Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Deště zvedly hladiny řek. Úhlava je na třetím povodňovém stupni

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Meteorologové varují před silným deštěm v Plzeňském a Karlovarském kraji a v části krajů Ústeckého a Jihočeského. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Podle meteorologů napršelo za posledních 24 hodin kolem Železné Rudy a Prášil na Klatovsku i kolem 70 milimetrů srážek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vytrvalé deště zvedly v sobotu hladiny řek v Plzeňském kraji, nejdříve na Šumavě a v Pošumaví, během dne i na dalších místech regionu. Řeka Úhlava v Tajanově na Klatovsku stoupla večer na třetí povodňový stupeň. Na druhém povodňovém stupni byla ve 20:45 Radbuza ve Staňkově na Domažlicku a Úslava v Prádle na Plzeňsku. Ostružná v Kolinci na Klatovsku a Otava v Sušici mají první stupně.

Šumavské řeky už mírně klesají, Radbuza a Úhlava jsou ještě na pomalém vzestupu. Na odtoku z nádrže České údolí v Plzni má Radbuza první stupeň, první stupeň je také v Berounce v Plzni na Bílé Hoře. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle meteorologů napršelo za posledních 24 hodin kolem Železné Rudy a Prášil na Klatovsku i kolem 70 milimetrů srážek. Vážnější škody podle dostupných informací od hasičů voda nezpůsobila.

Krajští hasiči v souvislosti s počasím ukončili k 20:45 po celém kraji celkem 61 zásahů technické pomoci. Za sobotu podle průběžně aktualizované statistiky čtyřiadvacetkrát čerpali vodu, v 17 případech odstraňovali spadlý strom a sedmnáctkrát likvidovali nebezpečné stavy. „Výjezdů máme zvýšené množství, ale nejsou to vážné nebo ohrožující stavy,“ řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Tomáš Jarošík.

Hasiči podle něj například čerpají laguny na silnicích, v několika případech čerpali vodu ze zaplaveného sklepa či garáže. „Bylo to kolem dvou tří centimetrů vody, dramatičtější situace jsme zatím řešit nemuseli. V Tymákově u Plzně se voda z okolních polí dostala do stájí, kde byli koně. Dávalo se tam několik pytlů s pískem, aby se voda odklonila a neteklo to do stájí. Voda ve sklepě byla například v Ejpovicích nebo v Rokycanech,“ popsal.

Také na Klatovsku zasahovali podle řídicího důstojníka Patrika Soukupa zhruba v polovině případů preventivně. „Uvolňovali jsme propustky, toky a mostní konstrukce,“ řekl. Naplavený materiál pod mostem například odstraňovali v šumavském Rejštejně. Případů, kdy se voda dostala do objektů, byly na Klatovsku jednotky.

Kvůli stromu spadlému na trať u České Kubice na Domažlicku stála dopoledne dočasně doprava na trati do Německa do obce Furth im Wald, řekl ČTK mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Před stromem bezpečně zastavil mezinárodní expres.

„Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 milimetrů srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení,“ uvedli meteorologové dopoledne na síti X. V Hojsově Stráži spadlo 70,2 milimetru, v Prášilech 67 milimetrů, na Špičáku 62,3 milimetru.

Doporučované