Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Do Portálu občana přibyl před letní sezonou cestovatelský systém Drozd

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Portál občana nabízí podle ministra Ivana Bartoše přes 600 služeb, nyní k nim přibyl Drozd. Ilustrační fotografie.

Portál občana nabízí přes 600 služeb, aktuálně k nim přibyl cestovatelský systém Drozd. Formulář je v aplikaci složen z informací o cestovateli, údajů o pobytu v zahraničí a informací o spolucestujících a kontaktní osobě v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, přibyl cestovatelský systém Drozd, jenž poskytuje upozornění při pobytu v zahraničí. Na pondělní tiskové konferenci k zahájení letní turistické sezony to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (oba Piráti).

Portál občana nabízí podle Bartoše přes 600 služeb, nyní k nim přibyl Drozd. Práce na zařazení aplikace do portálu trvaly zhruba dva měsíce, integrace se všemi notifikacemi stála maximálně deset milionů korun, řekl vicepremiér pro digitalizaci na dotaz ČTK. Mobilní aplikaci Portál občana si od dubna dosud stáhlo zhruba 200 000 lidí, celkově portál využívá zhruba 1,5 milionu občanů, poznamenal Bartoš.

Mobilní verzi Portálu občana je možné si stáhnout v obchodech App Store a Google Play. Formulář cestovatelského systému Drozd je v aplikaci složen z informací o cestovateli, údajů o pobytu v zahraničí a informací o spolucestujících a kontaktní osobě v Česku. Na základě daných údajů Ministerstvo zahraničních věcí rozesílá e-maily, SMS zprávy a notifikace všem zaregistrovaným osobám.

„Význam systému Drozd se ukázal i během minulé turistické sezony, kdy lidé díky němu dostali včasné upozornění na požáry na ostrově Rhodos či v Turecku, spolu s krizovou linkou, na kterou se mohli obracet,“ dodal Bartoš.

Podle Lipavského se do Drozdu v loňské letní turistické sezoně zaregistrovalo přes 108 000 občanů. Letos se do konce května nejvíce hlásili cestující do Egypta, a to zhruba ve 4500 případech, dále do Turecka (téměř 1500), Británie (1100), Řecka (přes 1000) a Tuniska (téměř 1000).

Mobilní aplikace Portál občana

Od čtvrtka 18. dubna 2024 je v obchodech App Store pro iOS a Google Play pro Android ke stažení mobilní aplikace Portál občana, která nabízí stejné služby jako webová verze včetně správy datových schránek.

Doporučované