevyužili,“ řekl premiér po dokončení autogramiády. Dodal, že podobné vyhrocené formy protestu podle něj spíše nepřispívají tomu, co by společnost potřebovala, což je schopnost kultivovaně diskutovat a vzájemně si naslouchat.

Akce se konala k představení publikace, ve které premiér prostřednictvím projevů, článků a dalších veřejných vystoupení zachycuje první dva roky nynější koaliční vlády Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN. V textech, kterých čtenář na zhruba 450 stránkách najde přes šedesát, se Fiala zabývá krizemi posledních let a dalšími tématy české i mezinárodní politiky.

Související témata:
Autogramiáda

Doporučované