Hlavní obsah

Český novinář Tomáš Vlach má kvůli článku zakázaný vstup na Ukrajinu

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

„Mohl jsem sklopit uši a smířit se s tím, ale to jsem nechtěl,“ říká Tomáš Vlach

Český novinář Tomáš Vlach přišel o akreditaci a byl mu udělen zákaz vstupu na území Ukrajiny minimálně na tři roky. Kyjev tak rozhodl v reakci na jeho článek o ukrajinském bojovníkovi z března roku 2023, píše server HlídacíPes.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Českému novináři Tomáši Vlachovi na Ukrajině odebrali novinářské akreditace. Do země má zakázaný vstup. Informuje o tom server HlídacíPes.

„Mohl jsem sklopit uši a smířit se s tím, ale to jsem nechtěl. Trvalo tři měsíce, než jsem se přes českou ambasádu v Kyjevě dozvěděl, že je to údajně kvůli jednomu článku, který jsem napsal pro Lidové noviny,“ řekl serveru novinář.

Zmíněný článek „Pro Rusko venkovský nacista, pro Ukrajinu nejlepší z nejlepších. Kdo byl legendární velitel Da Vinci?“, který vyšel loni v březnu, je portrétem ukrajinského bojovníka Dmytra Kocjubajla. Padl v březnu 2023 u Bachmutu a na jeho pohřeb přišly tisíce lidí. Mezi nimi byl také prezident Volodymyr Zelenskyj a tehdejší finská premiérka Sanna Marinová.

„Podle mne je ten text úplně v pořádku,“ říká Vlach. Z informací od české ambasády v Kyjevě je ale zřejmé, že podle Ukrajinců obsah „podporuje narativ agresora, kterým ospravedlňuje invazi na Ukrajinu, a může mít negativní vliv na reputaci Ukrajiny a na snížení podpory Ukrajiny ze strany mezinárodního společenství“.

Na Vlachovu stranu se postavily dvě desítky českých novinářů, kteří se na konci dubna dopisem obrátili na náměstka ukrajinského ministra zahraničí a bývalého velvyslance Ukrajiny v Česku Jevhena Perebyjnise. „Jsme přesvědčeni, že v procesu odmítnutí novinářské akreditace Tomáši Vlachovi muselo dojít ze strany ukrajinských úřadů k omylu, chybě nebo nedorozumění,“ píší.

Kdo byl Ukrajinec Da Vinci

Hrdina, ikonická a odvážná osobnost. Prezident Zelenskyj Dmytra Kotsjubajla oslavuje, přestože si oba pro Ukrajinu představovali jinou budoucnost. Pro Seznam Zprávy na něj zavzpomínal Čech, který s ním kdysi dělal rozhovor.

Doporučované