Hlavní obsah

Dobrovolníkem při povodních: kde se přihlásit a jak účinně pomáhat

Foto: Lukáš Bastl

Dobrovolníci jsou třeba nejen během živelních katastrof, ale i ve dnech následujících po nich. Ilustrační foto.

V krizových situacích, jako jsou povodně, je výpomoc dobrovolníků často nezbytná a nenahraditelná. Přiložit ruku k dílu může každý, je však potřeba dodržet několik pravidel, aby byla intervence účinná a přispěla k dobru věci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Během povodní jsou dobrovolníci potřeba na stavění protipovodňových zábran, pytlování a nošení pytlů s pískem nebo pomoc při zatopení - například při vyklízení věcí ze sklepů. Je také možné nabídnout místo k přespání pro ty, kterým povodeň znemožnila zůstat ve svých domovech. Ve většině případů je však s dobrovolnictvím potřeba počkat, až bude situace bezpečná.

Po dobrovolnících bývá vysoká poptávka i v prvních dnech po živelní katastrofě. V případě záplav jsou potřební při mnoha činnostech, jako je odklízení trosek a naplavenin, vyklízení postižených domácností, úklidové práce nebo například otloukání omítek. Užiteční mohou být i při distribuci humanitární pomoci nebo „jen“ jako psychická podpora pro lidi, kterým povodeň zasáhla do života.

Síla dobrovolnictví se ukázala již při extrémních povodních v letech 1997 a 2002, v nedávných letech pak například po odstraňování následků ničivého tornáda na Moravě. Aby však byla dobrovolná pomoc účinná, je potřeba její efektivní organizování. Dobrovolník by také neměl nahrazovat práci profesionálů.

Jak se zapojit

Chcete-li se stát dobrovolníkem, informace najdete na stránkách Národního dobrovolnického centra nebo na webu jednotlivých organizací, které se do humanitární pomoci zapojují. Výzvy k pomoci na svých stránkách zveřejňují i samotné obce a místní samosprávy. Mezi jinými tak již učinili například ve středočeských Roztokách.

Do koordinace dobrovolníků se zapojují především tyto organizace:

Základní pravidla pro dobrovolníky

  • Nevolejte přímo starostům, vyhledejte oblastní koordinátory - v případě potřeby budou zřizována kontaktní místa a dobrovolnická centra, kde je možné se přihlásit.
  • Zaparkujte mimo obec či zasaženou oblast - silnice je třeba udržovat průjezdné pro těžkou techniku.
  • Dodržujte bezpečnostní zásady - při práci či pohybu v terénu buďte opatrní a neriskujte.
  • Používejte ochranné pomůcky, abyste předešli zbytečnému zranění či infekci. Jistota je vzít si vlastní, v místě jich může být nedostatek.
  • V prvních dnech po povodni jsou nejužitečnější především řemeslníci s vlastním vybavením. Ostatní dobrovolníci bývají nasazeni především na úklid.
  • Po práci se ideálně vraťte domů, nepočítejte s ubytováním - pokud je nutné v oblasti setrvat, informuje vás o tom koordinátor.

Pojištění pro dobrovolníky

Nepodceňujte riziko - díky organizaci Hestia je možné si u Hasičské vzájemné pojišťovny sjednat speciální pojištění pro dobrovolníky včetně pojistek odpovídajících zákonu o dobrovolné službě.

Jednotlivé varianty zahrnují pojištění pro případ úrazu, odpovědnosti za škodu způsobenou dobrovolníkovi i odpovědnost za škodu způsobenou organizaci dobrovolníkem. Lze ho sjednat dlouhodobě i krátkodobě třeba jen na jediný den. Více informací najdete na webových stránkách organizace Hestia.

Doporučované