Hlavní obsah

Čeští hasiči a záchranáři vyjeli do Athén na pomoc s lesními požáry

Foto: Hasičský záchranný sbor

Hasiči a záchranáři přijedou do Athén se čtyřmi desítkami automobilů včetně devíti cisteren. Ilustrační fotografie.

Do Athén by měli hasiči a záchranáři dorazit ve středu navečer. Z Česka vyrazily pouze pozemní jednotky, protože v Řecku je již dostatek letecké techniky. Na místě bude současný tým působit deset dní, poté jej vystřídá druhý.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Konvoj hasičů a záchranářů tvořený čtyřmi desítkami automobilů včetně devíti cisteren vyrazil v úterý v poledne z Podivína na Břeclavsku do Athén na pomoc s hašením lesních požárů. Na cestu se vydalo 64 hasičů, sedm záchranářů a čtyři technici, v koloně jede 31 technických vozidel s vybavením a devět cisteren, uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Cesta konvoje vede přes Maďarsko, Srbsko a Severní Makedonii. „Naplánovaný je dnes večer krátký odpočinek, abychom se všichni vyspali, a ve středu navečer očekáváme příjezd do Athén,“ konstatoval Kavka.

Řecká strana avizovala, že na místě je dostatek letecké techniky, proto z Česka vyrazily pouze pozemní jednotky. „Lesní požáry jsou specifické tím, že se většinou odehrávají v nepřístupném terénu. Jsme tedy vybavení na náročný pochod a dlouhodobý zásah. Důležité je spíš lehčí vybavení včetně hasicích vaků na záda, máme s sebou čtyřkolky s čerpadlem a 300litrovou nádrží,“ řekl ČTK Adam Tvrdík ze stanice Zruč nad Sázavou ze Středočeského kraje.

Hasiči jsou vybavení i zásobami vody, iontových nápojů či energetických tyčinek, aby mohli být v terénu nasazeni dlouhodobě. Na místě bude současný tým působit deset dní, poté jej vystřídá druhý.

Likvidovat požáry pomáhali čeští hasiči na začátku srpna také v Severní Makedonii a v červenci v Bulharsku. V Řecku, konkrétně na jeho severovýchodě, pomáhali hasit požár i před rokem.

Doporučované