Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Facebook zablokoval stránku organizace, která po povodni pomáhá v Zátoru

Foto: Obec Lichnov

Obec Zátor patří mezi povodněmi nejvíce zasažené obce v Moravskoslezském kraji.

Sociální síť Facebook zablokovala stránky neziskové organizace Regionální systém civilní ochrany ČR. To poměrně komplikuje pomoc povodněmi zasažené obci Zátor, které nezisková organizace pomáhá řešit následky povodní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nezisková organizace Regionální systém civilní ochrany ČR (RESCO), která po povodni pomáhá v Zátoru na Bruntálsku, se potýká s nečekaným problémem. Sociální síť Facebook zablokovala její stránku s odůvodněním, že se vydává za někoho jiného. Stránka má přitom stejný název od svého založení. Pro organizaci jde o důležitý komunikační kanál, který pro mnohé představuje jediný způsob komunikace. ČTK to dnes sdělil předseda představenstva RESCO Ondřej Bumba. Zátor patří v Moravskoslezském kraji mezi záplavami nejvíce zdevastované obce.

„Je to obrovský problém, v těchto chvílích je komunikace s postiženými kriticky důležitá, v obci nebyl dostupný mobilní signál, a byť se to každým dnem zlepšuje, pro mnohé to byl jediný způsob komunikace,“ uvedl Bumba. Hned se podle něj snažili kontaktovat technickou podporu Facebooku, po několika hodinách úsilí ale dostali jen nic neříkající automatické odpovědi.

Organizace v Zátoru vypomáhá s provozem krizového štábu obce a s vypořádáním se s následky povodně. Skupinu RESCO v Zátoru vede policista Martin Polák. Projekt RESCO vznikl po ničivém tornádu na Moravě před dvěma lety, kde Polák a další jeho spolupracovníci pomáhali.

RESCO samo vyzývá k obecné obezřetnosti, protože po mimořádných událostech se podle něj vždy objeví někdo, kdo se solidarity ostatních pokusí zneužít pro svůj prospěch. „Řešili jsme nespočet takových případů na Moravě po tornádu, nepochybně se tací najdou i teď, po povodních,“ uvedl Bumba.

Stránka organizace ale podle něj nepůsobila podezřele, nebyla založena přednedávnem, neměnila název ani na ní nebyla žádná jiná podobná aktivita. „Nedovedeme si vysvětlit, jak k tomu mohlo dojít, zda je to způsobené chybnými algoritmy Facebooku nebo někým, kdo naši stránku nahlašoval. Každopádně zablokování naší stránky nám výrazně komplikuje naši práci, kterou všichni děláme zdarma a ve svém volném čase. Situace nás mrzí o to více, že čas strávený jejím řešením jsme mohli strávit smysluplně, pomocí těm, kteří to teď nejvíce potřebují,“ uvedl Bumba.

Doporučované