Hlavní obsah

Fiala odeslal na Hrad návrh na jmenování Vlčka a Kulhánka ministry

Foto: Profimedia.cz

Petr Kulhánek bude ministrem pro místní rozvoj.

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) odeslal na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka (STAN) ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (za STAN) ministrem pro místní rozvoj.

Článek

Prezident Petr Pavel by podle dřívějšího vyjádření předsedy vlády mohl nové ministry jmenovat v úterý dopoledne. Hrad informoval, že Pavel se s kandidáty ještě v pondělí dopoledne sejde.

Úkolem Petra Kulhánka, příštího ministra pro místní rozvoj, podle premiéra Petra Fialy bude dát do pořádku digitalizaci stavebního řízení. Předseda vlády to uvedl po jejich dopolední schůzce. Kulhánka čeká také spolupráce s obcemi na odstranění povodňových škod.

Kromě toho nového ministra pro místní rozvoj čeká i nastartování výstavby dostupného bydlení.

Kulhánek po zhruba čtyřicetiminutové schůzce novinářům řekl, že předsedovi vlády představil své priority. „Kryjí se s tím, co požaduje,“ konstatoval.

„Musí také pracovat ve spolupráci s regiony a obcemi na odstraňování povodňových škod. Bavili jsme se také o přípravě nového programovacího období,“ uvedl premiér. S prezidentem by se měl Kulhánek setkat v pondělí, jmenovací akt je naplánován na úterý.

Kulhánek řekl, že se chystá vyjet do povodněmi zasažených krajů hned po svém jmenování. O digitalizaci stavebního řízení bude s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kteří převzali část kompetencí po odvolaném Ivanu Bartošovi (Piráti), jednat ještě dnes.

Zatím Kulhánek staví tým, který by si na ministerstvo chtěl přivést. Neví, kdy plně přebere problematickou digitalizaci stavebního řízení. Zřejmě se tak podle něj stane 16. října, kdy má Kupka seznámit kabinet s harmonogramem změn v digitalizaci stavebního řízení. Prezentovat podrobný plán pro zhruba roční mandát ohraničený sněmovními volbami plánuje končící hejtman po svém jmenování.

Funkce ministra pro místní rozvoj se uvolnila po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

Poslanec Vlček by měl ve vládě nahradit Jozefa Síkelu (STAN), který je na odchodu do Evropské komise. Má v ní zastávat portfolio mezinárodního partnerství.

Doporučované